Bób ma wiele składników odżywczych, a w tym błonnika i witamin, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Sprawdzi się jako dodatek do zup, makaronów, pierogów oraz sałatek. Jest szczególnie ceniony przez osoby na diecie bezmięsnej, ponieważ zawiera dużo białka. Ile gotować bób w szybkowarze?


Jak długo gotować bób w szybkowarze?

Tradycyjne gotowanie bobu w garnku trwa około 15 minut. Dzięki szybkowarowi czas ten możemy znacząco skrócić. Bób w szybkowarze ugotujemy już w 45 sekund!

Reklama


Jak ugotować bób w szybkowarze?

1. Najpierw opłukujemy bób pod bieżącą wodą i pozbywamy się jej nadmiaru.

2. W garnku gotujemy wodę, którą następnie przelewamy do rozgrzanego szybkowaru.

3. Bób wsypujemy do szybkowaru. Jeśli chcemy przyrządzić go z jakimiś dodatkami – również inne składniki umieszczamy w naczyniu.

4. Szybkowar szczelnie zamykamy i ustawiamy na wysokie ciśnienie.

5. Całość gotujemy przez 45 sekund, a następnie spuszczamy ciśnienie i parę wodną.

6. Gotowy bób przekładamy na talerze lub do innego naczynia, jeśli chcemy przyrządzić z niego pastę, sałatkę lub farsz.

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić, aby bób nie powodował nieprzyjemnych wzdęć, dopraw go sokiem z cytryny lub odpowiednimi przyprawami, np. kminkiem, liściem laurowym, fenkułem lub kuminem. Pomocny okazać się może także imbir.

Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

No votes yet.
Please wait...