Kapusta kiszona na ciepło to wyśmienity dodatek do dań obiadowych. Może być również bazą dla kapuśniaka, farszu do pierogów, a przede wszystkim smacznego bigosu. Kapusta kiszona ma wiele cennych właściwości. Pozytywnie działa na układ pokarmowy, wspomaga odporność, ma dużo witaminy C i zawiera przeciwutleniacze. Ile gotować kapustę kiszoną w szybkowarze?


Jak długo gotować kapustę kiszoną w szybkowarze?

Dzięki szybkowarowi kapustę kiszoną w szybkowarze ugotujemy w 15 minut! Skraca to czas przygotowania kapusty względem tradycyjnej metody aż o pół godziny. Kapustę w szybkowarze możemy gotować również z dodatkami w formie bigosu lub kapuśniaka.

Reklama


Jak ugotować kapuśniak w szybkowarze?

1. Kapustę kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do szybkowaru (https://www.garneczki.pl/produkty/szybkowary,594), zalewamy ok. 0,5 litra bulionu, dodajemy przyprawy, np. liść laurowy, pieprz, majeranek i całość gotujemy 20 minut.

2. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce.

3. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w 1 litrze bulionu do miękkości ziemniaków.

4. Cebulę i kiełbasę kroimy według uznania i podsmażamy na patelni.

5. Wszystkie składniki, czyli ziemniaki, marchewkę, kiełbasę z cebulą wrzucamy do szybkowaru i gotujemy jeszcze chwilę.

6. Gotowy kapuśniak przelewamy do naczyń.


Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

Ocena: 3.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...