Lato jak żadna inna pora roku zachęca do sięgania po zimne, orzeźwiające napoje. Herbata mrożona cieszy się w tym okresie zdecydowanie największą popularnością. W męczące, upalne dni to prawdziwe wybawienie! Sprawdźmy zatem, jak zrobić mrożoną herbatę oraz jakie naczynia najlepiej sprawdzą się do jej serwowania.

Wraz z początkiem upałów i sezonu wakacyjnego mrożona herbata w rozmaitych, mniej lub bardziej wyszukanych odsłonach, trafia do oferty niemalże wszystkich kawiarni i restauracji. Możemy jednak cieszyć się nią nie tylko od święta, ale i na co dzień – we własnym domu. Domowa mrożona herbata to idealny przysmak dla całej rodziny, po który chętnie sięgają rodzice wracający z pracy, jak i zmęczone po wielogodzinnej zabawie na świeżym powietrzu dzieci.

Reklama

Mrożona herbata przepisy – jak zrobić herbatę mrożoną?  

Mrożoną herbatę możemy przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Niektórzy ze smakiem sięgną po szklankę klasycznej, czarnej herbaty z lodem, inni skuszą się natomiast na wariant owocowy. Znajdą się i tacy, którzy chętnie spróbują mrożoną herbatę z ziół. Niech nie zmyli nas jednak nazwa tego napoju – warto pamiętać, że do przyrządzenia mrożonej herbaty będziemy potrzebować również klasycznego czajnika, takiego jak czajnik Russell Hobbs. Jest on niezbędny do prawidłowego zaparzenia naparu, który dopiero później zostanie schłodzony w lodówce.  A zatem, jak zrobić herbatę mrożoną? Przedstawiamy kilka prostych i smacznych przepisów na orzeźwiający napój na gorące dni!

herbata mrożona z cytryną

Mrożona herbata zwykła

Składniki:

  • 2 saszetki czarnej herbaty;
  • kostki lodu;
  • 1 litr zagotowanej wody;
  • 5-6 łyżeczek cukru zwykłego lub trzcinowego (opcjonalnie miód);
  • sok z jednej cytryny;
  • mięta;
  • plasterki cytryny, limonki lub pomarańczy.

Sposób przygotowania: Herbatę parzymy w dużym dzbanku, dodajemy cukier lub miód oraz czekamy, aż napój się ostudzi. Schładzamy w lodówce. Następnie dodajemy świeży sok z cytryny i lód oraz opcjonalnie listki mięty, plastry cytryny, limonki lub pomarańczy.

Domową mrożoną herbatę możemy także przygotować, zaparzając mocny napar w małej ilości wody, a następnie mieszając go z zimną wodą. W ten sposób przyspieszymy proces schładzania.

Mrożona zielona herbata

Składniki:

  • 3-4 saszetki czarnej herbaty;
  • kostki lodu;
  • 1 litr zagotowanej wody;
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru, zwykłego lub trzcinowego (może być więcej);
  • mięta, plasterki cytryny, limonki lub pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Zieloną herbatę parzymy w dużym dzbanku lub innym naczyniu przez ok. 4-5 minut  (napar powinien być mocny), mieszamy z wybranym słodzikiem i czekamy do wystudzenia. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem mrożonej herbaty dodajemy kostki lodu oraz dla lepszego, bardziej orzeźwiającego smaku, miętę i pokrojone w plastry cytrusy.

Mrożona herbata miętowa

Składniki:

  • 2 łyżeczki lub saszetki herbaty zwykłej;
  • 2 łyżeczki lub saszetki mięty;
  • kostki lodu;
  • 1 litr zagotowanej wody;
  • sok z 1 cytryny;
  • 3-4 łyżeczki miodu (lub brązowego cukru);
  • listki świeżej mięty i plastry cytryny lub limonki.

Sposób przygotowania: Obie herbaty parzymy w osobnych naczyniach pod przykryciem przez ok. 3 minuty (można zaparzyć w jednym). Gdy napój trochę ostygnie, dodajemy miód i sok z cytryny, a następnie całość mieszamy i następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem do szklanek dodajemy kostki lodu oraz listki mięty i plasterki cytryny albo limonki.

herbata mrożona w dzbanku

Mrożona herbata malinowa

Składniki:

  • 5-6 torebek herbaty malinowej;
  • 1 litr przegotowanej wody;
  • sok z 1 cytryny;
  • 3-4 łyżki miodu (może być więcej);
  • kostki lodu;
  • gałązka rozmarynu lub mięty;
  • plasterki cytryny lub limonki;

Sposób przygotowania: Herbatę malinową zalewamy gorącą wodą i czekamy przez ok. 5 minut do zaparzenia. Kolejno dodajemy sok z cytryny i miód, a następnie dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym schładzamy w lodówce. Herbatę podajemy z kostkami lodu, gałązką mięty albo rozmarynu oraz plasterkami cytryny lub limonki.

Mrożona herbata brzoskwiniowa

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki lub saszetki mocnej czarnej herbaty;
  • 1 litr zagotowanej wody;
  • kostki lodu;
  • Sok z 1 cytryny;
  • 5 łyżeczek cukru (może być więcej);
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki;
  • szklanka zimnej wody.

Sposób przygotowania: Herbatę zalewamy gorącą wodą i parzymy przez kilka minut. W międzyczasie kroimy na kawałki brzoskwinie i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy wybrany słodzik i 1 szklankę zimnej wody, po czym podgrzewamy przez ok. 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Kolejnie blendujemy brzoskwinie, np. blenderem WMF (https://www.garneczki.pl/produkty/blendery/wmf), przelewamy do dzbanka z herbatą i dodajemy sok z cytryny. Podobnie jak w pozostałych – wstawiamy do lodówki. Przed podaniem całość należy zamieszać oraz dodać kostki lodu. Opcjonalnie herbatę z brzoskwiniową pulpą możemy przecedzić przez sitko.

niebieski dzbanek rustykalny

Mrożona herbata – w czym ją podawać?

Wiemy już, jak zrobić mrożoną herbatę oraz jak wiele możliwości mamy w tym zakresie. To jednak nie koniec przygotowań. Gdy mrożona herbata ochłodzi się w lodówce, kolejnym krokiem jest przelanie jej do odpowiednich naczyń, w których zaserwujemy ją naszej rodzinie lub przyjaciołom. W czym najlepiej podawać mrożony napój?

Dzbanki do herbaty mrożonej

Podstawowym naczyniem do przechowywania i serwowania herbaty mrożonej są oczywiście specjalne dzbanki do herbaty. Dzięki nim każdy z gości będzie mógł samodzielnie poczęstować się orzeźwiającym napojem w dowolnym momencie. Jeśli szukamy pięknego, efektownego naczynia do podawania mrożonej herbaty, naszą uwagę na pewno przykują dzbanki Bolesławiec. To niezwykle stylowe, wielozadaniowe naczynia o dużych pojemnościach, które doskonale sprawdzą się podczas spotkań w większym gronie. Wysokiej jakości elegancka ceramika w połączeniu z artystycznymi i unikatowymi zdobieniami sprawiają, że dzbanki polskiego producenta Bolesławiec staną się wyjątkową ozdobą każdego stołu.

Szklanki do herbaty mrożonej

Ze specjalnych dzbanków naszą herbatę przelewamy następnie do szklanek. Oczywiście nie byle jakich! Mrożonej herbaty z reguły nie podaje się w filiżankach, czy zwykłych kubkach, a odpowiednich szklankach do zimnych napojów. Co je wyróżnia? Przede wszystkim grube ścianki i podwyższone dno, które zapewniają lepszą izolację termiczną. Dzięki temu nasza herbata zachowa swoją temperaturę przez dłuższy czas. Ponadto szklanki na mrożoną herbatę powinny odznaczać się także odpowiednimi rozmiarami. Są to najczęściej naczynia duże, wysokie i szerokie. W sam raz na kostki lodu oraz dodatki w postaci plasterków owoców, czy liści mięty.

biały kubek termiczny

Kubek termiczny do herbaty

Czy to koniec naszych możliwości na serwowanie mrożonej herbaty? Na całe szczęście nie! Mamy również rozwiązanie dla osób, które chcą zabrać swój orzeźwiający napój w drogę – do pracy, szkoły, na spacer czy wycieczkę. Są to kubki termiczne Ambition ze stali nierdzewnej. Dzięki specjalnej konstrukcji zapewniają izolację termiczną nawet przez 6 godzin! Lekka, smukła forma, 100% szczelność, wygodny korek typu Click-Clack oraz optymalna pojemność sprawiają, że kubki termiczne z oferty marki Ambition świetnie sprawdzają się poza domem. Ich zaletą jest także piękny, nowoczesny i elegancki design, gwarantujący najwyższą przyjemność użytkowania. Mając przy sobie kubek termiczny, będziemy mogli delektować się chłodną, orzeźwiającą mrożoną herbatą w każdym miejscu poza domem, w dowolnym momencie.

Zobacz także:

Ocena: 5.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...