Jak zrobić jogurt domowym sposobem? Smaczny, pożywny, a do tego zdrowy? Potrzebna do tego będzie jogurtownica! To proste w obsłudze urządzenie sprawi, że szybko i łatwo przygotujesz smakowite jogurty we własnym domu. Dowiedz się, dlaczego warto jeść takie wyroby i jak zrobić domowy jogurt naturalny i owocowy w jogurtownicy.

Półki w sklepach uginają się od rozmaitych produktów. Wydaje się, że niczego nie musielibyśmy przygotowywać sami, bo wszystko jest dostępne. A jednak pomimo tak ogromnego wyboru, coraz częściej szukamy przepisów oraz urządzeń, które pozwolą nam przygotowywać posiłki oraz różne ulubione przekąski we własnym zakresie. Wśród nich jest między innymi jogurtownica.

Reklama

Domowy jogurt z jogurtownicy – dlaczego warto?

Dzięki niezbędnym składnikom oraz ulubionym dodatkom możemy przygotować jogurt domowej roboty, który jest świetną alternatywą dla tych, które sprzedawane są w sklepach. Składa się na to kilka czynników. Oto one!

Domowy jogurt - dlaczego warto?
  • Jogurt własnej roboty jest przede wszystkim zdrowszy – przygotowujemy go z samodzielnie wybranych składników, unikając konserwantów i cukru, co jest bardzo ważne w trakcie wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych do naszej diety.
  • Gotowe, sprzedawane na rynku jogurty najczęściej pozbawione są serwatki, która bogata jest w wiele ważnych dla nas właściwości odżywczych. Wśród nich jest wapń, minerały oraz białko serwatkowe. Producenci zastępują serwatkę żelatyną lub skrobią, które zagęszczają jogurt.
  • Jogurty domowej roboty mają w swoim składzie probiotyczne bakterie, które wzmacniają naszą florę bakteryjną oraz odporność całego organizmu.
  • Domowy jogurt jest ostatecznie znacznie tańszy niż kupiony w sklepie.
  • Jogurty domowej roboty są dokładnie takie, jak chcemy – ich smak uzależniony jest od naszej fantazji. Nie musimy się już przejmować, że nie znajdziemy w sklepie jogurtu z naszymi ulubionymi owocami!

Jeśli obawiasz się, jak zrobić jogurt domowym sposobem i czy sobie z tym poradzisz, zapewniamy, że to naprawdę bardzo łatwe!

jak zrobić domowy jogurt w jogurtownicy


Jogurtownica – co to i jak działa?

Aby bezproblemowo przygotować domowy jogurt, najlepiej zaopatrzyć się w jogurtownicę, np. jedną z tych, które produkuje marka Ariete oferująca wysokiej jakości urządzenia tego typu. Jogurtownica to nic innego jak akcesorium, w którym zrobimy domowy jogurt – z owocami lub bez. Jest on zdecydowanie zdrowszy niż te, które dostępne są w sklepach, bo do jego przygotowania wykorzystujemy składniki sprawdzone, wiadomego pochodzenia i naturalne. Żadnego syropy glukozowo-fruktozowego, cukru, sztucznych zagęszczaczy i innych tego typu rzeczy!

Jogurtownica posiada grzałkę i termostat, które zapewniają utrzymanie temperatury około 40°C. To właśnie w takich warunkach żywe kultury bakterii, niezbędne do powstania jogurtu, mają szansę się rozmnażać. Jogurtownice wyposażone są najczęściej w kubeczki (jogurtownica Ariete Yogurella 617), które już na samym początku umożliwiają podzielenie jogurtu na porcje. Jeśli posiadają one szczelne pokrywki, dodatkowo przedłużają świeżość produktu.

 jak zrobić jogurt domowym sposobem

Niektóre modele jogurtownic umożliwiają również przygotowanie orzeźwiających, zdrowych lodów! Design tych urządzeń często jest tak atrakcyjny, że jogurtownice spełniają rolę ciekawego elementu aranżacji kuchni. Przykładem przemyślanych pod względem funkcjonalności i wyglądu akcesoriów są wcześniej wspomniane maszynki do lodów i jogurtów Ariete. Jak zrobić jogurt domowy za pomocą jogurtownicy?

Jak zrobić domowy jogurt naturalny?

A teraz przejdźmy do odpowiedzi na zapewne pulsujące w Twojej głowie pytanie, jak zrobić domowy jogurt w jogurtownicy? Jest to bardzo proste i nie wymaga wysiłku. Koniecznie zaopatrz się w niezbędne składniki, a są to:

  • około 1 litra mleka pełnotłustego (w zależności od pojemności jogurtownicy i ilości jogurtu, jaką chcemy uzyskać) – tu dobra informacja dla osób, które nie tolerują mleka krowiego: jogurty można przygotować również na bazie mleka koziego lub roślinnego.
  • bakterie starterowe – ten składnik można też zastąpić naturalnym, najlepiej wcześniej przez nas przygotowanym jogurtem (około 150 g) bez żadnych dodatków.

A teraz krótki instruktaż na temat tego, jak zrobić domowy jogurt:

  1. Mleko należy zagotować i ostudzić do temperatury około 40°C.
  2. Zgodnie z dawkowaniem podanym na opakowaniu do mleka dodajemy kultury bakterii lub jogurt naturalny i wszystko mieszamy.
  3. Całość przelewamy do pojemników jogurtownicy, które następnie wstawiamy do urządzenia. Możemy też przelać całość do jednego pojemnika jogurtownicy, w przypadku, gdy używamy jogurtownicy Ariete Yogurella Small.
  4. Na koniec musimy uzbroić się w cierpliwość. Cały proces przygotowania jogurtu trwa w zależności od sprzętu od 6 do 12 godzin.

Po przygotowaniu gotowy produkt należy oczywiście przechowywać w lodówce.

 jogurtownica - jak zrobić własny jogurt


Jak zrobić domowy jogurt z owocami?

Wiesz już, jak zrobić domowy jogurt naturalny, który może być podstawą pysznego śniadania, dodatku do sosów i potraw, a także smaczną i zdrową przekąską w ciągu dnia. Wielu z nas uwielbia jednak jogurty owocowe. Jak zrobić domowy jogurt owocowy? To, podobnie jak w przypadku jogurtu naturalnego, bardzo prosty proces. Potrzebujemy tych samych składników, które wymieniliśmy wyżej oraz ulubione, rozdrobnione owoce, np. maliny, truskawki, banany. To, co lubisz! Potem postępujemy według następujących kroków:

  1. Mleko gotujemy i studzimy do temperatury 40°C.
  2. Do mleka dodajemy, posiłkując się podanym na opakowaniu dawkowaniem, kultury bakterii lub jogurt naturalny oraz owoce.
  3. Wymieszaną masę przelewamy do kubeczków i wstawiamy do maszyny.
  4. Po odczekaniu 6-12 godzin możemy cieszyć się smakiem domowego jogurty owocowego!

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić własny jogurt i czy warto – odpowiadamy, że jest to banalnie łatwe i z pewnością warto!

Ocena: 3.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...