Już sam zapach espresso potrafi dodać energii. Nie każdy jednak chce lub może mieć ekspres do kawy do jej codziennego przyrządzenia. Jak więc przyrządzić espresso bez ekspresu? Za pomocą kawiarki Bialetti!

Reklama

 Pierwszy krok to wybór odpowiedniej kawy. Najlepsza do espresso jest ziarnista i aromatyczna.

  1. Zmiel odpowiednią ilość kawy i wsyp do filtra kawiarki.  Ważne jest tutaj zachowanie odpowiedniej proporcji, ponieważ w kawiarkach Bialetti należy robić dokładnie taką ilość filiżanek, do jakiej są przeznaczone. 
  2. Pamiętaj, aby nie ubijać kawy, ale też nie wsypać jej za mało. Wpłynęłoby to negatywnie na jej smak.
  3. Do dolnego poziomu wlej wody, do zaznaczonej wysokości, a następnie połącz wszystkie części urządzenia ze sobą.
  4. Kawiarka Bialetti przeznaczona jest na różnego rodzaju kuchenki. Nastaw więc urządzenie na palniku i doprowadź do wrzenia.
  5. Para wodna przedostając się przez filtr z kawą, zacznie wytwarzać aromatyczny napój. Kawiarka nie pochłania zapachu i nie wpływa na smak kawy.
  6. W kilka minut poczujesz pobudzający zapach, a w tym czasie przygotuj filiżanki. Przystosowane specjalnie do espresso mają 50 ml pojemności.
  7. Rozlej aromatyczną kawę i ciesz się smakiem niczym z najlepszej włoskiej kawiarni.
No votes yet.
Please wait...