Baranek wielkanocny to ważny symbol Wielkanocy, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Takiego baranka możesz przygotować samodzielnie. W jaki sposób? Z ciasta, masła, czekolady, a nawet cukru. Zobacz, z czego i jak zrobić wielkanocnego baranka!

Co symbolizuje baranek wielkanocny? To bardzo ważny symbol dla chrześcijan. Oznacza odkupienie grzeszników i przezwyciężenie zła. Dlatego też jest elementem święconki – w koszyczku oprócz jajek, chleba, kiełbasy, kawała ciasta, soli i pieprzu, umieszczamy właśnie baranka z czerwoną chorągiewką. Może być to zwykła figurka lub baranek z cukru, ciasta, czekolady czy masła. Jedno jest pewne. Baranka nie może zabraknąć na świątecznym stole, dlatego warto poznać pomysły na to, jak samodzielnie zrobić baranka na Wielkanoc.

Reklama

Jak zrobić baranka z ciasta?

Baranek wielkanocny z ciasta to już znacznie większy wypiek, który nie zmieści się do koszyka ze święconką, ale za to pięknie przyozdobi wielkanocny stół. Baranki z ciasta, dodatkowo ozdobione kolorowym lukrem czy gałązkami bukszpanu, prezentują się naprawdę efektownie. I wbrew pozorom wcale nie są trudne do wykonania. Jak najłatwiej zrobić baranka z ciasta drożdżowego, biszkoptowego czy babkowego? Pomoże nam w tym specjalna forma baranek wielkanocny. Może być to dwuczęściowa, metalowa foremka, która pozwala na wypiek baranków 3D, ale może to być także forma ceramiczna czy silikonowa, w których wypieczesz baranki wypukłe z jednej i płaskie z drugiej strony. Najlepiej sprawdzają się jednak formy przestrzenne, do których wystarczy wlać rozrobioną masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu zdejmujemy klipsy zabezpieczające i z łatwością wyjmujemy gotowego, przestrzennego baranka z formy.

Jak zrobic baranka z ciasta drozdzowego

1. Forma metalowa Inmet Baranek, 2. Forma metalowa Zenker Baranek, 3. Forma ceramiczna Tescoma Delicia Baranek

Tak wypieczonego baranka można po prostu oprószyć cukrem pudrem lub bogato przyozdobić lukrem. Dodatkowo udekorować kokardą, czerwoną chorągiewką i zielonymi gałązkami bukszpanu. Jaki przepis na ciasto wykorzystać? Jaki tylko chcesz. Może być to ten sam przepis jak na klasyczną babkę, wilgotny biszkopt czy placek drożdżowy.

Jak zrobić baranka z masła w formie?

Baranek z masła to dwa symbole w jednym. Sam baranek to symbol odkupienia grzeszników, a z kolei masło to symbol dobrobytu. Czasem i ono znajduje się w koszyczku ze święconką. Baranek wykonany z masła będzie również piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jak zrobić takiego baranka? Potrzebna będzie drewniana foremka do masła, a do tego miękkie masło, ziarenka pieprzu, listki bukszpanu i rzeżucha. Zanim użyjesz foremki, wyparz ją najpierw we wrzątku. Posyp wewnętrzne ścianki solą, wsmaruj masło z nadmiarem w obie połówki foremki i złóż je. Usuń nadmiar masła. Włóż do lodówki i zaczekaj aż masło stwardnieje. Po wyjęciu maślanego baranka, z ziarenek pieprzu zrób oczy, a z listków bukszpanu uszka. Baranka ustaw na wyrośniętej rzeżusze.

Jak zrobić wielkanocnego baranka z masła


Jak zrobić baranka wielkanocnego z cukru?

A jak zrobić baranka cukrowego? To bardzo proste! Trzeba tylko przygotować białą masę cukrową – z żelatyny, tłuszczu, glukozy i cukru pudru. 4 płaskie łyżeczki żelatyny zalej 70 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Potem trzymając nad parą wodną, mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Najlepiej wykorzystaj naczynie do rozpuszczania czekolady. Dodaj 50 g glukozy spożywczej w proszku i 3 łyżeczki margaryny. Wszystko rozpuść. Zdejmij znad pary wodnej. Połącz z cukrem pudrem (ok. 80 dag), dodaj parę kropel olejku migdałowego lub pomarańczowego i mieszaj do uzyskania plastycznej masy. Uformuj baranka ręcznie lub przełóż do specjalnej foremki, tej samej, którą wykorzystuje się do baranka z masła. Foremkę możesz wyłożyć folią spożywczą. Poczekaj aż masa stężeje. Najlepiej wyjmij cukrowego baranka dopiero na drugi dzień.

Ciasteczka w kształcie baranka – jak zrobić?

Możesz także pokusić się o przygotowanie wielkanocnych ciasteczek w kształcie baranka. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Wybierz przepis na sprawdzone ciasteczka maślane, kakaowe, cytrynowe czy piernikowe, a po rozwałkowaniu ciasta przystąp do wykrawania kształtów. Zaopatrz się w różnej wielkości wykrawacze wielkanocne. Dostępne są zarówno mniejsze, jak i większe foremki. Przedstawiające baranki w całej okazałości lub jedynie ich głowę. Upieczone ciasteczka udekoruj lukrem. Pieczenie i dekorowanie ciasteczek w kształcie baranków wielkanocnych to wspaniała zabawa dla całej rodziny.

Jak zrobić baranka na Wielkanoc?

1. Foremka Baranek 10 cm, 2. Foremka Baranek II 9,5 cm, 3. Foremka Birkmann Głowa Baranka II 8 cm, 4. Foremka Birkmann Głowa Baranka 8 cm, 5. Foremka Birkmann Owieczka 6,5 cm, 6. Foremka Owieczka 7,5 cm

Innym pomysłem na wielkanocne ciasteczka jest wykorzystanie wałka dekoracyjnego z grawerowanymi barankami. Rozwałkuj ciasto tradycyjnym wałkiem i przejedź po nim wałkiem grawerowanym. Na powierzchni ciasta pojawią się tłoczone wzory. Z tak dekoracyjnego płatu wytnij dowolne kształty – koła, serca lub inne.

Wałek dekoracyjny wielkanocny


Jak zrobić baranka na Wielkanoc z marcepanu?

Kolejny pomysł na to, jak zrobić wielkanocnego baranka, tym razem z domowego marcepanu! Wbrew pozorom masa marcepanowa jest bardzo łatwa do wykonania – wystarczy tylko kilka składników. Przygotuj 250 g migdałów bez skórki i 250 g cukru pudru. Pamiętaj, że stosunek migdałów do cukru pudru ma być zawsze 1:1. Potrzebne będzie także pół łyżeczki aromatu migdałowego i 2 łyżki wody. Aromat i wodę możesz zastąpić 50-70 ml likieru Amaretto.

Migdały blanszowane zmiel w blenderze do uzyskania mąki, bez żadnych grudek. Dodaj cukier puder, aromat i wodę lub likier Amaretto. Dokładnie połącz wszystkie składniki i wyrób masę – powinna być plastyczna. Tutaj także możesz wykorzystać drewnianą foremkę do masła. Wyłóż jej wnętrze folią spożywczą, nałóż masę marcepanową i złóż. Włóż do lodówki i poczekaj, aż baranek marcepanowy stężeje.

Resztę marcepanu możesz wykorzystać do przygotowania słodkich pralinek na Wielkanoc – uformuj z masy kuleczki i obtocz je w cynamonie, kakao lub w cukrze pudrze. Marcepanowe kulki możesz nawet nadziać na wykałaczki i zanurzyć w roztopionej czekoladzie gorzkiej, mlecznej lub białej.


Jak widzisz, domowy baranek wielkanocny wcale nie jest taki trudny do przygotowania! Tym bardziej, że baranka wielkanocnego przygotuj z dowolnych składników – ulubionego ciasta, masła, marcepanu czy masy cukrowej. Tak przygotowany baranek to nie tylko ważny symbol Świąt Wielkanocnych, ale i piękna ozdoba świątecznego stołu. A Wy z czego robicie baranki? 🙂

No votes yet.
Please wait...