Kawa barraquito jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej efektownie wyglądających kaw. Składa się z mleka skondensowanego, espresso, likieru cytrusowego i mlecznej pianki, a popularna jest głównie w Hiszpanii. Jak się ją robi i jakich narzędzi trzeba do niej użyć?

Jakich składników użyć do kawy barraquito?

  1.  Mleka skondensowanego  – najlepiej użyć słodzonego mleka o zawartości 8% tłuszczu.
  2.  Likieru  – oryginalnie powinien to być hiszpański likier o smaku cytrusowo-waniliowym, o pomarańczowym lub złotym kolorze, ale może to też być zwykły likier kawowy.
  3.  Espresso  – najlepiej przygotuj je w kawiarce Bialetti.

Jak zrobić kawę barraquito?

  1. Na początek wlej mleko skondensowane.
  2. Następnie, po łyżce, wlej likier.
  3. Kolejny krok to espresso. Również wlej je po łyżce, po ściance!
  4. Przykryj espresso spienionym mlekiem 2% lub 3,5% – idealny będzie do tego spieniacz do mleka Bialetti.
  5. Mleko powinno być podgrzane do 60-70 stopni Celsjusza.
  6. Całość następnie posyp cynamonem i zwieńcz skórką z cytryny lub limonki.
  7. Na koniec warto kawę barraquito podawać w przezroczystej wysokiej szklance – warto nacieszyć oko wspaniałym wyglądem tej wyjątkowej kawy.
No votes yet.
Please wait...