Bigos to tradycyjna, polska potrawa, która świetnie smakuje jako samodzielne danie, ale równie dobra jest z pajdą chleba lub ziemniakami. Może być też dodatkiem do obiadu. Przygotowanie bigosu według starych przepisów jest czasochłonne. Z pomocą szybkowaru możemy skrócić sobie czas przygotowania tej potrawy. Jak zrobić bigos w szybkowarze?


Ile czasu gotować bigos w szybkowarze?

Pewnie zastanawiasz się, ile gotuje się bigos w szybkowarze. Wiele zależy od tego, ile mamy kapusty, która jest jego podstawą. Przyjmuje się, że gotowanie bigosu z 1,5 kg kapusty kiszonej zajmuje około 40 minut.

Reklama


Jak ugotować bigos w szybkowarze?

1. Przygotowujemy składniki do bigosu w takich proporcjach, jak uznajemy za najlepsze.

2. Kapustę kiszoną przepłukujemy i odsączamy, a następnie kroimy.

3. Cebulę, mięso i kiełbasę kroimy na kawałki i wszystko podsmażamy na patelni.

4. Siekamy grzyby oraz śliwki.

5. Składniki mieszamy.

6. Przygotowujemy szybkowar na indukcję lub na kuchenkę gazową/elektryczną. Dno szybkowaru smarujemy tłuszczem i wlewamy wywar.

7. Do szybkowaru wkładamy wszystkie składniki i zalewamy resztą wywaru.

8. Kiedy wszystko zacznie się gotować, odmierzamy 40 minut. Po tym czasie bigos jest gotowy.


Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

Ocena: 3.2/5.
Please wait...