Tiramisu jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów na świecie. Biszkopty nasączone kawą i likierem amaretto, przełożone kremem z serka mascarpone, cukru i jajek nadają się idealnie na każdą okazję. Jak zrobić tiramisu?

Reklama

Składniki – z czego zrobić tiramisu?

Aby zrobić tiramisu, potrzebujemy formę, a ponadto:

  • kawa – najlepiej espresso (przyda się do tego kawiarki Bialetti),
  • likier – najczęściej amaretto,
  • kakao,
  • jajka,
  • mascarpone,
  • biszkopty,
  • cukier puder.

Jak zrobić tiramisu?

  1. Żółtka jajek ubij z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania mascarpone, aż całość będzie gęsta i jednolita.
  2. Kolejno osobno roztrzep białka na sztywną pianę. Delikatnie i dokładnie wymieszaj jajka z masą z jaj.
  3. Następnie zanurza biszkopty w aromatycznej kawie wymieszanej z likierem.
  4. Jak zrobić tiramisu? Do formy kładziemy po kolei: zwilżone biszkopty i krem. Następnie drugą taką samą warstwę. Całość posypujemy kakao.
  5. Po kilku godzinach w lodówce tiramisu jest gotowe.

Przeczytaj także:

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...