Gdy za oknem deszczowo i chłodno, najlepiej przygotować domowe herbaty rozgrzewające organizm. Herbata zimowa z różnymi dodatkami od razu poprawi humor! Jak zrobić herbatę z imbirem i miodem, z czego składa się herbata z prądem i dlaczego herbata z lipy jest tak dobra na przeziębienie? Poznaj proste i skuteczne przepisy na jesienno-zimowe herbaciane napary!

W jesienno-zimowym okresie prawie nie rozstaję się z kubkiem herbaty. Najwięcej wartości mają oczywiście herbaty liściaste, dlatego zawsze wykorzystuję je do tworzenia ulubionych herbacianych mieszanek. Dodatek odpowiednich składników sprawia, że herbata jest jeszcze bardziej rozgrzewająca i wprost idealna na chłodne dni. Zamiast ubierać kilka swetrów i kurczowo trzymać termofor, rozgrzewam się wyjątkowo aromatycznym i zdrowym naparem. Zimowa herbata z imbirem, cynamonem czy z rumem

Zanim podam przepisy na jesienne/zimowe herbaty rozgrzewające organizm, chciałabym pokazać, w czym takie herbatki można łatwo i szybko zaparzać. Do przygotowania herbacianych naparów najlepiej wykorzystać herbatę liściastą, której parzenie wcale nie będzie zbyt skomplikowane, dzięki odpowiednim naczyniom. French pressy czy pojemne dzbanki z sitkiem są również doskonałe do parzenia herbaty z przeróżnymi dodatkami – dorzucone do naparu, zostaną zatrzymane przez sitko, nadadzą herbacie właściwego aromatu, ale nie będą pływać w przelanym do kubka napoju.

Akcesoria do parzenia herbaty mogą przybierać naprawdę różne formy. Więcej o pięknych dzbankach, śmiesznych zaparzaczach i innych przydatnych gadżetach przeczytasz tutaj: Akcesoria do parzenia herbaty na prezent.

W czym możesz parzyć herbatę z dodatkami?

  • we french pressie – inaczej zaparzacz tłokowy jedno z moich ulubionych naczyń do parzenia herbaty, ale i kawy. Możesz wrzucić wszystko, co chcesz – herbaciane liście, garść rodzynek, suszone jabłka, przyprawy… Dociskam tłok i rozlewam aromatyczną, zimową herbatę prosto do kubków czy filiżanek – fusy zostają na samym dnie french pressa i nie wpadają do kubka.
  • w dzbanku do kawy i herbaty z zaparzaczem – bardzo wygodna opcja, dzbanki dostępne są w różnych pojemnościach. Do zaparzacza wrzucasz susz, korzenne przyprawy, kawałki owoców. Podobnie jak w przypadku french pressa, fusy nie wpadają do kubków czy filiżanek, do których rozlewany jest napój.
  • w kubku z zaparzaczem – idealna opcja, by zaparzyć rozgrzewającą herbatę od razu w kubku. Zaparzacz może być ceramiczny lub metalowy – pomieści herbaciany susz, parę goździków, gwiazdki anyżu i inne drobne dodatki.
  • w zaparzaczu do kubka – przeznaczony do parzenia herbaty liściastej dla jednej osoby, dodatki musisz dorzucić osobno do kubka.

ZIMOWA HERBATA ROZGRZEWAJĄCA ORGANIZM – PRZEPISY

1. Herbata rozgrzewająca z imbirem, miodem i pomarańczą na przeziębienie

Do przygotowania rozgrzewającej herbaty z dodatkiem imbiru możemy użyć różnych herbat. Ja zdecydowałam się na czerwoną herbatę, mimo że ma dość specyficzny posmak. Sama musiałam się do niej przekonać. Na pewno warto, bo odpowiednie dodatki skutecznie łagodzą jej goryczkę. Co najważniejsze, czerwona herbata w połączeniu z imbirem i goździkami wzmacnia, oczyszcza i rozgrzewa organizm!

Herbata rozgrzewająca z imbirem - przepis

  • liście czerwonej herbaty
  • goździki
  • korzeń imbiru
  • pomarańcza/cytryna
  • miód

Wykonanie:

  1. Do zaparzacza tłokowego wsypuję parę łyżeczek liściastej czerwonej herbaty, 3 goździki i 2 plasterki świeżego, obranego imbiru.
  2. Zagotowuję wodę, czekam ok. 3 minut i zalewam mieszankę w zaparzaczu.
  3. Dodaję jeszcze plasterki pomarańczy i solidną łyżkę miodu.
  4. Odczekuję parę minut, aż napar nabierze intensywnego koloru, mieszam wszystko łyżeczką, zakładam i dociskam tłoczek.
  5. Taaadaam! Herbata pachnie tak pięknie, że przyciąga wszystkich domowników!
Rada: Liście czerwonej herbaty mogą być parzone nawet kilka razy! Każde kolejne parzenie trzeba jednak wydłużyć do 30-60 sekund.

2. Herbata z prądem, czyli przepis na rozgrzewającą herbatę z rumem

To wersja dla tych dużych zmarzluchów, którzy już mogą pozwolić sobie na dodatek rumu. 😉 Potocznie nazywana „herbatą z prądem”, bo dodaje naprawdę ciepłej energii! Rum, dzięki wysokiej zawartości alkoholu, mocno rozgrzewa i działa napotnie.

Herbata zimowa z rumem - przepis

  • czarna herbata
  • cytryna
  • cynamon
  • miód lub cukier trzcinowy
  • rum

Wykonanie:

  1. Liście czarnej herbaty zaparzam w większym dzbanku do kawy i herbaty ze specjalnym zaparzaczem. Dzięki temu herbaty będzie więcej niż tylko na jeden kubek. W takie dni małe porcje nie wystarczą! Najlepiej, by herbaciany napar był mocniejszy niż zwykle.
  2. Czekam, aż trochę przestygnie i wyciskam odrobinę soku z cytryny. To ważne, by nie dodawać cytryny do wrzątku, ponieważ straci swoje właściwości wzmacniające nasz organizm.
  3. Czas na szczyptę rozgrzewającego i bakteriobójczego cynamonu.
  4. Teraz główny dodatek – kieliszek rumu.
  5. Czekam chwilę, aż czarna herbata przejdzie magicznymi składnikami i przelewam ją do kubka.
  6. Dla smaku i zdrowia dodaję łyżeczkę miodu. Pyyyycha!
Rada: Możesz użyć laski cynamonu, zamiast jego sypkiej wersji. Z naparem dobrze będą komponowały się również suszone owoce żurawiny oraz goździki.

3. Herbata z lipy na kaszel i szybkie rozgrzanie

Rozgrzewająca herbata z lipy jest idealna na przeziębienie, dlatego jeśli tylko czujemy, że dopada nas infekcja – przygotujmy napar z suszonych kwiatów lipy! Warto działać szybko, bo dzięki niemu pozbędziemy się szkodliwych substancji z organizmu. Napar złagodzi również ból gardła i uciążliwy kaszel.

Herbata z lipy z sokiem malinowym

  • suszone kwiaty lipy
  • domowy sok z malin

Jak zrobić herbatę z lipy? Bardzo prosto! Susz z lipy zazwyczaj kupuję w sklepie zielarskim lub w aptece. Jeśli chcę naprawdę szybko przygotować jedną porcję naparu, wybieram specjalny kubek z zaparzaczem lub po prostu osobny zaparzacz do herbaty, do którego wsypuję łyżkę ususzonej lipy.

Wykonanie:

  1. Wkładam zaparzacz do kubeczka i zalewam wrzątkiem do połowy wysokości naczynia.
  2. Na górę kładę mały talerzyk i odczekuję 15 minut.
  3. Po zaparzeniu dodaję domowego syropu z malin, który zawsze mam w swojej małej spiżarce na jesienno-zimowy czas.
Prosty przepis na sok z malin: do ¾ wysokości wyparzonego słoika wrzucam umyte maliny, zasypuję cukrem trzcinowym i szczelnie zakręcam. Słoik umieszczam w garnku i wlewam wodę do połowy jego wysokości. Odliczam 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe!

4. Herbata korzenna z cynamonem, pomarańczą i goździkami – przepis

Pyszna, niezwykle aromatyczna herbata rozgrzewająca organizm – doskonała dla wielbicieli korzennych aromatów, którzy pragną rozgrzać się z jesienno-zimowe wieczory. Herbata ta kojarzy mi się z klasycznym grzańcem z czerwonego wina, do którego to dodaje się podobne składniki i który to ma podobnie rozgrzewające właściwości. Jak zrobić herbatę z cynamonem i innymi dodatkami? W banalnie prosty sposób! Jedyne, co musisz zrobić, to zgromadzić potrzebne składniki. Do dzieła!

Herbata korzenna z cynamonem, pomarańczą i goździkami - przepis na zimęSkładniki:

  • herbata czarna
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • kilka gwiazdek anyżu
  • pomarańcza
  • syrop wiśniowy – 2 łyżki

Klasyczna czarna herbata to podstawa do przygotowania rozgrzewającej herbaty. W przeciwieństwie do herbaty zielonej czy mięty, które mają działanie wychładzającego organizm, herbata czarna sprawi, że szybko stanie się nam przyjemnie ciepło. Jesień i zima to zdecydowanie czas, w którym wypijam najwięcej tego czarnego rozgrzewacza. 🙂 Zieloną zostawiam na cieplejsze miesiące.

Wykonanie:

  1. W dzbanku zaparzam czarną herbatę wraz z laską cynamonu, paroma goździkami i paroma gwiazdkami anyżu. Odstawiam na kilka minut.
  2. Pomarańczę obieram i kroję w plastry. Do dzbanka dorzucam 3 plasterki. Można oczywiście mniej lub więcej, w zależności od ilości zaparzonej herbaty.
  3. Dolewam 2 łyżki syropu wiśniowego.
  4. Syrop jest na tyle słodki, że nie mam potrzeby słodzenia herbaty, ale jeśli wolisz słodszą wersję, możesz dodać do niej cukru trzcinowego lub miodu.
  5. Rozlewam do pojemnych szklanek na nóżce i cieszę się wyjątkowym aromatem i smakiem!

Domowa, prosta w przygotowaniu herbata z cynamonem i innymi przyprawami korzennymi to przepis wart wypróbowania.

5. Jesienna herbata z jabłkiem i cynamonem

Typowo jesienno-zimowa herbata typu jabłko z cynamonem zawsze przywodzi mi na myśl pachnącą, jeszcze ciepłą szarlotkę. Zarówno herbatę, jak i ciasto uwielbiam. A jeszcze lepiej, jak rozgrzewająca herbata serwowana jest w towarzystwie tego deseru. Do przygotowania przepisu na herbatę z jabłkiem i cynamonem wykorzystuję herbatkę rooibos, ale równie dobrze możesz użyć także klasycznej, czarnej herbaty.

Herbata z jabłkiem i cynamonem - herbatka jesienna

  • herbata rooibos
  • jabłko (świeże lub suszone)
  • laska cynamonu
  • parę gwiazdek anyżu
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżka miodu

Wykonanie:

  1. W dzbanku zaparzam herbatę rooibos, dodaję laskę cynamonu i parę gwiazdek anyżu.
  2. Po paru minutach dodaję garść suszonej żurawiny.
  3. Dorzucam plasterki świeżego lub suszonego jabłka.
  4. Jeśli akurat mam ochotę na słodszą wersję naparu, dodaję jeszcze łyżkę miodu.
  5. Rozlewam do kubków, do każdego przekładam porcję żurawiny i jabłek.

6. Rozgrzewająca herbata malinowa z miodem – idealna na zimę

Herbata z malinami to przepis na rozgrzewający napój, który ogrzeje nas w mroźny wieczór i pomoże w walce z przeziębieniem. Do przygotowania tego smakowitego naparu oprócz soku malinowego, będą potrzebne również maliny – świeże lub mrożone. Zatem warto mieć w swojej zamrażarce choć garść mrożonych owoców, które możemy wykorzystać jesienią i zimą, dorzucając je do ulubionej herbatki. Poniżej przepis na zimową, rozgrzewającą herbatę z malinami i miodem.

Zimowa herbatka malinowa - przepisSkładniki:

  • czarna herbata
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżeczki soku malinowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • otarta skórka z cytryny
  • otarta skórka z pomarańczy
  • laska cynamonu
  • parę goździków

Wykonanie:

  1. W dzbanku zaparzam czarną herbatę.
  2. Dodaję korzenne przyprawy – cynamon, goździki, możesz również dodać gwiazdki anyżu. Zaparzam przez 5 minut pod przykryciem.
  3. Do naparu dodaję otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Skórę z cytrusów bardzo łatwo zetrzesz za pomocą zestera.
  4. Dolewam syrop malinowy i miód. Mieszam.
  5. Dosypuję garść malin. Rozlewam do filiżanek. Maliny możesz również dorzucić osobno do każdej filiżanki.
Tak zaparzone zimowe herbatki rozgrzewające organizm warto zabierać ze sobą do pracy lub na dłuższy spacer. Najlepiej przelać je do termosu lub kubka termicznego, który utrzyma ciepło napoju na dłużej. Sprawdź: Dobry kubek termiczny do kawy i herbaty – jaki wybrać?

Rozgrzewające składniki herbacianych mieszanek możesz łączyć ze sobą na różne sposoby. Wszystko zależy od tego, co lubisz najbardziej! Ale pamiętaj, że jeśli zależy Ci na rozgrzaniu się, najlepiej wybrać herbatę czarną lub czerwoną. Zielona, mimo swoich zdrowotnych właściwości, działa raczej ochładzająco na organizm, podobnie jak mięta.

Ocena: 5.0/5.
Please wait...