Wołowina jest podstawą steków, burgerów, gulaszu oraz rolad. W porównaniu do innych rodzajów mięsa ma zdecydowanie więcej przyswajalnego dla nas żelaza. Jest również źródłem witaminy A, E oraz D, a także witamin z grupy B. Indeks glikemiczny mięsa wołowego jest równy lub bliski zeru. Stosunkowo niewielka jest zawartość w tym mięsie tłuszczu. Ile gotować wołowinę w szybkowarze?


Jak długo gotować wołowinę w szybkowarze?

Gotowanie wołowiny w tym urządzeniu wynosi 35 minut! A jak długo gotować rolady wołowe w szybkowarze?

Reklama


Jak ugotować rolady wołowe w szybkowarze?

1. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w zwykłym garnku.

2. Wodę z grzybów przelewamy do szybkowaru. Jeśli istnieje taka potrzeba, dolewamy więcej wody do urządzenia.

3. Ugotowane grzyby kroimy na kawałki.

4. Do wody w szybkowarze dodajemy przyprawy, np. liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.

5. Mięso myjemy pod bieżącą, zimną wodą i kroimy na plastry, które następnie rozbijamy tłuczkiem.

6. Plastry mięsa doprawiamy solą oraz pieprzem, możemy je też natrzeć musztardą.

7. Na plastry kładziemy ulubione dodatki, np. boczek, pokrojone wcześniej grzyby, ogórek kiszony, posiekaną cebulę.

8. Plastry z dodatkami zawijamy w rulony, które następnie owijamy nicią. Możemy je dodatkowo posypać słodką papryką.

9. Każdą roladkę podsmażamy delikatnie na patelni.

10. Podsmażone roladki wkładamy do szybkowaru i gotujemy około 20-30 minut.

11. Gotowe roladki przekładamy na talerz. Będą świetnie smakować, np. z ziemniakami lub kluskami śląskimi.


Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

Ocena: 4.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...