Orzeźwiająca, pyszna kawa mrożona z lodami, bitą śmietaną czy nawet bez żadnych dodatków to idealny deser na lato. Jak zrobić taką mrożoną kawę ze zwykłej kawy rozpuszczalnej, wody, mleka i kostek lodu? Przepis na frappe jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a przygotowany napój na pewno będzie smakował niczym z kawiarni!

Kawa mrożona to dokładnie cafe frappe, czyli wywodzący się z Grecji napój kawowy, który przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej, wody/mleka i lodu. Napój nie tylko dodaje energii, ale również orzeźwia w upalne dni. Kawa mrożona z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną może być pomysłem na pyszny deser. A dodatek czekoladowej polewy również osłodzi chwilę. Taką kawę możesz w prosty i szybki sposób zrobić również w swoim domu. Potrzebujesz tylko kilku akcesoriów, które Ci w tym pomogą!

Rodzaje frappe

Nie ma tylko jednego przepisu na kawę mrożoną „po grecku”. Frappe może przyjąć różne formy:

  • frappe sketo kawa bez dodatku cukru (kawa, woda, lód)
  • frappe metrio – lekko słodzona (1 łyżeczka cukru na 1 szklankę)
  • frappe glyko – mocno słodzona (3 łyżeczki cukru na 1 szklankę)
  • frappe me gala – wybrany rodzaj frappe z mlekiem

W jaki sposób zrobić szybką kawę mrożoną? Przygotuj niezbędne akcesoria:

  • Blender z kielichem, shaker lub słoik
  • Forma do kostek lodu
  • Wysokie szklanki do kawy mrożonej

Jak zrobić grecką kawę mrożoną frappe bez mleka?

Prawdziwe, greckie frappe to napój bez dodatku mleka – składa się z kawy, wody i lodu. Mimo iż nie dodajemy tu mleka, to i tak możemy cieszyć się pianką, która powstaje w wyniku potrząsania składników.

 

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
  • zimna woda – 200-250 ml (w zależności od wielkości szklanki)
  • kostki lodu
Szklanka do irish coffe Cristal

Szklanka do irish coffe czy latte też będzie dobra do frappe!

  1. Wcześniej przygotowuję lodowe kostki w formie do kostek lodu.
  2. Do blendera kuchennego z kielichem wsypuję kawę rozpuszczalną i wlewam część wody.
  3. Miksuję składniki, aż uzyskam gęstą pianę.
  4. Przelewam pianę do wysokiej szklanki na frappe, dopełniam zimną wodą i dorzucam parę kostek lodu. Dolna warstwa napoju powinna oddzielić się od piany, dzięki czemu kawa będzie wyglądała naprawdę apetycznie.
  5. Jeśli preferujesz słodką wersję frappe, dodaj cukier już na samym początku – wsyp go do blendera razem z kawą i wodą.

Mmmm, smakuje naprawdę wyśmienicie, a co najważniejsze – orzeźwia!

Jeśli nie posiadasz urządzenia do koktajli, możesz przygotować frappe w shakerze barmańskim, a nawet w zwykłym słoiku!

Prosta i szybka kawa mrożona z mlekiem – przepis domowy:

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna – 1-2 łyżeczki
  • zimna woda – 100 ml
  • zimne mleko – 100 ml
  • kostki lodu – parę sztuk
  • cukier – 1 łyżeczka
  • opcjonalnie – bita śmietana, gałka lodów, cynamon, kakao
Szklanka do kawy latte Boston

Szklanka do mrożonej kawy powinna być wysoka, by zmieściła się w niej wytworzona piana.

  1. Kawę, wodę, mleko, lód i cukier umieszczam w naczyniu – najlepiej w blenderze do koktajli, który wyposażony jest w kielich. Można również, tak jak w przypadku poprzedniego przepisu, sięgnąć po zwykły shaker.
  2. Miksuję składniki, aż wytworzy się piana.
  3. Przelewam zawartość kielicha do wysokiej szklanki z podwójną ścianką– piana powinna oddzielić się od reszty. Szklanka z dodatkową ścianką na dłużej utrzymuje niską temperaturę napoju.
  4. Jeśli chcę, by kawa była prawdziwym deserem, tworzę na wierzchu górkę bitej śmietany lub wrzucam do kawy gałkę lodów waniliowych. Kawową piankę można oprószyć także cynamonem lub kakao – co, kto lubi. I najlepiej wykorzystać do tego szablony do dekoracji kawy, dzięki którym stworzymy ciekawe wzorki.

To zdecydowanie mój ulubiony napój i deser w jednym w okresie letnim! 🙂

Ten prosty przepis na kawę mrożoną pozwoli delektować się kawowym napojem w upalne dni. Pita w wysokiej szklance lub słoiku z uchem i słomką na pewno osłodzi nam dzień.

Jeśli chcesz poznać także inne rodzaje kaw, które możemy spotkać w kawiarniach, polecam Ci artykuł: 10 najpopularniejszych sposobów podawania kawy.

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...