Najpewniej gości na półce z przyprawami w każdym domu, w którym przygotowuje się posiłki. Jest przecież łatwo dostępna. Bazylia, bo o niej mowa, to jedna z popularniejszych przypraw stosowanych na całym świecie. Dodaje się ją do rozmaitych dań, by nadać im odpowiedniego smaku i aromatu. Czy jednak wiemy o niej wszystko?

 Bazylia to jednak nie tylko produkt spożywczy, który nadaje potrawom charakterystycznego smaku, ale również roślina o wielu innych właściwościach, które przemawiają za tym, aby jak najczęściej ją stosować. Jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, koniecznie czytać dalej! Z naszego artykułu dowiesz się nie tylko, jakie jest zastosowanie bazylii, ale również jak ją uprawiać.

Reklama

Właściwości bazylii

Bardzo prawdopodobne, że bazylia nie bez powodu pojawiła się w przepisach kuchni włoskiej, która słynie nie tylko z tego, że jest bardzo smaczna, ale również z tego, że jest dość ciężka. Bazylia ma bowiem bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie się soku żołądkowego i wspomaga trawienie. Działa też rozkurczająco oraz wzmaga apetyt, co może być istotne dla osób, które mają problem z łaknieniem.

Jakie jeszcze bazylia ma zalety?

  • Bazylia zawiera sole mineralne, np. wapń, magnez i witaminy: A, C i B5.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego może być stosowana przy przeziębieniu i grupie wspomagająco w procesie leczenia.
  • Chroni naczynia krwionośne przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Wspiera odporność organizmu.
  • Napar z bazylii ma dobroczynny wpływ na układ oddechowy.
  • Olejki aromatyczne zawarte w bazylii działają kojąco i relaksująco na zmysły. Być może właśnie z tego względu bazylia pomaga niektórym osobom w bólach migrenowych.
  • Ma pozytywny wpływ na regenerację skóry, dlatego wykorzystuje się ją w branży kosmetycznej.
  • Można ja stosować podobnie jak miętę, czyli dorzucać do wody. Tak przygotowany napój warto zabrać ze sobą, np. w bidonie Tescoma.
  • Bazylia i kcal? Bazylia jest niskokaloryczna. W ok. 10 g bazylii znajdują się tylko 2 kalorie!
  • Latem sprawdzi się jako odstraszacz dla nieznośnych muszek oraz komarów!

Bazylia – przeciwwskazania do stosowania

Zalet tej rośliny jest wiele, ale czy są osoby, które nie powinny przesadzić z wykorzystywaniem jej w swojej diecie. Jak się okazuje – tak. Są to przede wszystkim kobiety w ciąży, ale też dzieci i osoby mające problemy z wątrobą lub krzepliwością krwi. W tych przypadkach zalecane jest zachowanie umiaru w spożywaniu bazylii.

Uprawa bazylii – co warto wiedzieć?

Uprawa bazylii nie jest niczym skomplikowanym. W dodatku istnieje parę metod, które zapewnią nam dostęp do świeżych liści tej rośliny. Pierwsza metoda zakłada uprawę tej rośliny w ogrodzie, jeśli oczywiście dysponujemy takim miejscem. Jak hodować bazylię w ogrodzie? Potrzebujemy gotowych sadzonek lub wysiewamy bazylię do żyznego podłoża. Druga z tych wymienionych metod jest znacznie trudniejsza i wymaga więcej pracy. Bazylia w ogrodzie to świetny pomysł, jednak należy pamiętać, że bazylia ogrodowa potrzebuje dostępu do światła i ciepłego stanowiska. Pamiętajmy również o odpowiednich odległościach między sadzonkami – powinny one wynosić około 30 cm.

Opcja dla osób nieposiadających ogrodu – bazylia w doniczce

Jeśli nie mamy swojego kawałka ziemi, gdzie możemy zasiać zioła, nic straconego! Bazylia na balkonie to również świetna opcja. Wystarczy, że spełnione zostaną podobne warunki i roślina będzie miała dostęp do światła słonecznego.



Osłonka ceramiczna Bolesławiec GU-773 DEK. 166A

Jeśli nie masz balkonu, nie martw się! Jest jeszcze trzecia opcja – bazylię w doniczce wystarczy postawić na parapecie. Będzie się przy tym wspaniale prezentować, pełniąc rolę dekoracji. Szczególnie, jeśli zdecydujesz się na ładne doniczki, np. doniczki Bolesławiec. Bazylia wieloletnia przez długi czas wspomagać Cię będzie swoimi świeżymi liśćmi podczas kulinarnych eksperymentów.

Bazylia – odmiany

Pora poznać odmiany bazylii. Oto one:

  • bazylia azjatycka – wykorzystywana jest przede wszystkim w celach leczniczych, pochodzi z tropikalnej Azji,
  • bazylia tajska – to roślina jednoroczna, która charakteryzuje się bardzo silnym aromatem, dlatego nie należy stosować jej w dużych ilościach; sprawdzi się w lecznictwie, ale również jako dodatek do kiszonek, sałatek sosów, mięsa, ryb, zapiekanej i innych potraw; jest często dodawana do zup azjatyckich;
  • bazylia cytrynowa – to popularny rodzaj bazylii, który stosować można jako przyprawę do wielu dań wytrawnych;
  • bazylia grecka – jest bardzo odporna na niekorzystne warunki klimatyczne, charakteryzuje się bardzo drobnymi listkami, których nie trzeba siekać;
  • bazylia czerwona – w porównaniu do innych rodzajów tej rośliny jej liście mają inny kolor, a ona sama jest nieco bardziej aromatyczna; efektownie wygląda dodana do sałatki, ale można z niej zrobić też czerwone pesto,
  • bazylia sałatowa – to bardzo rzadki rodzaj bazylii, który wyróżnia się dużymi liśćmi, faktycznie przypominającymi te, które ma sałata; świetnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju dodatków obiadowych, ale również owoców morza, drobiu i innych.

Przechowywanie bazylii

Bazylię możemy oczywiście wysuszyć. Tak tez jest najczęściej sprzedawana w sklepach spożywczych. Wówczas należy zadbać o to, by odpowiednio ją przechowywać. Pojemniki powinny być szczelne, aby aromat ziół nie stracił swoich właściwości i schowane przed światłem słonecznym. Idealne do przechowywania przyprawy będą pojemniki Brabantia lub pojemniki Tescoma.

Innym sposobem jest zawinięcie liści w wilgotną szmatkę i przechowanie w lodówce lub posiekanie ziół solidnym ostrzem, np. jednym z noży Zwieger, i schowanie ich do zamrażalnika. Istnieje też jeszcze jedna opcja, a mianowicie bazylia na zimę do słoików. Do pokrojonej bazylii dodaje się czosnek i pieprz, a całość zalewa oliwą lub olejem.

Bazylia – do czego można jej używać?

Najkrótsza odpowiedź brzmi – do wszystkiego. Chyba nie ma dania, które źle komponowałoby się z bazylią. Samo popularne, włoskie pesto, czyli sos składający się z bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych, soli i czosnku dodać można do wielu potraw, m.in. makaronu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko – wystarczy zaopatrzyć się w porządny sprzęt, który rozdrobni składniki na masę, np. blender Russell Hobbs i gotowe!

Obróbka termiczna nie jest tej przyprawie straszna – można ja dorzucić do garnka, chociażby jednego z dostępnych garnków Ambition albo też smażonej, np. na patelni WMF – potrawy.

Jak widzisz, nie może dziwić, że bazylia jest tak powszechnie stosowana. Jej smak i aromat, a do tego liczne właściwości prozdrowotne, przekonają chyba każdego, że tę przyprawę zawsze warto mieć pod ręką!

 

Zobacz także:

No votes yet.
Please wait...