Fasolka szparagowa, zarówno ta żółta, jak i zielona, to wspaniały dodatek do obiadu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków i polana zasmażaną bułką tartą. Możesz ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie! Jak długo gotować fasolkę szparagową w szybkowarze?


Ile czasu gotować fasolkę szparagową w szybkowarze?

Smaczną fasolkę szparagową, która jest dodatkiem do różnych dań obiadowych, ugotujesz w szybkowarze w 2 minuty! Jeśli fasolka jest cienka, dokładnie tyle czasu potrzebujesz, aby ugotować ją w tym urządzeniu. Jeśli strączki są grubsze, czas gotowania należy wydłużyć o 15-30 sekund.

Reklama

Podany czas gotowania dotyczy ustawienia wysokiego poziomu ciśnienia i otwierania szybkowaru metodą szybką.


Jak ugotować fasolkę szparagową w szybkowarze?

  1. Przygotuj fasolkę i odkrój jej końcówki.
  2. Opłucz fasolkę pod wodą i przełóż do szybkowara.
  3. Zalej wodą tak, by strączki były zakryte.
  4. Dodaj sól.
  5. Zamknij szybkowar ciśnieniowy i gotuj przez podany czas od momentu nagromadzenia się ciśnienia w szybkowarze.
  6. Otwórz szybkowar metodą szybką – schładzając pokrywę pod strumieniem wody.
  7. Odcedź fasolkę i gotowe!

Jeśli chcesz wykorzystać ugotowaną w szybkowarze fasolkę do sałatki lub do marynowania, przełóż ją od razu do zimnej (najlepiej lodowatej) wody, by zachować jej jędrność i chrupkość.


Reklama


Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

No votes yet.
Please wait...