W upalny dzień dla smakoszy espresso na ochłodę przychodzą lody kawowe. Z łatwością przygotujesz je w domu. Ich smak jest wyrazisty i orzeźwiający. Jak zrobić lody kawowe?

Reklama

Lody kawowe – jak je zrobić krok po kroku: 

  1. Jeśli chcesz, aby Twoje lody pobudzały niczym mrożona kawa, wybierz tę dobrej jakości. Świetnym wyborem będzie ta marki Bialetti. Najlepszy aromat i smak wydobędziesz, zaparzając przy pomocy kawiarki Bialetti świeżo zmielone ziarna.
  2. Następnie gotową esencję pozostaw do całkowitego schłodzenia.
  3. Aby domowe lody kawowe były łatwiejsze do nakładania, wzmocnij kawową bazę odrobiną wódki.
  4. Kolejno ubij śmietankę na puszystą masę.
  5. Stopniowo dodawaj mleko skondensowane słodzone do masy z kawą.
  6. Do masy wlej espresso z alkoholem.
  7. Domowe lody kawowe chłódź w zamrażarce około 8 godzin przed podaniem.

Jak wzbogacić smak domowych lodów kawowych? Możesz dodać do nich bakalie i czekoladę. Podawaj z owocami, rurkami i bitą śmietaną.


Przeczytaj także:

No votes yet.
Please wait...