Czy podczas gotowania potraw w szybkowarze możemy spodziewać się syczenia? I czy jest to całkiem normalne zjawisko, czy raczej ostrzeżenie, że dzieje się coś niebezpiecznego?

Odpowiedź na pytanie, czy szybkowar syczy podczas gotowania, jest tylko jedna: TAK! Z chwilą wytworzenia się i przekroczenia ustalonego ciśnienia we wnętrzu podgrzewanego szybkowaru, wskaźnik ciśnienia podnosi się, co jest poprzedzone delikatnym syczeniem. Taki odgłos to znak, że za chwilę z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się naddatek pary, czemu będzie towarzyszył szum. Jest to całkiem normalne zjawisko, dlatego nie trzeba obawiać się ani syczenia, ani szumu.

Reklama

Szybkowar syczy – co dalej?

Gdy para uwalniania jest stałym strumieniem i towarzyszy temu regularne syczenie to znak, że rozpoczęło się gotowanie – pod właściwym ciśnieniem i w należytej temperaturze. Zmniejsz moc palnika (do 1/2 lub 3/4 jego mocy), by zamknąć nieprzerwany wypływ pary. Od tego momentu zacznij odliczać czas potrzebny do ugotowania danej potrawy. Jeśli podczas gotowania w szybkowarze para nie wydobywa się z zaworu, zwiększ dopływ ciepła, by przywrócić stały wypływ pary.


Reklama

Gdy szybkowar syczy, otwarcie pokrywy staje się niemożliwe. Urządzenie informuje nas, że w garnku zebrało się ciśnienie, a tym samym pokrywa zostaje automatycznie zablokowania. Dopiero po prawidłowej dekompresji garnka możliwe będzie otwarcie szybkowaru.
No votes yet.
Please wait...