Jabłko jest jednym z najpopularniejszych w Polsce owoców, wykorzystywanym niekiedy w sposób, który zmusza nas do obrania go ze skórki, np. kiedy robimy mus czy szarlotkę. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a możemy je wykorzystać do zrobienia domowego octu jabłkowego.

Przygotowanie takiego octu zajmie nam dosłownie kilku minut, a efekt pozytywnie nas zaskoczy. Ocet będzie nie tylko smaczniejszy, ale też zdrowszy, niż sklepowy, a my będziemy dokładnie znali jego skład i mieli dodatkową satysfakcję dodają go np. do sałatek, do których idealnie się nadaje. Ocet jabłkowy z obierek ma właściwości przeciwnowotworowe, antyseptyczne i antybakteryjne. Jest też skuteczny przy drobnych przeziębieniach i zmniejsza łaknienie.

Reklama

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Obierki mamy już przygotowane (pamiętajmy, że w przeciwieństwie do mięsa, owoce i warzywa najlepiej kroić na drewnianych deskach, idealna do tego jest deska do krojenia Zwieger. Przepis na to, jak zrobić ocet jabłkowy z obierek jest bardzo prosty. Będziemy potrzebowali:

  • kilogram obierek;
  • litr wody;
  • 2 łyżki cukru.

Domowy ocet jabłkowy – krok po kroku

  1. Umyte i wysuszone obierki wkładamy do sparzonego wcześniej naczynia. Jeżeli chcemy przyspieszyć nieco gotowanie wody, możemy wykorzystać czajniki Russell Hobbs.
  2. Następnie zalewamy obierki jabłek ciepłą wodą z rozpuszczonym cukrem.
  3. Po wymieszaniu całości trzeba przykryć naczynie, najlepiej lnianą ściereczką i pozostawić na 2-5 tygodni codziennie chwilę mieszając.
  4. Ocet będzie gotowy, kiedy z jego powierzchni zniknie piana.
No votes yet.
Please wait...