Reklama

Czosnek nie tylko dodaje potrawom aromatu, ale wykazuje wiele właściwości leczniczych. Czosnek uważany jest z naturalny antybiotyk, po który sięgamy, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jedzenie czosnku ma wiele zalet, dlatego warto spożywać go pod różnymi postaciami – syropu, nalewki, marynaty czy z mlekiem.

Aromatyczny czosnek zajął już stałe miejsce w mojej kuchni. Nie tylko doskonale komponuje się z daniami z kuchni włoskiej – pizzą, szpinakiem, makaronem i wieloma innymi potrawami, ale czosnek wykazuje również właściwości zdrowotne, które są szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Lubię go za to, że dodaje daniom aromatu, ale i pozytywnie wpływa na zdrowie całej rodziny!

Czosnek – jakie ma witaminy i właściwości lecznicze?

Dlaczego czosnek jest taki cudowny? Dlatego, że zawiera cenne witaminy oraz wartości odżywce. Już nawet zjadanie jednego ząbka dziennie potrafi pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. W czosnku kryją się witaminy z grupy B, witamina C, PP oraz prowitamina A. Nie zabrakło tam również aminokwasów i soli mineralnych – magnezu, wapnia oraz potasu. Olejki eteryczne sprawiają, że czosnek ma swój charakterystyczny zapach.

Zdrowotne właściwości czosnku:

  • To naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii (gronkowca złocistego, pałeczek okrężnicy, paciorkowca), ale nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej tak jak leki dostępne w aptekach.
  • Jest niezawodny przy infekcjach – zapobiega i zwalcza infekcje wirusowe układu oddechowego.
  • Niszczy pasożyty układu pokarmowego – owsiki, glisty, tasiemce.
  • Odmładza – zawarte w nim antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.
  • Obniża ciśnienie tętnicze, a co za tym idzie, zapobiega zawałom serca.
  • Wykazuje działanie antynowotworowe – przeciwutleniacze pobudzają układ immunologiczny do walki z komórkami nowotworowymi.
  • Dobroczynnie wpływa na układ trawienny – usprawnia funkcjonowanie jelit, dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw.
Pojemnik na czosnek Feather Gold


Pojemniki na czosnek są nie tylko praktyczne, ale i bardzo estetyczne.

Czosnek z mlekiem, czyli czosnek na przeziębienie

Mleko z czosnkiem stosowane przy przeziębieniu to metoda ukochana przez babcie, a znienawidzona przez dzieci. Jednak nie można odmówić jej skuteczności! Czosnek sam w sobie ma już właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, a w połączeniu z ciepłym mlekiem, miodem i przyprawami korzennymi zadziała rozgrzewająco na nasz organizm. Gdy tylko czuję, że łapie mnie przeziębienie, sięgam po solidny kubek mleka z czosnkiem.

Wystarczy podgrzać mleko w specjalnym garnku do gotowania mleka i dodać pozostałe składniki. Nie dodawaj ich jednak do wrzątku, bo stracą swoje właściwości. Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj łyżkę miodu, łyżkę masła oraz wybrane przyprawy korzenne, na przykład cynamon czy goździki. Dokładnie wymieszaj, aż masło i miód się rozpuszczą. Pij od razu po przygotowaniu, wtedy najmocniej rozgrzewa!

Nalewka z czosnku i jej właściwości

Nalewka czosnkowa ogólnie wzmacnia organizm, ale jest szczególnie polecana dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Nalewka z czosnkiem oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, poprawia przemianę materii, zapobiega miażdżycy i zawałowi serca. Zrobienie takiej nalewki nie jest wcale trudne, a przynosi wiele korzyści!

Tarka do czosnku Microplane


Czosnek możesz nie tylko wyciskać, ale również trzeć na tarce.

Obrany i starty na stalowej tarce czosnek wrzuć do słoika na przetwory. Zalej spirytusem w proporcjach 350 g czosnku: 200 ml czystego spirytusu spożywczego. Szczelnie zakręć słoik i odstaw do chłodnego, zacienionego miejsca. Po upływie 10 dni, przecedź powstałą nalewkę przez gazę czy sitko, przelewając ją do butelki na nalewki (najlepiej wykonanej z ciemnego szkła). Zamknij butelkę i odstaw do chłodnego miejsca na kolejne 4 dni. Po dwóch tygodniach czekania, nalewka z czosnku jest gotowa! Nie można jej jednak pić jak się chce, z każdym dniem powinno zwiększać się liczbę przyjmowanych kropli. Kurację zaczyna się od 4 kropel pitych 2 razy w ciągu dnia, a kończy na około 30 kroplach po 2 razy.

Syrop z czosnku i jego właściwości – czosnek na ból gardła

Podobnie jak czosnek z miodem, syrop z czosnku wykazuje właściwości zbawienne przy walce z przeziębieniem i grypą. Jest zbawienny przy bólu gardła. To naturalny sposób na szybkie wzmocnienie odporności naszego organizmu.

Do przygotowania syropu niezbędne będą 2 główki czosnku (syrop będzie naprawdę czosnkowy!), parę łyżeczek miodu, 2 cytryny i 1 szklanka przegotowanej, chłodnej wody. Obierz czosnek (ułatwi Ci to silikonowy obierak do czosnku) i przeciśnij ząbki przez praskę. Wyciśnij sok z cytryn przy użyci wyciskarki do cytrusów. Roztarty czosnek i wyciśnięty sok cytrynowy dodaj do wody i wymieszaj z miodem. Domowy syrop odstaw na dobę, a po upływie tego czasu przecedź, by uzyskać gładką konsystencję. Syrop z czosnku przelej do szklanej butelki lub słoiczka i zażywaj, gdy tylko tego potrzebujesz. Gdy złapie Cię przeziębienie i ból gardła – nie zaszkodzą 3 łyżki dziennie, a dla ogólnego wzmocnienia odporności wystarczą 2 łyżki na dzień.

Silikonowe gadżety kuchenne

Czosnek – jak jeszcze można go jeść?

Czosnek możesz jeść pod różnymi postaciami. Przechowuj go w zwykłym pojemniku do warzyw lub w specjalnie przeznaczonym pojemniku do czosnku, by zachował świeżość jak najdłużej. Możesz położyć kilka surowych plasterków na kanapkę, posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać do pizzy, spaghetti czy sosu szpinakowego. Możesz również przygotować czosnek pieczony. Pomoże Ci w tym gliniany pojemnik do zapiekania czosnku. Opieczony jest znacznie delikatniejszy w smaku od tego świeżego. Zatem śmiało jedz go od razu po przyrządzeniu w piekarniku lub dodaj do potraw, sosów czy masła, by stworzyć aromatyczne smarowidło do grzanek.

Jeśli chcesz poznać więcej magicznych składników, które pomagają w zwiększaniu odporności organizmu, zajrzyj koniecznie do artykułu: Naturalne preparaty na odporność. Czosnek idzie w parze z cebulą, miodem, imbirem i innymi naturalnymi antybiotykami.

Ocena: 3.9/5.
Please wait...