W Szwecji kawa jest niezwykle popularnym napojem, spożywanym przez mieszkańców tego kraju w naprawdę bardzo dużych ilościach. Pora dowiedzieć się, czym jest słynna „kawa po szwedzku”!

Kawa po szwedzku, czyli oryginalna kawa z jajkiem. Do przygotowania kawy po szwedzku będziesz potrzebować:

Reklama

  • 1 świeże jajko;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 duże łyżki świeżo mielonej kawy;
  • Sito/zaparzacz french press (np. marki Bialetti);
  • Garnek;
  • Opcjonalnie cukier/mleko.

Sposób przygotowania szwedzkiej kawy z jajkiem:

  1. Wlej 1 szklankę wody do garnka i podgrzej do zagotowania.
  2. Następnie wbij jajko do szklanki.
  3. Połącz jajko z kawą i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do gotującej się w garnku wody dodaj przygotowaną mieszankę, przez cały czas mieszając.
  5. Gotuj całość przez ok. 5 minut i co jakiś czas mieszaj.
  6. Dodaj drugą szklankę wody i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  7. Po tym czasie ściągnij kawę z palnika i przelej przez sito lub przeciśnij w Bialetti french press. W ten sposób pozbędziesz się fusów.

Zobacz także jak przyrządzić inne rodzaje kawy!

No votes yet.
Please wait...