Jak rozpuścić czekoladę w garnku, aby miała idealną konsystencję i się nie przypalała? Zobacz instrukcję krok po kroku, jak przygotować polewę czekoladową we własnym domu!

Czekolada… Kto jej nie kocha? Pasuje do każdego deseru, jest świetną polewą i bazą do pysznych pralinek. Warto pokusić się o domową polewę czekoladową, która możemy wzbogacić ciasta, ciasteczka, orzechy, owoce czy lody. Moim wielokrotnie sprawdzonym sposobem jest rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej – proste i daje pożądany efekt. Poniżej mała ściąga, jak to robię krok po kroku 🙂

Reklama

Czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej – potrzebne narzędzia

Do kąpieli wodnej potrzebne są dwa naczynia – większe i mniejsze. Większy garnek lub rondel, który stawiamy na kuchence i napełniamy niewielką ilością wody (około 1/3 wysokości). Nad nim umieszczamy mniejsze naczynie. Ja używam zawsze specjalnego pojemnika do roztapiania czekolady. Jeśli nie macie takiego, może to być miska szklana żaroodporna lub stalowa. Do naczynia wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę.

 Naczynie do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej

Jak rozpuścić czekoladę na parze – wykonanie

Ważne! Naczynie do rozpuszczania czekolady nie może dotykać wody. Cały proces zachodzi za pomocą pary wodnej. Kawałki czekolady roztapiają się wolno, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Co kilka minut powinniśmy przemieszać powstający mus, za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki. Musimy pilnować, aby do czekolady nie dostała się woda. Po kilkunastu minutach nasza czekolada będzie gotowa. Jeśli zastanawiacie się jak rozpuścić białą czekoladę i czy jest to trudniejsze, już Was uspakajam. Każdy rodzaj czekolady topimy w ten sam sposób, jedyna różnica jest taka, że biała czekolada potrzebuje troszkę więcej czasu, aby zmienić konsystencję.

Łopatka kuchenna silikonowa


Reklama

Jak rozpuścić czekoladę na polewę? Czy to już wszystko?

Aby polewa była aksamitna i gładka i w pełni pokryła ciasto, dodaję zawsze odrobinę masła i śmietany kremówki. Składniki te należy dodać do połamanej w kostki czekolady przed rozpoczęciem procesu topienia. Wtedy najlepiej się ze sobą połączą i utworzą jednolitą masę.

Zestaw do fondue ceramiczny BOSKA

Wiecie już jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Teraz zastanówmy się, co oprócz polewy możemy z niej przygotować? Ja wykorzystuję ją głównie do wielu ciekawych ozdób. Pomocny jest mi przy tym dekorator cukierniczy, który wystarczy napełnić przygotowaną masą czekoladową. Fajnym rozwiązaniem jest również dozownik do czekolady, który ułatwia mi przygotowywanie każdych pralinek oraz wzorów z czekolady. Możecie pokusić się nawet o przygotowanie fondue czekoladowego – gotową masę z czekolady przelej do miski od fondue i zamocz w niej dowolne składniki na widelczykach – owoce, pianki, herbatniki i inne przysmaki.


Desery z czekoladą w roli głównej często goszczą w naszym domu. Sama nie wiem, kto uwielbia je bardziej – ja czy dzieci. 🙂 Jeśli chcecie wiedzieć za co ja kocham czekoladę, zapraszam do przeczytania artykułu kuchenne afrodyzjaki„.

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...