Miłośnicy czekolady nie muszą ograniczać się jedynie do czekoladowej tabliczki. Pomysłów na to, co można zrobić z czekolady, zarówno mlecznej, jak i gorzkiej i białej, jest naprawdę wiele i wystarczą chęci oraz odpowiednie akcesoria. Domowej roboty czekoladki i pralinki, czekoladowe fondue, cake pops, kubek gorącej czekolady, muffinki, naleśniki, herbatniki, tarta, makaroniki, lody i to wszystko z dodatkiem czekolady!

Zapewne znajdą się tacy, którzy za czekoladą nie przepadają, ale ja wciąż zadaję sobie pytanie: Jak można nie lubić czekolady? Naprawdę nie wiem. Ja ją uwielbiam! Mleczna, gorzka, biała – każda z nich potrafi poprawić mi humor. Wciąż odkrywam nowe sposoby na to, co smacznego można zrobić z czekolady do jedzenia. Zawsze jest pod ręką, kiedy mam ochotę na słodkie „co nieco”, kiedy chcę się odprężyć i kiedy chcę zaserwować gościom idealny dodatek do kawy czy herbaty. Czekoladę uwielbiam i to nie tylko w formie tabliczki. Odpowiednie akcesoria do czekolady pozwalają wyczarować z niej różne pyszności!

1. Domowe czekoladki z nadzieniem

Czekoladki to nie tylko idealny dodatek do prezentu, ale również świetny sposób na osłodzenie sobie chwili. W zaciszu własnej kuchni możesz wyczarować domowe czekoladki z ulubionym nadzieniem: orzechowym, truskawkowym, kokosowym czy innym. Ja uwielbiam wersję z kremem orzechowym, który przyjemnie rozpływa się w ustach. Aby przygotować proste domowe pralinki niezbędna będzie forma do czekoladek, w wybranym przez nas kształcie. Mogą to być serduszka, gwiazdki, kwiatki, kulki, babeczki i wiele innych kształtów.

Produkcja własnych czekoladek nie jest wcale trudna! Sama się o tym przekonałam. Rozpuszczam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i smaruję cienką warstwą wnętrze foremek. Pomaga mi w tym mały pędzel silikonowy, który dobrze rozprowadza masę. Wkładam formę do zamrażalnika na około 15 minut, a po wyjęciu powtarzam wcześniejszy krok – smaruję drugą warstwą czekolady, a forma znowu ląduje w zamrażarce. Do tak powstałej warstwy czekolady dokładam porcję orzechowego kremu, ale zostawiam trochę miejsca na zalanie góry warstwą czekolady. Forma znowu leżakuje w zamrażalniku, a po wyjęciu wlewam roztopioną czekoladę do wgłębień w foremce i delikatnie wygładzam (tu na pewno przyda się szpatułka do ciasta) i czekam, aż wszystko zastygnie. Zapewniam, jest przepyszne!

2. Fondue czekoladowe, czyli efektownie roztopiona czekolada

Zestaw do fondue lubi towarzystwo! Dlatego przygotowuję taką słodką atrakcję, gdy organizuję domówkę, spotykam się z przyjaciółmi lub rodziną, a także, gdy planuję romantyczny wieczór ;). Bardzo dobrze czuje się w obecności świeżych kawałków owoców i pysznych pianek. Wierz mi, spotkanie przy naczyniu pełnym boskiej czekoladowej masy na pewno łączy ludzi! Możesz wybrać dowolną wersję – zestaw do fondue ceramiczny, ze stali nierdzewnej, żeliwny, plastikowy, jednokolorowy, wielobarwny, w kropki czy w paski – każdy z pewnością będzie praktyczną ozdobą stołu.

Ceramiczne fondue w kształcie serca

Podgrzewacz umieszczony pod miseczką od fondue sprawia, że czekolada nie zastyga.

Podstawą pysznego czekoladowego fondue jest dobrze rozpuszczona czekolada. Wystarczy, że w naczyniu do rozpuszczania czekolady rozpuścisz tabliczki swojej ulubionej czekolady (ja polecam połączenie gorzkiej z mleczną – pycha!). Roztapiam je w podgrzanej kremówce, by uzyskać gładką konsystencję. Płynną czekoladę przelewam do miseczki od fondue, a pod spodem umieszczam małą świeczkę (podgrzewacz), która sprawia, że czekolada nie zastyga. Kroję ulubione owoce – banany, truskawki, kiwi, mango i układam je w małych miseczkach. Każda salaterka napełniona jest jednym typem owocu. Pozostaje tylko chwycić za widelczyki i rozpocząć słodką ucztę!

3. Czekolada na gorąco z piankami

Prosta, szybka, rozgrzewająca i słodka – taka jest gorąca czekolada z dowolnymi dodatkami. Idealna opcja na zimowy wieczór dla każdego czekoladowego miłośnika. Kiedyś zastanawiałam się, czemu wszyscy (głównie na filmach!) zachwycają się czekoladą z małymi piankami. Ale teraz już wiem! Lekkie pianki pod wpływem gorąca delikatnie się rozpuszczają i stają się przyjemnie ciągnące!

W przygotowaniu pysznej, gorącej czekolady zawsze pomaga mi garnek do mleka. To szybki sposób na gorącą czekoladę do picia. Taki klasyczny emaliowany, którego kiedyś używała moja babcia, ale sprawdzi się również stalowy. Do garnka wlewam niecałą szklankę mleka oraz trochę śmietanki kremówki i doprowadzam do wrzenia. Dodaję połamaną tabliczkę czekolady i odrobinę cynamonu. Mieszam, mieszam i doprowadzam do ponownego zagotowania, aż uzyskuję idealną konsystencję! Przelewam do kubka, dorzucam na wierzch pianki, siadam wygodnie na fotelu i gotowe! Takie proste, a jakie dobre!

4. Lizaki z czekolady, czyli cake pops

Jeśli zbliża się jakaś specjalna okazja i nie chcę piec całej blachy czekoladowego ciasta, przygotowuję po prostu urocze i słodkie cake popsy! Idealne jako przekąski na różnych przyjęciach, a szczególnie tych dla dzieci, które nie będą mogły im się oprzeć. Obtoczone w kolorowej posypce, kokosowych wiórkach czy pokruszonych orzeszkach będą nie tylko dobrze smakować, ale i wyjątkowo ładnie się prezentować.

Wykorzystuję jeden z przepisów na mocno czekoladowe ciasto, przygotowuję masę i wlewam ją do odpowiedniej formy. Idealnie nadaje się do tego silikonowa forma do lizaków cake pops, która pozwoli na wypieczenie słodkości w kształcie serduszek, gwiazdek, babeczek i tradycyjnych kulek. Wstawiam ją do nagrzanego do piekarnika i piekę kilkanaście minut (w zależności od wybranego ciasta). Po ostudzeniu ciastowych kulek, wbijam w nie specjalne patyczki do lizaków cake pops (wcześniej moczę ich czubki w roztopionej czekoladzie, by mocniej trzymały się kulek) i zanurzam każdą z nich w płynnej czekoladzie. Obtaczam w dowolnej posypce i ustawiam na stojaku na lizaki, gdzie spokojnie sobie schną i czekają na łasuchów.

5. Domowe herbatniki z czekoladą

Kruche, maślane herbatniki z czekoladowym wzorkiem możemy z powodzeniem możesz przygotować również we własnym domu! Zdecydowanie to właśnie tę domową wersję lubię bardziej niż tę sklepową. Świeże herbatniki są doskonałym dodatkiem do porannej kawy i niezastąpione przy spotkaniach w gronie znajomych. Oczywiście są również świetne do podjadania w każdej chwili! W przygotowaniu takich domowych wypieków pomaga mi zestaw do herbatników, który składa się z wykrawacza i formy z różnymi wzorkami.

Foremka do herbatników Silikomart serca

Zestaw do wypieku domowych herbatników składa się z wykrawacza i formy z różnymi wzorami.

Do przygotowania ciasta używam mąki, masła, śmietany kremówki, cukru pudru i odrobiny soli. Z takiego połączenia wychodzą przepyszne, miękkie herbatniki! Rozwałkowuję ciasto i wykrawam z niego jeszcze surowe herbatniki, które mogą przybrać różne kształty – prostokąty z karbowanymi brzegami, serca czy koła. Po wypieczeniu kruchych ciasteczek czeka mnie jeszcze drugi etap – przygotowanie czekoladowego wierzchu. W zestawie znajduje się specjalna forma z różnymi wzorami, do której wlewam roztopioną czekoladę i wkładam do zamrażalnika, by zastygła. Jak tylko zastygnie, delikatnie wyciągam wzorki z formy i „przyklejam” je de wypieczonych herbatników przy pomocy kremu lub roztopionej, ciepłej czekolady. Bardzo efektowne!

6. Domowe lody czekoladowe na patyku i w pucharku

Lody, lody dla ochłody! Zachęcam do wypróbowania swoich sił w kuchni i przygotowania domowych deserów lodowych. W wersji czekoladowej smakują wyśmienicie! A z dodatkiem świeżej mięty lub kawałków banana będą doskonałym orzeźwieniem i pysznym połączeniem smaków. Domowe lody czekoladowe możesz wyczarować na dwa sposoby. Możesz przygotować lody na patyku lub skomponować deser w pucharku, składający się z lodowych kulek.

Aby przygotować lody domowej roboty na patyku, potrzebne będą specjalne foremki do lodów, która nadadzą im odpowiedni kształt. Czekolada bardzo fajnie komponuje się z bananami, dlatego moje lody będą czekoladowo-bananowe. Miksuję blenderem wszystkie potrzebne składniki: parę bananów, 2 łyżki kakao, kilka łyżek roślinnego mleka i dosładzam do smaku. Oczywiście składniki są dowolne! Twój lodowy deser może być mniej bananowy i bardziej mleczny. Płynną masę przelewam do foremki i wkładam do zamrażarki na parę godzin. Po tym czasie powinny być już gotowe! Prawda, że bardzo proste? A ile radości! Jeżeli przygotowujesz lody w maszynie do lodów możesz stworzyć lodowy deser! Wykorzystaj pucharki do lodów i nałóż do nich lodowe kulki. Obowiązkowo ozdób małym wafelkiem. 😉

7. Francuskie makaroniki czekoladowe

Te malutkie i pyszne beziki wywodzą się z Francji i Włoch. W regionach, w których uprawiano migdały bardzo chętnie pieczono ciasteczka z mielonych migdałów z dodatkiem kurzego białka. Co ciekawe, z początku stanowiły pokarm dla biedniejszych grup ludności, a z czasem stały się sławne wśród zamożnych! Kruche makaroniki przekłada się kremem, a czasem nawet fantazyjnie dekoruje. Przygotowanie ich czekoladowej wersji jest z pewnością warte zachodu!

Francuskie makaroniki o intensywnie czekoladowym smaku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Do ubitego na sztywno zimnego białka kurzego, dodaję stopniowo zmielone migdały, przesiany cukier puder, szczypty soli i przesiane kakao! Ten ostatni składnik nada makaronikom cudowny czekoladowy smak. Przygotowuję rękaw cukierniczy i przekładam do niego makaronikową masę. W wyciśnięciu idealnych krążków pomoże mi mata silikonowa do makaroników, która pozwoli upiec wiele krążków za jednym razem! Po ich upieczeniu i ostygnięciu pora przełożyć co drugi z nich czekoladowym kremem. Taki krem bardzo łatwo przygotujesz z połączenia podgrzanej kremówki z posiekaną czekoladą, masłem i ekstraktem z wanilii. Składam je i et voila! Przepyszne czekoladowe makaroniki są gotowe do zjedzenia!

8. Czekoladowe naleśniki!

Naleśniki z czekoladową nutą to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Czekolada o poranku poprawia mi humor na cały dzień! Przemycenie jej do pożywnego śniadania to sposób idealny! Wystarczy, że do klasycznego przepisu na naleśniki, na który składają się jajka, mleko, mąka i szczypta soli, dodasz łyżkę kakao lub kilka roztopionych kostek czekolady. Po zmiksowaniu wszystkich składników czas na smażenie!

Granitowa patelnia do naleśników

Patelnia o nieprzywierającej powłoce i niskich brzegach pozwala usmażyć cienkie naleśniki bez ich przypalania.

Do smażenia najlepsze są specjalne patelnie do naleśników, które dzięki swojej nieprzywierającej powłoce i niskim brzegom pozwolą na wysmażenie cienkich placków bez żadnego przypalania. Oprócz tradycyjnych naleśników, możesz usmażyć również mniejsze placki w kształcie wesołych buziek, w czym pomoże Ci teflonowa patelnia do jajek i placuszków. Takie radosne naleśniki z dodatkiem kakao wspaniale komponują się z kremem orzechowym, kawałkami banana i cukrem pudrem posypanym na wierzchu. Smacznego!

9. Mocno czekoladowe muffiny

Jeśli zabieram się za wypiekanie muffinek, to muszą być wyjątkowo mocno czekoladowe! Oprócz tego, że do ich masy dodaję kakao, to nie mogę powstrzymać się przed dorzuceniem jeszcze kawałków czekoladowej tabliczki. Lekko rozpuszczone cząstki czekolady przyjemnie rozpływają się w ustach! Nigdy nie mogę doczekać się, aż muffinki czekoladowe całkowicie ostygną i podkradam chociaż jedną ciepłą jeszcze babeczkę z płynną czekoladą.

Aby czekoladowe babeczki miały ładny kształt i dobrze wyrosły warto im trochę pomóc. Odpowiednia forma do muffinek utrzyma ich właściwy kształt w czasie pieczenia, dzięki czemu ciasto nie rozleje się na boki. Sekretem udanego ciasta jest delikatne suchych i mokrych składników. Wystarczy lekko je ze sobą zmieszać i dodać cząstki czekolady. Klasycznie białe lub fantazyjnie kolorowe papilotki do muffinek wkładam do każdego wgłębienia w formie i dopiero na nie wylewam masę, zostawiając trochę miejsca na ich wyrośnięcie. Do piekarnika!

10. Ekstremalnie czekoladowa tarta

Tarta to coś cudownego! Smakuje dobrze zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. Jej podstawą jest kruche ciasto, a nadzienie to już pole do popisu naszej wyobraźni! Czasami serwuję na obiad tartę ze szpinakiem, łososiem czy sezonowymi warzywami, ale na deser… Na deser zawsze sprawdza się tarta czekoladowa! I to ekstremalnie! Bo czekoladowe jest nie tylko nadzienie, ale i jej spód.

Forma do pieczenia tarty z wyjmowanym Patisse

Wyjmowane dno formy do tarty sprawia, że bez problemu wyjmiemy ciasto z blaszki.

Forma do pieczenia tarty może być okrągła, kwadratowa, prostokątna lub przybierać jeszcze inne kształty (np. kształt serca). Może być również wykonana z różnych materiałów (metalu, ceramiki, silikonu), ale zawsze wyróżnia się charakterystycznymi karbowanymi brzegami. Ja zawsze wybieram tradycyjny okrągły kształt, który najbardziej kojarzy mi się z tym ciastem. Za każdym razem przyrządzam inną wersję czekoladowej tarty i nie potrafię zdecydować, która smakuje mi najlepiej. Tarta czekoladowa z malinami, gruszkami, bananami, solonym karmelem, orzechami laskowymi, konfiturą z czarnej porzeczki, a nawet z awokado! Każda wersja godna jest wypróbowania. Dobra rada: forma do tarty z wyjmowanym dnem sprawi, że bez żadnych problemów wyjmiesz z niej gotowe ciasto! 


A jaki jest Twój ulubiony deser czekoladowy? 🙂 Może chcesz coś dorzucić do listy sposobów na czekoladę? Śmiało!

Ocena: 3.3/5.
Please wait...