Kawa americano pojawia się w kartach menu wszystkich kawiarni oraz restauracji. Możemy smakować jej w domu i niemalże dowolnym miejscu poza nim – zarówno w kraju, jak i na świecie. Co dokładnie kryje się pod pojęciem kawa americano oraz w jaki sposób ją przyrządzić?

Kawa americano – niekoniecznie z USA!

Kawa americano to czarna kawa przyrządzana z użyciem pojedynczej (25-30 ml) lub podwójnej porcji espresso oraz większej ilości wrzątku. Ilość dolewanej wody jest tutaj opcjonalna i może wahać się od 25 ml (proporcja 1:1) do nawet 470 ml.

Reklama

Kawa americano – jak ją zrobić?

Kawa americano to napój stosunkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Poza kawą i wodą będziesz potrzebować:

  • pojedyncze lub podwójne espresso;
  • naczynia do serwowania napoju, takie jak szklanki Ambition;
  • gorącą wodę (ilość wedle uznania);
  • opcjonalnie cukier lub syrop.

Jeśli nie masz ekspresu, z powodzeniem zastąpisz go poręczną i niezawodną kawiarką Bialetti Brikka na 4 filiżanki.

Sposób przygotowania:

  1. Wypełnij kubek lub filiżankę zagotowaną, gorącą wodą.
  2. Wlej przygotowane espresso (1 lub 2 porcje).

Pamiętaj jednak, że przy przyrządzaniu americano kluczową rolę odgrywają proporcje. Zalecane i rekomendowane proporcje wynoszą: 1/3 espresso oraz 2/3 wody.


Sprawdź nasze pozostałe porady o kawie:

No votes yet.
Please wait...