Szybkowar to inaczej garnek ciśnieniowy, ponieważ jest on tak szczelny, że podczas gotowania składników dochodzi do wzrostu ciśnienia, a to z kolei prowadzi do wzrostu temperatury wrzenia wody i przekłada się na szybsze gotowanie potraw.


Szybkowar – jakie ciśnienie?

Podczas gotowania potraw w klasycznym szybkowarze, para wodna powstająca w wyniku podgrzewania wody, doprowadza do wzrostu ciśnienia wewnątrz garnka do 1,6-2 atmosfer. Przy ciśnieniu 2 atmosfer woda zaczyna wrzeć w temperaturze ok. 120°C.

Reklama

Wysokie ciśnienie ogranicza wrzenie, a tym samym umożliwia osiągnięcie temperatur gotowania powyżej 100°C, co znacznie skraca czas przyrządzania potraw.
Szybkowary ciśnieniowe posiadają zazwyczaj możliwość ustawienia 2 poziomów ciśnienia:
  • niskie (np. 0, 3 bar czy 0,55 bar)
  • wysokie (np. 0,7 bar lub 1 bar)
Warto wiedzieć! Szybkowar, choć szczelny, nie jest szczelny całkowicie, ponieważ to doprowadziłoby do jego wybuchu z powodu wzrostu ciśnienia podczas gotowania. Szybkowary wyposażone są w zawór regulujący, który wypuszcza nadmiar pary, utrzymując stale nadciśnienie wewnątrz garnka, oraz w zawór bezpieczeństwa, otwierający się w sytuacji zablokowania tego pierwszego zaworu.

No votes yet.
Please wait...