W jaki sposób bezpiecznie otworzyć szybkowar, gdy potrawa będzie już gotowa? Taką dekompresję garnka możesz przeprowadzić na 3 sposoby.

Zanim otworzysz szybkowar musisz najpierw wypuścić zgromadzoną w nim parę i obniżyć ciśnienie. Niektóre urządzenia wyposażone są we wskaźnik poziomu ciśnienia, który kontroluje wydobywanie się pary z zaworu regulującego. Gdy szybkowar nie ma takiego wskaźnika, sam/a zwracaj uwagę na parę, która wydobywa się z regulatora ciśnienia. Dopiero, gdy nic się z niego już nie wydobywa, możesz bezpiecznie otworzyć szybkowar.

Reklama

1 Metoda szybka na otwarcie szybkowaru

Stosuj do dań na bazie płynu – zup, bulionów, ryżu, makaronu, sosów, budyniów, ciast. Również do delikatnych warzyw, by zachować ich chrupkość.

  1. Zdejmij szybkowar z kuchenki i wstaw go do kuchennego zlewu wyłożonego drucianą podstawką.
  2. Skieruj lekki strumień zimnej wody na metalowe elementy pokrywy. Polewaj tylko brzeg pokrywki, woda powinna spływać po ściankach, do 40 sekund. Nie kieruj strumienia wody bezpośrednio na wentyl .
  3. Wskaźnik ciśnienia powinien się obniżyć.
UWAGA! Nie zanurzaj rozgrzanego szybkowaru w zimnej wodzie, ani nie ustawiaj na bardzo zimnych powierzchniach! Możesz jedynie podstawić garnek pod lekki strumień zimnej wody. Tego sposobu nie wolno stosować w przypadku szybkowarów elektrycznych.

2 Metoda naturalna opadania ciśnienia

Trwa dłużej. Stosuj do ziemniaków w mundurkach, fasoli lub innych składnikach, których skórka musi pozostać nienaruszona. Wykorzystaj przy potrawach, które zwiększają swoją objętość, pienią się lub są na bazie płynów. Unikaj przy delikatnych warzywach i rybach.

  1. Zestaw szybkowar z kuchenki i poczekaj aż ciśnienie samo opadnie.
  2. Pozostaw zawór ciśnieniowy w wybranej w czasie gotowania pozycji. NIE przekręcaj go na opcję „para”.
  3. Po ok. 15-20 minutach, wskaźnik ciśnienia powinien się obniżyć.

3 Metoda powolna – z zaworem

Wykorzystaj przy daniach, które wymagają dłuższej obróbki – daniach duszonych, potrawach mięsnych. Nie stosuj przy zupach, bulionach, potrawach zwiększających swoją objętość i pieniących się.


Reklama

  1. Zestaw szybkowar z palnika i ustaw pod włączonym okapem.
  2. Stopniowo obróć pokrętło szybkowara, z poziomu 2 na 1, a następnie na program „Bez ciśnienia” oznaczony symbolem pary (Jeśli gotowałeś na poziomie 1, możesz ustawić od razu na parę). Para zacznie powoli schodzić przez zawór ciśnieniowy.
  3. Gdy jesteś pewny, że cała para została uwolniona, ostrożnie potrząśnij szybkowarem.
  4. Gdy wskaźnik ciśnienia obniży się, możesz bezpiecznie podnieść pokrywkę. Jeśli wskaźnik nie opada, wstaw szybkowar pod strumień zimnej wody, tak jak opisano to przy metodzie 1.

Jak otwierać szybkowar po uwolnieniu pary wodnej i obniżeniu ciśnienia?

Konkretne kroki prowadzące do otwarcia pokrywy zależą od danego modelu szybkowaru. Jeśli upewniłeś się, że dekompresja została przeprowadzona prawidłowo, przesuń palcem odpowiedni przycisk pozwalający na otwarcie i przekręć pokrywkę w kierunku przeciwnym do zegarowych wskazówek (w innych szybkowarach pokrywka może być zdejmowana inaczej).

Szybkowar Tescoma

No votes yet.
Please wait...