Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy superfood pełen witamin i minerałów. Ta wspaniała roślina wzmacnia organizm i dostarcza mu witamin i wartości odżywczych wspierających między innymi układ odpornościowy. Czosnek niedźwiedzi jest też bardzo smaczny i wzbogaca smak wielu dań. Jak go uprawiać i do jakich potraw wykorzystywać, by wydobyć z niego to, co najcenniejsze?

Czosnek niedźwiedzi pasuje do niemal każdego wytrawnego dania, dodaje pikanterii i wzmacnia smak. Do najbardziej znanych przepisów z udziałem tej rośliny należy pesto z czosnku niedźwiedziego, które doskonale współgra z makaronem i różnymi rodzajami mięs. Jak samodzielnie uzyskać czosnek niedźwiedzi? Uprawa tej rośliny nie jest skomplikowana, plony zaś są nie tylko smakowite, ale też zdrowe!

Reklama

Czosnek niedźwiedzi – uprawa w doniczce lub w ogrodzie

Czosnek niedźwiedzi naturalnie rośnie w lesie, niestety od jakiegoś czasu roślina ta znajduje się pod częściową ochroną, dlatego nie wolno jej zrywać. Jak wygląda czosnek niedźwiedzi leśny? Nie różni się on niczym od tego uprawianego w ogródku lub doniczce. Jak zabrać się za uprawę czosnku niedźwiedziego?

  • Krok pierwszy to wybór odpowiedniego miejsca – powinno być ono cieniste, a gleba wilgotna.
  • Do sadzenia cebulek najlepiej zabrać się we wrześniu lub też na początku października.
  • Warto pamiętać o tym, by przed posadzeniem nawieźć glebę dobrej jakości kompostem.

Sadzenie cebulek w doniczce również jest bardzo proste. Do donicy należy wsypać ziemię do kwiatów, wetknąć w środek cebulkę i lekko przysypać. Jeśli chodzi o naczynie do sadzenia czosnku, to warto przyjrzeć się bliżej marce Bolesławiec, doniczki tej firmy są nie tylko estetyczne, ale też funkcjonalne. Od tego momentu pozostaje już tylko czekać na gotowy czosnek niedźwiedzi. Kiedy zbierać listki? Roślina jest najsmaczniejsza i najwartościowsza pod względem wartości odżywczych do momentu, aż zacznie kwitnąć.

Czosnek niedźwiedzi – właściwości rośliny

Nie tylko ze względu na smak warto wprowadzić do swojego menu czosnek niedźwiedzi. Właściwości tych niezwykłych zielonych listków zainteresują każdego miłośnika zdrowego odżywiania! Czosnek niedźwiedzi dostarcza organizmowi witaminę E, mającą dobry wpływ na kondycję organizmu oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Witamina E nie bez przyczyny jest nazywana witaminą młodości, należy antyoksydantów spowalniających procesy starzenia. Czosnek niedźwiedzi jest także bogatym źródłem witaminy A oraz C odpowiedzialnej za odporność i gojenie się ran. Roślina polecana jest osobom, które chcą się wzmocnić, poprawić wygląd oraz obniżyć poziom cholesterolu.

Smaczny i zdrowy czosnek niedźwiedzi – przepisy na dania z udziałem zielonych listków

Do śniadania, obiadu, czy kolacji można dodać czosnek niedźwiedzi. Przepisy na dania z udziałem tych smacznych, lekko pikantnych zielonych listków są w większości szybkie i łatwe. Bardzo smaczna jest zupa z czosnku niedźwiedziego, a do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.

Jak zrobić zupę z czosnku niedźwiedziego?

  1. Krok pierwszy to przygotowanie odpowiedniego garnka, można wykorzystać np. którąś z propozycji od marki Zwilling. Dobrym rozwiązaniem jest również garnek Ambition.
  2. Następnie przygotowujemy składniki:
  • 2 ziemniaki,
  • por,
  • pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta lubczyku).
  1. Do garnka wlewamy około litra wody, przygotowujemy też patelnię, która przyda się do podsmażenia pora. W poszukiwaniu odpowiedniej patelni można przyjrzeć się bliżej produktom marki Ambition.
  2. Ziemniaki i pora obieramy oraz drobno kroimy. Przy rozdrabnianiu warzyw przydać się może deska do krojenia Zwieger.
  3. Ziemniaki wrzucamy bezpośrednio do wody, pora najpierw podsmażamy i również umieszczamy w garnku, w czasie gdy warzywa się gotują, należy posiekać też czosnek niedźwiedzi.
  4. Kiedy ziemniaki i por staną się miękkie, wrzucamy posiekane listki i gotujemy całość jeszcze około 10 minut.
  5. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.
urządzenia kuchenne


1. Blender WMF Electro-kitchenminies; 2. Patelnia Zwilling Vitality; 3. Garnek Tescoma President; 4. Pojemniki na żywność Brabantia.

Do podania zupy wykorzystać można zestaw obiadowy Bolesławiec. Smaczna i niezwykle zdrowa zupa z czosnku niedźwiedziego to doskonała propozycja na pierwsze danie lub efektowną przystawkę.

Co może przydać się podczas robienia zupy? Warto mieć w swojej kuchni przedmioty, takie jak:

Do czego jeszcze można wykorzystać czosnek niedźwiedzi? Przepisy, które warto przetestować, znaleźć można w dalszej części artykułu.

Pesto z czosnku niedźwiedziego krok po kroku

Mając w kuchni odpowiednie narzędzia, takie jak Russell Hobbss blender, warto pokusić się o wykonanie smakowitego pesto. Do jego przygotowania przyda się też patelnia, np. marki WMF. Jeśli korzystamy z przepisu, w którym na liście składników znajduje się ser, konieczna będzie też tarka, można sięgnąć po tę pochodzącą z oferty marki Tescoma. Jakie składniki będą potrzebne?

  • czosnek niedźwiedzi – około 100 g,
  • parmezan – 40 g,
  • orzechy piniowe – 10 g,
  • oliwa z oliwek – około 80 g,
  • przyprawy – sól pieprz do smaku.

pesto i ser

Jak wykonać pesto z czosnku niedźwiedziego? Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie niezbędnego sprzętu, w tym ostrego noża, np. marki Zwieger. Co dalej?

  1. Orzechy prażymy na suchej patelni (Zwilling oferuje różne średnice, w tym małe, idealne w takiej sytuacji).
  2. Czosnek drobno siekamy, a ser ścieramy na tarce.
  3. Następnie blendujemy ser korzystając z blendera Rusell Hobbs lub innej marki.
  4. Do naczynia wsypujemy podprażone orzechy i również blendujemy, dodajemy do nich posiekany czosnek oraz ser, oliwę i przyprawy.
  5. Na koniec całość blendujemy, aż konsystencja będzie gładka i kremowa.

Pesto jest już gotowe. Do czego jeszcze można wykorzystać czosnek niedźwiedzi? Zastosowanie tej rośliny w kuchni jest bardzo szerokie. Popularnością cieszy się między innymi nalewka z czosnku niedźwiedziego. Jak ją wykonać?

Co zrobić, by przygotowywanie potraw było jeszcze szybsze i przyjemniejsze? Warto zatroszczyć się o funkcjonalność kuchni i zaopatrzyć się w pojemniki Brabantia.

Szybka i łatwa nalewka z czosnku niedźwiedziego

Alkohol pity w nadmiarze szkodzi, jednak kieliszek zdrowotnej nalewki wypijany od czasu do czasu może mieć bardzo dobry wpływ na zdrowie. Zwłaszcza gdy jest to nalewka z czosnku niedźwiedziego. Jak ją przygotować? Do zrobienia nalewki wystarczą dwa składniki – czosnek niedźwiedzi i 40% wódka. Liście drobno siekamy i umieszczamy w słoiku, a następnie zalewamy alkoholem. Słoik odstawiamy na 2 tygodnie, a następnie przecedzamy i rozlewamy nalewkę do butelek.

Jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi?

Czy istnieje jakiś sposób, by zatrzymać smak wiosny na dłużej i zakonserwować czosnek niedźwiedzi? Przyprawa z zielonych listków podkręci niejedno danie, dlatego warto przygotować na zimę czosnek niedźwiedzi suszony. Listki nie tracą swoich właściwości zdrowotnych również wtedy, kiedy zostaną zakiszone lub zamrożone. Jak mrozić czosnek niedźwiedzi? Wystarczy umieścić go w odpowiednich woreczkach. Czosnek niedźwiedzi kiszony to po prostu liście zalane wrzącą osoloną wodą i zakonserwowane.

Czosnek niedźwiedzi pomaga urozmaicić codzienne menu wczesną wiosną, kiedy wybór warzyw sezonowych w sklepach nie jest jeszcze zbyt duży. Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa bomba witaminowa, która w dodatku świetnie smakuje. W funkcjonalnej, pełnej nowoczesnych sprzętów kuchni, przygotowywanie posiłków z udziałem czosnku niedźwiedziego jest czystą przyjemnością. W poszukiwaniu najwyżej jakości przyborów kuchennych warto zapoznać się z ofertą marki Brabantia.

No votes yet.
Please wait...