Pieczone jabłka z cynamonem i miodem, zapiekane w cieście, pod kruszonką lub w formie ciepłego deseru z malinami… Jak długo i w ogóle w jaki sposób upiec smaczne jabłka w piekarniku, a nawet w mikrofali? Poznaj inspirujące przepisy na gorące desery z jabłkami w roli głównej!

Pieczone jabłka to przysmak późnego lata i wczesnej jesieni. Kiedy kończy się sezon na truskawki, wiśnie czy maliny, pora zajadać się sezonowymi owocami – jabłkami! Do pieczenia możesz wybrać te słodkie i miękkie lub twardsze i bardziej kwaskowate. Kwaśny smak najlepiej przełamać słodkimi dodatkami. Pieczone jabłka nadziewane różnymi dodatkami to dobry sposób na umilenie sobie popołudnia. Zachęcam Cię do wypróbowania takich prostych przysmaków!

Reklama

Jabłka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe 😉 Zobacz jakie witaminy i wartości odżywcze ma jabłko?


Jak upiec jabłka w piekarniku?

Jabłka z piekarnika, zapiekane z przeróżnymi dodatkami, to pomysł na szybki, a przy okazji zdrowy deser. Nie wymagają większych przygotowań, a potrafią zaskoczyć swoim smakiem i apetycznym wyglądem. Wystarczy wydrążyć z jabłek gniazda nasienne, wypełnić je wybranym farszem i przełożyć na formę do pieczenia.

Do pieczenia jabłek najlepiej wykorzystać naczynie żaroodporne, wykonane ze szkła, ceramiki lub kamionki. Każde z nich należy wysmarować masłem, by jabłka nie przywarły do formy w czasie pieczenia. Głębokie naczynie pozwala również podlać jabłka czerwonym winem, rumem czy sosem śmietankowym – uchronią owoce przed wysuszeniem i nadadzą im wspaniałego aromatu. Jeśli pieczesz pojedyncze jabłko, możesz przygotować je w glinianym pojemniku do zapiekania, który zapewni mu odpowiednią soczystość.

Jak długo piec jabłka w piekarniku? Wszystko zależy od wybranego rodzaju jabłek oraz od ich wielkości. Mniejsze i miękkie nie będą potrzebowały tyle czasu, co większe i twardsze. Małe jabłka piecz przez 15-25 minut, a te większe nawet przez 30-40 minut. Kontroluj na bieżąco stopień ich wypieczenia i nie pozwól, by się przypaliły. Jabłka piecze się najczęściej w temperaturze 170-200°C.

Jak upiec jabłka w mikrofali?

Deser z jabłka i to prosto z mikrofalówki? Właśnie tak! Może brzmi mało apetycznie, ale to pozory. Oczywiście nic nie zastąpi pieczonych jabłek z piekarnika, ale kuchenka mikrofalowa przyjdzie na ratunek tym, którzy chcą w szybki sposób przygotować smaczne przekąski. Nadziane jabłka przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego i nakryj pokrywą. Piecz w mikrofalówce na wysokiej mocy, przez 3,5-4 minuty, aż owoce staną się miękkie. Poczekaj, aż pieczone jabłka z mikrofali lekko przestygną… I możesz zajadać!

Szkło żaroodporne do pieczenia Alorno


Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym i wstaw do mikrofalówki na 4 minuty.


1. Pieczone jabłka z cynamonem, miodem i rodzynkami

Jabłka zapiekane z cynamonem to absolutna klasyka. Po kilku minutach pieczenia, w całym domu zaczyna unosić się cudowny zapach przypraw korzennych, które wprowadzają wyjątkową atmosferę rodzinnego ciepła. Jeszcze ciepłe jabłka z dodatkiem słodkiego miodu, rodzynek i aromatycznych przypraw znikają w okamgnieniu.

Składniki:

  • jabłka (najlepiej twarde i kwaskowe)
  • miód
  • cynamon
  • mielone goździki
  • rodzynki
  • czerwone wino

Wykonanie:

Do pieczenia najlepiej wybrać nieco twardsze i bardziej kwaskowate jabłka. Będą dobrze komponować się ze słodkimi dodatkami. Odetnij kapelusze od umytych jabłek i wydrąż ich gniazda nasienne. Pomoże Ci w tym drylownica do jabłek, dzięki której szybko usuniesz środek owoców, tworząc miejsce dla nadzienia. W osobnej miseczce wymieszaj posiekane rodzynki z miodem i odrobiną czerwonego wina. Przełóż farsz do otworów w owocach i posyp je szczyptą cynamonu i mielonymi goździkami. Jabłka przykryj odciętymi wcześniej kapeluszami.

Jabłka z farszem ułóż w formie do muffinek, dzięki czemu będą stabilnie stały w czasie pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170°C i piecz owoce przez około 25 minut. Większe okazy będą wymagały dłuższego pieczenia, nawet 40 minut. W czasie pieczenia, kontroluj czy jabłka nie przypalają się. Jabłka pieczone z rodzynkami, miodem i cynamonem podawaj jeszcze ciepłe – najlepiej z gałką lodów waniliowych!

2. Pieczone jabłka z dżemem, w cieście francuskim

Ciasto francuskie to szybki sposób na smaczne przekąski. Przyrządzone na słodko lub wytrawnie – w każdej wersji dobrze smakuje. Gdy zależy mi na czasie, korzystam ze sklepowego ciasta, ale gdy mam go trochę więcej, przygotowuję własne ciasto francuskie – Jak zrobić domowe ciasto francuskie?

Składniki:

  • średniej wielkości jabłka
  • ciasto francuskie
  • dżem owocowy
  • cynamon
  • jajko

Wykonanie:

Umyj i obierz jabłka ze skórki. Za pomocą drylownicy wydrąż gniazda nasienne i włóż do środka owoców porcję ulubionego dżemu owocowego, np. z owoców leśnych, malin czy wiśni. Posyp owoce szczyptą cynamonu i każde z osobna owiń płatem ciasta francuskiego, tak, by utworzyć sakiewki. Roztrzep jajko i za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj nim ciasto, dzięki czemu w czasie pieczenia zyska rumiany kolor. Nagrzej piekarnik do 200°C z włączonym termoobiegiem i wstaw do niego jabłkowe sakiewki. Owoce średniej wielkości zapiekaj około 25 minut.

3. Prosty deser z jabłek na ciepło – pieczone jabłka z kruszonką

Wszystko, co zapiekane pod kruszonką od razu smakuje lepiej! Drożdżówka, ciasto czy zapiekane owoce stają się tak apetyczne, że nigdy nie mogę się im oprzeć 🙂 Kruszonka nie jest wcale taka trudna w wykonaniu – wystarczy mąka, masło i cukier, by wyczarować prosty przysmak.

Składniki:

Kruszonka:

  • mąka pszenna – 2 porcje (np. 200 g)
  • masło – 1 porcja (np. 100 g)
  • cukier trzcinowy – 1 porcja (np. 100 g)

Nadzienie:

  • jabłka
  • cynamon
  • rum
  • rodzynki

Wykonanie:

Za pomocą krajalnicy do jabłek, pokrój owoce na cząstki, a później w kostkę. Rodzynki zalej rumem w miseczce i odstaw na chwilę, by nasiąkły. Zabierz się za przygotowanie kruszonki – wsyp do miseczki mąkę, cukier i kawałki masła. Rozetrzyj wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Możesz pomóc sobie siekaczem do kruchego ciasta.

Przygotuj ceramiczne kokilki i wysmaruj ich wnętrze masłem. Przełóż do nich pokrojone w kostkę jabłka oraz nasączone rumem rodzynki i oprósz składniki cynamonem. Wierzch posyp kruszonką. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz około 30 minut, aż kruszonka zacznie się ładnie rumienić. Pieczone jabłka pod kruszonką podawaj jeszcze ciepłe, ale uważaj, by się nie poparzyć! Pod kruszonką kryją się naprawdę gorące przysmaki.

4. Pieczone jabłka z malinami i sosem waniliowym

Połączenie lekko kwaskowatych malin i jabłek ze słodkim, delikatnym sosem waniliowym to niebo w gębie! Taki deser z jabłek na szybko będzie świetną przekąską na letnie dni, ale również na te zimowe (podany na gorąco), ponieważ do przepisu możemy użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin.

Składniki:

  • jabłka
  • maliny
  • cukier trzcinowy
  • śmietana kremówka – 200 ml
  • cukier waniliowy – 20 g

Wykonanie:

Umyj jabłka, odetnij ich kapelusze i wydrąż gniazda nasienne. Garść malin rozgnieć widelcem i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Przełóż owoce do wnętrza jabłek i nakryj wierzch jabłkowymi kapeluszami. Ułóż jabłka na ceramicznym naczyniu do zapiekania i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz jabłka przez 20-25 minut, w zależności od ich wielkości. Nie radzę stawiać jabłek bezpośrednio na kratce, bo maliny mogą lekko wypłynąć ze środka.

Ceramiczne naczynie do zapiekania Guardini

Ceramiczne naczynie będzie świetne do zapiekania jabłek oraz innych owoców.

Aby przygotować prosty sos waniliowy, wystarczy, że śmietanę kremówkę zmiksujesz z opakowaniem cukru waniliowego. Powstanie lekko słodki, przyjemnie kremowy sos. Gotowe, jeszcze gorące pieczone jabłka z malinami polej sosem waniliowym i zaserwuj swoim gościom! Nie będą mogli się oprzeć!

5. Jabłka zapiekane w piekarniku – pieczone jabłka z ryżem i cynamonem

Ryż z dodatkiem jabłek, śmietany i szczypty cynamonu często gościł w moim domu jako szybki pomysł na kolację. Wszystkie smaki, z pozoru tak odmienne od siebie, komponują się wprost idealnie! Dzisiaj proponuję nieco odmienną wersję – zamiast dodawać jabłka do ryżu, dodamy ryż do jabłek!

Składniki:

  • jabłka
  • ryż biały
  • miód
  • cynamon
  • bakalie

Wykonanie:

Wydrąż z jabłek gniazda nasienne, by przygotować miejsce na farsz. Ugotuj biały ryż i wymieszaj go z miodem, cynamonem i dowolnymi bakaliami (polecam siekane orzechy włoskie i suszone śliwki). Tak przygotowane owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym (wcześniej wysmarowanym masłem) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podobnie jak przy poprzednich przepisach, piecz jabłka około 20 minut, a gdy wybrałeś większe okazy, nawet do 40 minut! Sprawdzaj czy jabłka nie przypiekają się zbytnio. Nie mogą być zbyt twarde ani zbyt miękkie.

A z czym Wy najbardziej lubicie pieczone jabłka? Może z siekanymi orzechami, czekoladą lub budyniem? Piszcie, co warto wypróbować! 🙂

Ocena: 3.9/5.
Please wait...