Zioła używane w kuchni to przede wszystkim bazylia, mięta, rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra, pietruszka, szczypiorek, koperek i szałwia? Jakie świeże zioła królują w Waszej kuchni?  A może wolicie suszone? Wiecie do jakich potraw powinno się je stosować i jakie zawierają wartości odżywcze? Doniczki z ziołami w mojej kuchni to podstawa. Zajmują cały parapet i używam ich zarówno do dań głównych, jak i deserów czy napojów.  Dziś chciałbym i Was zachęcić do ich bliższego poznania 🙂

Zastosowanie ziół w kuchni – tabela

RodzajZioła w kuchni zastosowanie
BazyliaIdealnie pasuje do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza, makarony czy sałatki z pomidorami i mozzarellą. Jest też dobrym dodatkiem do twarożku, gotowanych jajek czy omletów. Dodaje aromatu zupom, daniom mięsnym, rybom, a także owocom morza.
MiętaŚwietnie sprawdza się w letnich sałatek z sosem jogurtowym, w koktajlach i lemoniadach, dodając im orzeźwiającego smaku. Ponadto stosuje się ją do dań z twarożkiem.
RozmarynJest pysznym uzupełnieniem dań z rybnych, z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną. Idealnie smakuje w towarzystwie pomidorów, grzybów, jajek, sera czy szpinaku.
OreganoStosowane jest do różnego rodzaju sosów, a także wszystkich gatunków mięsa. Jest świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i często spotkać można je w daniach kuchni włoskiej, takich jak pizza czy makarony.
TymianekMa szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, kreolskiej i kajuńskiej. Jego delikatnie goździkowy posmak świetnie łączy się z jagnięciną, cielęciną, drobiem a także rybami. Dodawane jest również do farszów i pasztetów. Często tymianek spotkać można w zupach i bulionach.
KolendraNiezastąpiony dodatek do zup i gulaszu. Często jest składnikiem ciast, deserów i innych wypieków piekarniczych. Idealnie komponuje się z jagnięciną i mięsem kozim, a także szynką i wieprzowiną.
PietruszkaDodawana jest do gulaszu, wielu sosów czy past serowych. Smacznie komponuje się z ryżem, warzywami czy daniami rybnymi. Często dodawana do jajecznicy czy omletów.
SzczypiorekW kuchni europejskiej używany zazwyczaj do sałatek na zimno, gulaszów, a także wielu zup. Ponadto posypujemy nim większość posiłków takich jak jajecznica, twarożek, kanapki czy zapiekanki.
KoperekNajczęściej spotykany podczas kiszenia kapusty lub ogórków, a także w wielu zalewach octowych. Idealnie komponuje się z jogurtem lub śmietaną, więc często stosowany jest do sosów i dressingów. Jest idealny jako dodatek do łososia, krewetek czy pstrąga.
SzałwiaIdealna do tłustych dań mięsnych, takich jak gęś, wieprzowina czy kaczka. Pasuje także do kurczaka oraz jako składnik kiełbasy. Idealnie komponuje się także z kremem z dyni.

1. Bazylia – jak podlewać i hodować w domu

Bazylia w doniczce nie jest szczególnie wymagająca. Jest jednak kilka zasad mówiących o tym, jak o nią dbać. Przede wszystkim kupując zioło powinniśmy zwrócić uwagę, aby jego liście nie były czarne i zwiędłe. Jeśli kupimy świeżą bazylię, uda nam się ją przechowywać w domu nawet kilka tygodni. Pamiętajmy, że roślina ta nie lubi być mocno podlewana i lubi światło. Warto też zbadać o dobrą ziemię dla bazylii, pozbawioną pasożytów. Przy sadzeniu rośliny po raz pierwszy warto skorzystać z zestawu do sadzenia Tescoma.

Doniczki stalowe na zioła Kitchen Craft

Stalowe doniczki na zioła będą pięknie prezentować się na kuchennym parapecie.

2. Mięta – jak sadzić, hodować i pielęgnować w domu

Miętę możemy wyhodować z sadzonek sezonowych, a także z nasion wysiewanych na początku wiosny. Możemy też kupić wyrośniętą miętę w doniczce i dbać, aby rosła w naszej kuchni do kilku tygodni. Niezależnie od tego, jaką drogę wybierzemy – pamiętajmy, że mięta to roślina, która lubi zacienione miejsca. Jeśli wystawimy ją na mocno nasłoneczniony parapet, mięta może ulec poparzeniu i powoli zamierać. Dodatkowo roślina lubi regularne podlewanie, tak aby podłoże było delikatnie wilgotne przez cały czas. Do kontroli poziomu nawilżenia, świetnie sprawdzają się doniczki na zioła w kuchni Emsa. Ich innowacyjny system pozwala pobierać roślinie tyle wody ile potrzebuje – jak w naturze.

Doniczka do ziół Emsa

Soczyście zielona doniczka do ziół jest nie tylko praktyczna, ale i estetyczna!

3. Rozmaryn – jak hodować w domu

Aby długo cieszyć się świeżym rozmarynem w domu należy spełnić jego trzy wymagania: potrzebuje odpowiedniego nasłonecznienia, dobrego drenażu oraz cyrkulacji powietrza. Co to oznacza? Rozmaryn trzymamy w miejscu ciepłym, bez mrozu. Roślina potrzebuje piaszczystej, przepuszczającej gleby i ok. 7 godzin nasłonecznienia dziennie. W takich warunkach rozmaryn można hodować przez cały rok.

4. Oregano – jak uprawiać w domu

Oregano sadzimy wczesną wiosną. Roślina lubi suche, nasłonecznione warunki, bez wiatru i ścisku. Dlatego starajmy się szadzić je w odstępach ok. 10 cm od siebie lub innych roślin. Oregano powinniśmy podlewać regularnie, tak aby ziemia była cały czas wilgotna. Jeśli hodujemy oregano w doniczce, ważne jest jego podcinanie co jakiś czas.

5. Tymianek – jak uprawiać w kuchni

Roślinę sadzimy od kwietnia do maja. Preferuje ona ciepłe i nasłonecznione warunki. Pięknie rośnie w doniczce na parapecie. Nie lubi wilgoci, dlatego tymianek podlewamy rzadziej niż inne zioła. Jeśli chcemy długo cieszyć się jego świeżością, warto nawozić glebę.

Doniczki stalowe na zioła Kitchen Craft

Stalowe doniczki na zioła możemy wykorzystać do uprawy domowego szczypiorku czy natki pietruszki.

6. Kolendra – uprawa w doniczce

Kolendra ma kilka wymagań, które warto spełnić, aby rosła w doniczce przez cały rok. Należy zapewnić jej dobrze nasłonecznione miejsce oraz żyzną glebę. Sprzyja jej słońce i ciepło, dlatego warto przechowywać ją na parapecie. Lubi tez częste podlewanie. Liście zrywamy dopiero kiedy roślina osiągnie wysokość 15 cm.

7. Pietruszka – pielęgnacja rośliny w domu

Pietruszka podobnie jak większość  ziół doniczkowych lub nasłonecznione miejsce, dlatego można ją przechowywać na parapecie. Lubi żyzne, przepuszczalne podłoże i stale wilgotną glebę. Podczas wzrostu wymaga stanowiska osłoniętego. Pietruszka świetnie smakuje zarówno w całości, jak i roztarta w moździerzu.

Moździerz kuchenny Extensive

Marmurowy moździerz kuchenny pozwoli w prosty sposób rozetrzeć aromatyczne zioła.

8. Szczypiorek – jak hodować w kuchni

Szczypiorek jest najmniej wymagającym ziołem. Urośnie właściwie na każdym podłożu. Sadzimy go w marcu lub w lipcu. Najważniejsze, aby miał wilgotną i regularnie podlewaną ziemię. Ścięty szczypiorek możemy przechowywać w pojemniku na świeże zioła Cuisipro. Dzięki temu dłużej zachowa zdatność do spożycia.

9. Koperek – jak sadzić i pielęgnować roślinę w doniczce

Do koperku najlepiej wybierać gliniane lub ceramiczne doniczki na zioła. W doniczkach metalowych roślina może zgnić. Lubi nasłonecznione, ciepłe mniejsza, dobrze czuje się na parapecie czy balkonie. Jest łatwa w uprawie. Wymaga jedynie codziennego podlewania niewielką ilością wody. Do podlewania rośliny najlepiej używać wody, która odstała kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Osłonka ceramiczna do doniczki Lawenda

Doniczki na zioła mogą być dodatkowo zdobione piękną osłonką ceramiczną.

10. Szałwia – jak uprawiać w domu i na balkonie

Szałwia to roślina światłolubna. Świetnie rośnie na parapecie czy balkonie. Ponadto lubi suchą glebę, więc nie wymaga częstego podlewania. Dobrze rozwija się w żyznej glebie z domieszką piasku. W chłodniejszych miesiącach należy zabrać ją z balkonu i kontynuować uprawę w domu, ponieważ nie jest mrozoodporna.

Doniczka ceramiczna do ziół Szałwia

Doniczki na zioła mogą być ceramiczne, ale i metalowe lub plastikowe.

To tylko niektóre popularne zioła stosowane w kuchni. Można z nich wyczarować wiele pysznych potraw wytrawnych i deserów. Zioła doniczkowe w kuchni przydatne są podczas gotowania na co dzień, a ponadto pięknie wyglądają na parapecie czy blacie kuchennym. Mam nadzieję, że teraz, kiedy wiecie już do czego pasuje bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra czy szałwia – sięgniecie po nie znacznie częściej i chętniej.

Ocena: 4.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...