Domowy barszcz na zakwasie bije na głowę wszelkie gotowe zupy z torebki i koncentraty ze sztucznymi dodatkami. Wystarczy kilka wskazówek jak kisić buraki, by zrobić go naprawdę dobrze i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Kiszone buraki pozwalają przygotować o wiele smaczniejszy i intensywniejszy barszcz niż ten z gotowanych buraków. Dlaczego są takie zdrowe, jak przygotować zakwas i gdzie go przechowywać? 

Nic nie może równać się z aromatycznym, intensywnie czerwonym barszczem z uszkami. Najlepszy to ten własnej roboty i przygotowany na zakwasie. Nie wyobrażam sobie, by mogło go zabraknąć na wigilijnym stole, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać taką zupę również na codzienne obiady. Ukraiński barszczyk jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy. Przyrządzony we własnej kuchni może być prawdziwym bogactwem witamin. Czas zakasać rękawy i brać się za kiszenie buraków!

Reklama

Kiszone buraki na barszcz – samo zdrowie!

Z rodzinnego domu dobrze pamiętam obrazek, na którym moja babcia na kilka dni przed Wigilią bierze się za kiszenie buraków, by domowym sposobem zrobić zakwas na przepyszny barszcz czerwony. Tak jest do dzisiaj, dlatego te wszystkie przedświąteczne przygotowania są dla mnie częścią tradycji. Babcia do dzisiaj powtarza, że barszcz wigilijny na własnej roboty zakwasie jest nie tylko najsmaczniejszy, ale i najzdrowszy. I ja się zdecydowanie z tym zgadzam! Już same buraki, niekoniecznie kiszone, są kopalnią leczniczych właściwości:

  • Wzmacniają odporność, więc warto je włączyć do swojej diety szczególnie zimą, kiedy wciąż łapie nas przeziębienie.
  • Pomagają także zachować młody wygląd, bo sprawiają, że organizm wolniej się starzeje.
  • Zawierają cenne witaminy z grupy B, a także witaminę A i C. Są bogate w żelazo, magnez, potas, wapń, cynk i wiele, wiele innych.
  • Z uwagi na sporą zawartość danych pierwiastków buraki zapobiegają chorobom serca i pomagają pokonać niedokrwistość, dlatego polecane są osobom zmagającym się z anemią.
  • Wspomagają pracę naszej wątroby, a nawet są w stanie zahamować rozwój komórek rakowych.
  • Z kolei już sam zakwas buraczany ma naturalne właściwości probiotyczne, które świetnie regulują pracę jelit. Proces fermentacji sprawia, że właściwości zdrowotne buraków stają się jeszcze mocniejsze! W procesie tym wytwarzany jest kwas mlekowy, który jest nieoceniony dla naszej flory bakteryjnej jelit.

1. Bulionówka Ceramika Bolesławiec, 2. Waza do zupy Ceramika Bolesławiec

Sam zakwas pomoże przygotować przepyszny barszcz ukraiński, ale może być też pity w formie soku – idealny sposób na zwiększenie naszej odporności! Czerwone buraki to taka kopalnia zdrowia, że aż szkoda jej nie wykorzystywać, skoro mamy je na wyciągnięcie ręki. Barszcz pięknie zaprezentuje się podany w ozdobnej wazie do zupy, z której możemy nalać porcję do porcelanowej bulionówki. Ale zanim rozsmakujemy się w zupie, trzeba zrobić zakwas!

Jak zrobić zakwas buraczany domowym sposobem? To proste!

Pamiętaj, że za robienie buraczanego zakwasu nie możesz zabrać się tuż przed Wigilią! Proces fermentacji trochę trwa, dlatego buraczane kiszonki trzeba będzie odstawić na parę dni. Zakwas z buraków nie jest wcale taki trudny do zrobienia, a co więcej – po odstawieniu robi się sam! Za każdym razem wychodzi coraz lepszy, dlatego dzielnie robię go z roku na rok.

KROK 1. Przygotowuję naczynie do kiszenia! U mnie najlepiej sprawdza się kamionkowa beczka do kiszenia, która pozwala na długie przechowywanie różnej żywności bez dodatku konserwantów. Beczka sprawdza się również do kiszenia kapusty i ogórków, dlatego jest bardzo praktycznym naczyniem w moim domu. Ale także i większe szklane słoje do zapraw pozwolą na kiszenie buraków na smaczny i zdrowy barszcz. Nie zapomnij jednak o ich odpowiedniej sterylizacji przed włożeniem do nich buraków.

Kamionkowa beczka do kiszenia mini


Kamionkowa beczka sprawdza się nie tylko przy kiszeniu buraków, ale również kapusty i ogórków. (Kliknij, by zobaczyć produkt)

KROK 2. Cienko obieram buraki i kroję je na grubsze kawałki. Możesz również nie pozbawiać buraczków skórki, ale wtedy dokładnie je wyszoruj. Wypełniam nimi kamionkowy garnek tak do ok. ¾ jego wysokości. Dodaję do nich obrane ząbki czosnku z 4 główek. Czosnek jest bardzo zdrowy, dlatego na pewno go nie żałuję! Doprawiam pieprzem i dorzucam liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystkie dodane składniki mieszam z kawałkami buraków.

KROK 3. Zalewam wszystko zagotowaną, ostudzoną i osoloną wodą. Najlepiej sprawdzi się metoda 1:1 – 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wlewam tyle wody, by buraczki mogły się schować pod nią w całości (ale nie za dużo!). Jeżeli kawałki warzyw wypływają na powierzchnię, dociskam je ceramicznych talerzykiem.

KROK 4. Dodaję jeszcze kromkę żytniego chleba na zakwasie, ale takiego prawdziwego, a nie sklepowego oszukańca! Kładę go na wierzchu, by przyspieszył proces fermentacji. Niektórzy przygotowują buraki kiszone bez dodatku chleba i też się udaje, dlatego możecie przetestować również i tę opcję.

Słoik do zapraw Sinfonia Cok


Szklane słoje do zapraw nadają się do kiszenia buraków, ale nie można zapomnieć o ich sterylizacji. (Kliknij, by zobaczyć produkt)

KROK 5. Na sam koniec przykrywam moją kamionkę (lub zakręcam słoiki) i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni (nie dłużej niż tydzień). Do beczki z kamionki najlepiej mieć pokrywkę, ale można nakryć naczynie również gęstą tkaniną i ciasno przewiązać ją sznurkiem.

KROK 6. Po 2 dniach wyjmuję chleb z moich buraczków i usuwam pianę, która się wytworzyła. Od czasu do czasu mieszam i sprawdzam jak przebiega moje kwaszenie buraków i jeśli zawartość ma już kwaśny, ale przyjemny winny posmak – zakwas na barszcz wigilijny jest już gotowy!

KROK 7. Odcedzam z przypraw gotowe buraczki wraz z zalewą i przelewam je do szklanych słoików lub butelek, które szczelnie zakręcam. Przygotowany zakwas buraczany na barszcz przechowuję w lodówce – nawet do kilku tygodni.

Jak widać kiszenie pysznych i zdrowych czerwonych buraków nie jest wcale takie trudne! Jedyne w co trzeba się uzbroić to cierpliwość. Proces fermentacji trwa nawet do tygodnia, a przez ten czas musimy doglądać naszej kiszonki, by sprawdzać czy wszystko idzie w dobrym kierunku. A gdy już wszystko się uda… Przygotujemy pyszny barszcz z kiszonych buraków, który jest bardzo intensywny w smaku i barwie, ale i szalenie zdrowy! W takim razie… Do dzieła!

Ocena: 3.6/5. Oddano 43 głosy.
Please wait...