Dieta zimowa powinna obfitować w sezonowe warzywa i owoce, które nie są importowane, ale pochodzą od lokalnych dostawców. Zimowe warzywa i owoce to produkty łatwo dostępne i nie wymagające skomplikowanych przepisów. Bogate w witaminy i składniki mineralne, wzmacniają nasz organizm w sezonie zachorowań. Jakie owoce i warzywa są zatem najzdrowsze i warto przygotować z nich dania zimowe?
Zima to taki szczególny czas w roku, w którym musisz zwrócić szczególną uwagę na dietę. W tym czasie warto podnosić odporność swojego organizmu nie tylko poprzez zażywanie suplementów diety, ale również poprzez spożywanie odpowiednich produktów. Wydaje się, że zimą nie mamy dostępu do świeżych, nieimportowanych warzyw i owoców, ale to nie do końca prawda. Owszem, na lokalnych straganach nie znajdziemy takich samych produktów, które dostępne były wiosną i latem, ale krajowi dostawcy oferują inne dobra. Powinniśmy zatem wybierać sezonowe, zimowe warzywa i owoce, a unikać tych importowanych i wychładzających organizm.
Dieta na zimę – czego unikać?
Dieta zimowa to lista warzyw i owoców, które zimą warto spożywać, ale również lista produktów, których lepiej unikać. Zatem jakie warzywa i owoce lepiej odpuścić sobie w sezonie zimowym? Te importowane oraz te, które wychładzają nasz organizm.
Tych warzyw i owoców lepiej unikaj:
POMIDORY
Z zimowej diety lepiej wykluczyć pomidory. Mimo że znajdziesz je w sklepach przez okrągły rok, to z pewnością wyczujesz różnicę między pomidorem dostępnym w sezonie letnim, a tym importowanym, dostępnym w okresie zimowym. Importowane pomidory hodowane są w nienaturalnych warunkach, bez dostępu do słońca i świeżego powietrza. Nierzadko uprawiane są na wełnie mineralnej, którą nasącza się sztucznymi nawozami.
OGÓRKI
Nie inaczej sprawa ma się z ogórkami. Zimą trudno o nasze polskie ogórki. W zamian możesz znaleźć naprawdę długie i zafoliowane warzywa, które uprawiane są w nienaturalnych warunkach, nierzadko z udziałem pestycydów. Poza tym, ogórki mogą wychładzać Twój organizm.
SZPINAK
Szpinak sam w sobie jest bardzo wartościowy, ale zimą lepiej go unikaj. Dlaczego? Warzywo to jest bardzo podatne na zanieczyszczenia, przez co wchłania sporo szkodliwych substancji, jeśli hodowany jest w nienaturalnych warunkach. Latem możesz bez obaw go zajadać, ale jeśli zimą znajdziesz świeży, niemrożony szpinak na sklepowych półkach, to lepiej go omijaj. Warto już latem zadbać o swoją zimową dietą i zamrozić liście świeżego szpinaku, by korzystać z jego dobrodziejstw w zimniejszych miesiącach.
CYTRUSY
Zwykło się uważać, że owoce cytrusowe, ze względu na zawartość witaminy C, powinny być spożywane w szczególności zimą. Prawda jest taka, że większą zawartością witaminy C mogą pochwalić się owoce dzikiej róży, czarna porzeczka i pietruszka. Pomarańcze i grejpfruty mają właściwość niekorzystną dla naszego organizmu – działają wychładzająco. Nie bez powodu w czasie upałów sięgamy po orzeźwiającą lemoniadę z cytrusami!
KIWI
Mimo iż kiwi zawiera sporo witaminy C, to działa podobnie jak cytrusy – wychładza organizm. Po kiwi lepiej sięgnąć zatem latem, gdy potrzebujesz orzeźwienia, aniżeli zimą, gdy Twój organizm domaga się ciepła.
BANANY
To kolejne owoce importowane, które przebywają długą drogę zanim trafią na sklepowe półki. Swój żółty kolor nie zawdzięczają wcale słońcu, ale związkowi, którym są spryskiwane, by pomógł im dojrzeć w transporcie – etylenowi.
TRUSKAWKI
Truskawki dostępne na sklepowych półkach w zimie to coś niemożliwego… A jednak! Importowane owoce, włożone do plastikowych pojemniczków, hodowane są w nienaturalnych warunkach z udziałem pestycydów. Zimowe truskawki być może ładnie wyglądają, ale w smaku są zupełnie nijakie, dalekie od tego, którym możesz cieszyć się latem.
Co zatem jeść zimą?
Zdrowa dieta na zimę powinna obfitować w sezonowe owoce i warzywa. To znaczy takie, które nie są importowane i nie są hodowane w nienaturalnych warunkach, z udziałem szkodliwych dla nas środków. Pomidory czy ogórki są oczywiście możliwe do zakupu, ale ich smak dalece odbiega od tego, którym zachwycają latem.
warzywa cebulowe (czosnek, cebula, por),
warzywa korzeniowe (buraki, marchew, czarna rzepa, korzeń pietruszki i selera),
warzywa kapustne (kapusta biała i czerwona, brukselka),
warzywa strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca).
Warzywa zimowe: jakie warzywa warto jeść zimą?
Cebula – najzdrowsze warzywa na zimę
Cebula zdecydowanie poprawia smak i aromat potraw, do których zostanie dodana. Ale to nie jej jedyna zaleta! Dania zimowe z dodatkiem cebuli z pewnością przepędzą przeziębienie.
- Niepozorna cebula doskonale wzmacnia odporność naszego organizmu.
- Pod łuskami skrywa bogactwo witaminy A, B i C.
- Nie brak w niej także minerałów: magnezu, żelaza, cynku, fosforu i innych minerałów.
- Zwalcza objawy grypy i przeziębienia – kaszel i ból gardła.
Na pewno kojarzysz słynny, słodki syrop cebulowy, który nasze mamy i babcie ochoczo serwowały dzieciom w razie przeziębienia. Do dzisiaj receptura takiego syropu nie straciła na swojej wartości. Wystarczy, że pokroisz cebulę na talarki lub mniejsze kawałki, wrzucisz do dużego słoika i zalejesz wszystko miodem. Na drugi dzień domowy syrop z cebuli jest już gotowy! Doskonale poradzi sobie z pierwszymi objawami choroby – bólem gardła i kaszlem. Słodki, naturalny syrop zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. 😉 Do krojenia cebuli wykorzystaj siekacz do cebuli, który szybko poszatkuje warzywo i uchroni Twoje oczy przed łzawieniem.
W zimowym okresie warto korzystać z domowych sposobów na podniesienie odporności. Jak to zrobić? Dowiesz się w artykule: Naturalne preparaty na odporność – jak wzmocnić organizm?
Czosnek – naturalny antybiotyk na zimę
Nie bez przyczyny to właśnie po czosnek sięgamy, gdy dopadnie nas przeziębienie. Nazywany jest bowiem naturalnym antybiotykiem, który hamuje rozwój bakterii i podnosi odporność naszego organizmu.
- To zimowe warzywo najlepiej jadać regularnie, by chronić się przed infekcjami.
- A gdy już dopadnie Cię choroba, sięgnij po czosnek, by zwalczyć objawy przeziębienia i obniżyć gorączkę.
- Poza tym, czosnek dobroczynnie wpływa na układ trawienny, obniża ciśnienie tętnicze, a nawet wykazuje działanie antynowotworowe.
W zimie warto pić ciepłe mleko z miodem i czosnkiem. Możesz pokusić się nawet o przygotowanie nalewki lub syropu czosnkowego. Przeciśnięte przez wyciskacz do czosnku ząbki dodawaj do różnych dań – spaghetti, makaronu ze szpinakiem, leczo, gulaszu, a nawet jajecznicy. Co więcej, całe główki czosnku można nawet zapiekać w piekarniku. Po upieczeniu zyskują delikatny smak. Szczególnie w okresie zimowym, miej czosnek zawsze pod ręką. Jak przechowywać takie warzywa na zimę? Najlepiej specjalnym pojemniku na czosnek, który zapewni mu świeżość.
Więcej właściwości czosnku oraz proste przepisy na czosnkową nalewkę i syrop znajdziesz w artykule: Jak jeść czosnek na zdrowie?
Czerwone buraki w zimowej diecie
Buraki to kolejne zimowe warzywa sezonowe, które warto włączyć do swojej diety w chłodniejszych miesiącach.
- Zawierają sporo witaminy C, wapnia, kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy.
- Wzmacniają nasz układ krwionośny, zapobiegają anemii, pomagają unormować poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi.
- Ponadto, czerwone buraki wzmacniają odporność organizmu, szczególnie na choroby wirusowe.
- Warto sięgnąć po nie przy męczącym kaszlu, z uwagi na ich działanie wykrztuśne.
Buraki najczęściej zjadamy pod postacią buraczków ze słoika, ćwikły lub barszczu czerwonego. Te zimowe warzywa warto dodać również do sałatek, koktajlów, zapiekanek, a nawet pizzy. Pieczone plasterki buraków smakują wyśmienicie! Co więcej, buraki działają odkwaszająco i oczyszczająco na nasz organizm, który z pewnością będzie nam wdzięczny za taką dietę.
Z buraków warto przygotować zakwas buraczany, który stanie się podstawą do przygotowania barszczu ukraińskiego. Buraki w takiej formie będą dodatkowo wspomagały pracę naszych jelit.
Prostą instrukcję na przygotowanie domowego zakwasu znajdziesz tu: Jak kisić buraki na barszcz czerwony?
Marchewka, czyli zdrowe odżywianie nie tylko zimą
Jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych! Takie warzywa można z powodzeniem spożywać w zimie.
- Marchewki są dobrym źródłem witaminy A (beta-karotenu). Karoten ma szczególne znaczenie podczas zimy, gdy promienie słońca są ograniczone – pomaga utrzymać zdrową skórę.
- Poza tym znajdziemy w nich witaminę C, E i z grupy B.
- Substancje odżywcze zawarte w marchewce działają wzmacniająco, przeciwdziałają zmęczeniu i depresji, regulują pracę żołądka i poprawiają metabolizm.
Marchewkę warto chrupać na surowo, gotować na parze, dodawać do surówek i wyciskać z niej sok w sokowirówce!
Co jeść w zimie? Ziemniaki!
Jakie jeszcze warzywa warto jeść w okresie zimowym? Ziemniaki! Których z pewnością nie brakuje w diecie przeciętnego Polaka. Ugotowane ziemniaki, ugniecione tłuczkiem do ziemniaków, to podstawowy dodatek do mięs i surówek. Ziemniaki chętnie spożywamy również pod postacią placków ziemniaczanych, kopytek, zapiekanek i frytek. Niektórzy celowo unikają ziemniaków w swojej diecie, ale nie ma powodów do obaw. Jedzone w rozsądnych ilościach na pewno nie wpłyną na wzrost Twojej wagi. Uważaj jednak na tuczące dodatki, z którymi są serwowane – masło, zasmażki i zawiesiste sosy.
- Ziemniaki zawierają szczególnie dużo witaminy C, która podnosi odporność organizmu.
- Znajdziemy w nich również witaminę A,E i z grupy B.
- Nie brak w nich również składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia oraz innych pierwiastków.
- Przy tym wszystkim są lekkostrawne, dlatego polecane są osobom z dolegliwościami żołądka.
Więcej zalet ziemniaków poznasz w artykule: Ziemniaki – zdrowe czy nie?
Czarna rzepa, czyli zdrowa dieta zimą
Czarna rzepa, zwana czarną rzodkiewką, wykazuje wiele właściwości odżywczych, które mają wpływ na nasze zdrowie, ale i wykorzystywane są w kosmetyce.
- Czarna rzepa to źródło witaminy C, A i z grupy B.
- Zawiera wiele składników mineralnych, a w tym potas, magnez, wapń, żelazo i cynk.
- To również bogactwo błonnika i substancji antybakteryjnych.
- Dieta w zimie powinna uwzględniać dania z czarną rzepą ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne i przeciwbólowe.
- Warzywo to usprawnia pracę układu odpornościowego i pokarmowego.
- Co więcej, pozytywnie wpływa na nasz wygląd, wzmacniają włosy i paznokcie oraz poprawiając kondycję skóry.
Jak przygotować potrawy zimowe z udziałem czarnej rzepy? Czarną rzodkiew wykorzystaj jako składnik surówek, zapiekanek, zup, a nawet farszu do naleśników czy pierogów.
Kapusta i kiszone warzywa na zimę
Jakie jeszcze warzywa warto jeść zimą? Postaw na warzywa kapustne! Z białej kapusty przygotuj bigos i gołąbki, z czerwonej obiadową surówkę, a ugotowane brukselki zaserwuj jako dodatek do różnych potraw.
- Kapusta to źródło witaminy A, C, K i witamin z grupy B.
- Nie brak w niej także rutyny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
- Kiszona kapusta usprawnia pracę jelit i podnosi odporność organizmu.
Pozytywny wpływ na Twoje zdrowie mają też kiszone warzywa na zimę. Kiszonki to warzywa poddane fermentacji, obfitujące w kultury bakterii kwasu mlekowego, które usprawniają pracę naszych jelit. Kiszone warzywa przygotuj jeszcze przed nadejściem mrozów i przechowuj w słoikach na zimę. Kiszona kapusta, ogórki, warzywne sałatki czy koreańskie kimchi powinny zajmować półki Twojej domowej spiżarni. Zaopatrz się więc w kamionkową beczkę do kiszenia zarówno kapusty, jak i ogórków. Tak przygotowane warzywa do doskonały dodatek do obiadu na zimę, a przy okazji naturalny probiotyk!
Prosty przepis na domowe kiszenie kapusty krok po kroku znajdziesz w artykule: Jak ukisić kapustę na zimę?
Zimowe warzywa: Brukselka
Smak brukselki ma swoich miłośników, ale i przeciwników. Bez względu jednak na walory smakowe, brukselka jest warzywem, które warto włączyć do zimowej diety. Brukselka bardzo dobrze znosi mrozy i nawet w takich warunkach zachowuje swoją świeżość.
- To bez wątpienia źródło wielu witamin: A, C, E, H i z grupy B.
- Dania zimowe z udziałem tych „małych kapustek” warto zajadać w okresie podwyższonego ryzyka zachorowań, a także wtedy, gdy podejmujemy znaczny wysiłek fizyczny.
W jakiej formie jeść brukselkę? Najlepiej ugotowaną w specjalnym garnku do gotowania na parze lub przy użyciu wkładów, które to umożliwiają. Brukselkę serwuj z dodatkiem masła, które podkreśli jej delikatny smak. Ugotowana brukselka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Warto też dodać ją do rozgrzewającej zupy warzywnej.
Owoce zimowe: Jakie owoce są najzdrowsze na zimę?
Jabłka – najzdrowsze owoce nie tylko na zimę
Jabłka to nie tylko zdrowe, ale i tanie owoce, które warto spożywać szczególnie zimą. Polska jest jednym z największych eksporterów jabłek, a wiele dostępnych odmian tych owoców odporna jest na przymrozki i choroby.
- W medycynie naturalnej jabłka to remedium na biegunkę u dzieci i niestrawność u dorosłych.
- Te owoce doskonałe na zimę obfitują w cenną witaminę C, A , E i K, a także różne minerały: wapń, fosfor, potas, sód i inne.
Jabłka najlepiej jedz surowe i nieobrane. W takiej postaci zachowują najwięcej wartości. Warto dodać je do sałatek, owsianki, jogurtu i zrobić z nich domowy sok. Dla niektórych osób surowe jabłka są dość ciężkostrawne, dlatego w takim przypadku lepszą opcją okażą się jabłka pieczone, na przykład z dodatkiem marmolady i cynamonu. To bardzo smaczna, ale i zdrowa przekąska. Możesz przygotować się na zimę i zapełnić półki swojej domowej spiżarni jabłkowym sokiem. W produkcji takiego soku pomoże Ci sokownik.
Jak przygotować aromatyczne jabłka w piekarniku? Proste przepisy na pieczone jabłka z dodatkami znajdziesz w artykule:5 pomysłów na pieczone jabłka w piekarniku.
Jakie owoce najlepiej jeść zimą? Gruszki!
Kolejne chętnie uprawiane w polskich ogrodach i sadach owoce zimowe. Choć nie mają takiej skali upraw jak popularne jabłka (ze względu na niesprzyjający klimat), to również oferują bogactwo wartości odżywczych.
- Gruszki obfitują w potas, magnez, fosfor, wapń, a nawet bor i miedź.
- Oprócz składników mineralnych, zawierają takie witaminy jak: A, C, PP i z grupy B.
- Te zdrowe owoce warto jeść zimą, ze względu na ich właściwości łagodzące objawy grypy i pomagające walczyć z przeziębieniem.
- Po gruszkę warto sięgnąć w przypadku dolegliwości trawiennych i zatruciach pokarmowych.
Gruszki warto traktować jako zdrową przekąskę w pracy czy szkole i jeść w postaci surowej. Można je również zetrzeć na tarce i dodać do jogurtu i owsianki. Gruszki można również zapiec w piekarniku! Ciepłe gruszki to pyszny deser, który serwowany wraz z orzechami, marmoladą lub bitą śmietaną zachwyci swoim smakiem.
Dzika róża – bogactwo witaminy C na zimę
Krzewy dzikiej róży zdobią przydroża, przydomowe ogrody, miejskie parki i obrzeża lasów. Jesienne owoce dzikiej róży warto zbierać od sierpnia do października, bo wtedy są twarde i w pełni dojrzałe.
- To prawdziwe bogactwo witaminy C! Owoce dzikiej róży zawierają do 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy! Okazują się zatem doskonałe do walki z przeziębieniem.
- W owocach znajdziemy także inne cenne witaminy: A, E, K i z grupy B oraz kwas foliowy, garbniki, pektyny i flawonoidy.
Owoców dzikiej róży nie można jednak spożywać w postaci surowej. Po zerwaniu polecam je ususzyć lub przygotować z nich domowe przetwory. Ususzone owoce warto zmielić i dodawać do herbaty, soków, koktajli i owsianki. Będą działały przeciwzapalnie. Z kolei ze świeżych owoców dzikiej róży możesz przygotować syropy, wina i nalewki, a także konfitury, marmolady i dżemy w garnku do powideł.
Więcej krzewów i ich zdrowotnych owoców poznasz w artykule: Jesienne owoce doskonałe na przetwory.
Idealne owoce na zimę: Czarny bez
Owocami czarnego bzu warto zainteresować się już na jesieni, w sierpniu i wrześniu, kiedy to przychodzi czas na ich zbiór. Jeżeli przegapiłeś ten moment, ususzone owoce czarnego bzu znajdziesz w niektórych sklepach zielarskich. Pod żadnym pozorem nie spożywać surowych owoców ani kwiatów! W takiej formie są trujące dla Twojego organizmu. Z ich cennych właściwości zdrowotnych możesz korzystać dopiero po ich obróbce, suszeniu i gotowaniu, co przyczynia się rozkładu toksycznego składnika.
- Owoce czarnego bzu to także bogactwo witaminy C, która w zimowych miesiącach jest jak na wagę złota.
- Oprócz niej, w owocach znajdziesz prowitaminę A, witaminy z grupy B, rutynę, pektyny, garbniki i kwasy organiczne.
- Wszystko to sprawia, że owoce czarnego bzu są świetną bronią w walce z przeziębieniem – działają wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo.
- Ich właściwości stosowane są również w kosmetyce – działają pielęgnująco.
Zarówno z kwiatów, jak i z owoców czarnego bzu możesz przygotować napar, który złagodzi dolegliwości układu trawiennego. Z kolei nalewka czy syrop przydadzą się w sezonie zwiększonego ryzyka na zachorowania. Warto przechowywać je w butelce na nalewki i sięgać w razie potrzeby.
W przygotowaniu domowej nalewki o zdrowotnych właściwościach pomoże Ci nasz mały poradnik: Jak zrobić nalewkę domowej roboty?
Najzdrowsze warzywa i owoce na zimę to takie, które uprawiane były w naturalnych warunkach i znajdziemy je u lokalnych dostawców. Truskawki, rzodkiewki, pomidory i ogórki lepiej zarezerwować sobie na cieplejsze miesiące. Zimowa dieta powinna opierać się na produktach, które nie wychładzają naszego organizmu, ale dostarczają mu wielu cennych witamin i minerałów. W takim razie – na zdrowie! 🙂