Latte to przepyszna, lekka i delikatna kawa z mlekiem, będąca przeciwieństwem mocnego, wyrazistego espresso. Jeśli jesteś miłośnikiem mlecznych specjałów, sprawdź, jak zrobić kawę latte taką, jak z kawiarni!

Jak zrobić latte?

Cafe latte to kawa bazująca na dużej ilości spienionego mleka oraz wysokiej jakości espresso. Do jej przygotowania poza produktami spożywczymi, będziesz potrzebować także wyższej szklanki oraz odpowiedniego spieniacza do mleka. Profesjonalne produkty do parzenia kawy oferuje marka Bialetti. Dzięki spieniaczowi do mleka Bialetti przyrządzisz perfekcyjne caffe latte, którym od tej pory będziesz delektować się każdego dnia.

Reklama

Składniki na latte:

  • 150 ml mleka;
  • 50 ml kawy (podwójne espresso);
  • cynamon lub starta czekolada do dekoracji;
  • opcjonalnie cukier, syrop smakowy.

Sposób przygotowania latte:

  1. Jeśli chcesz wykorzystać syrop, wlej go już na początku do wybranej szklanki.
  2. Przygotuj w osobnych naczyniach porcję kawy oraz spień mleko za pomocą np. spieniacza do mleka Bialetti.
  3. Dodaj kawę do wysokiej szklanki, a następnie uzupełnij powoli spienionym mlekiem.
  4. Udekoruj kawę startą czekoladą lub cynamonem.

Cafe latte a latte macchiato

W cafe latte to mleko jest wlewane do espresso. W przypadku latte macchiato postępujemy natomiast na odwrót. Do spienionego mleka delikatnie i powoli wlewamy espresso po ściance naczynia, tak, aby nie naruszyć pianki. W ten sposób dochodzi do powstania efektownej, trójwarstwowej kawy.


Sprawdź pozostałe TIP-y o kawie:

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...