Pyszna na słodko, ale i na słono – tarta! Jej podstawą jest dobrze wypieczony spód, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić kruche ciasto na tartę. Na sukces składa się dobrze dobrana mąka, schłodzone masło, dodatek jajek oraz odpowiednia proporcja cukru i soli. Dowiedz się, jak przygotować kruche ciasto, by Twoja tarta zachwyciła wszystkich!

Tarta to francuski przysmak, który często gości w moim domu. Latem z kremowym nadzieniem i soczystymi owocami, a w chłodniejsze dni w formie ciepłego, wytrawnego posiłku z mięsem i warzywami. Przepyszna tarta z kruchego ciasta to danie, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlatego jeśli jeszcze nie spróbowałeś jej wypieku, koniecznie to nadrób! To nic trudnego. 🙂

Jaką mąkę wybrać do spodu tarty?

Aby przygotować kruchy spód do tarty wybieram mąkę pszenną typu 450 lub 500. Taka mąka świetnie nadaje się do przygotowywania wszelkich ciast kruchych i półkruchych. By moje ciasto nabrało jeszcze lepszej chrupkości, do pszennej mąki dodaję mąkę ziemniaczaną lub krupczatkę. Taka mieszanka składników daje naprawdę fajny efekt! Chociaż nie zależy mi na wyjątkowo pulchnym cieście, to i tak przesiewam mąkę, by ciasto było odpowiednio napowietrzone. W odmierzeniu wymaganej w przepisie porcji mąki przydadzą się praktyczne miarki kuchenne. Dzięki nim z łatwością dodamy nie tylko odpowiednią ilość mąki, ale i cukru, soli, mleka czy wody.

Stalowe miarki kuchenne

Komplet uniwersalnych miarek kuchennych przyda się przy każdym wypieku.

Masło czy margaryna na kruche ciasto?

Tłuszcz to bardzo ważny składnik na kruche ciasto! Dlatego zamiast margaryny, zawsze wybieram dobrej jakości masło i to takie o wysokiej zawartości tłuszczu (82%). Jest zdecydowanie najlepsze do wypieku. W większości przepisów masło powinno być mocno schłodzone, co pozwoli na odpowiednią kruchość wypieczonego spodu. Do tarty zdecydowanie nie nadają się ani margaryna, ani mixy masła i oleju – ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji.

Całe jajka czy same żółtka?

Przepisów na to jak zrobić dobre i kruche ciasto do tarty z pewnością nie brakuje. Niektóre z nich zalecają wyrabiać ciasto z całymi jajkami, inne z samymi żółtkami, a jeszcze inne w ogóle bez jajek! I jak tu wybrać właściwy przepis? Dobra informacja jest taka, że każdy z nich jest dobry. Obecność jajka zależy bowiem od tego, jakich składników i w jakich proporcjach użyjesz. Jedno jest pewne. Nigdy nie używaj sporej ilości białka, ponieważ powoduje ono twardnienie ciasta. A tego z pewnością nie chcemy. Tarta smakuje najlepiej, gdy ma kruchy spód.

Cukier czy sól na spód do tarty?

Jeśli przygotowuję ciasto na tartę na słodko, to sięgam zawsze po cukier puder. Jest zdecydowanie bezkonkurencyjny na tym polu! Dlaczego? Ponieważ krótki czas pieczenia kruchego ciasta nie pozwala na całkowite rozpuszczenie się zwykłego cukru o większych kryształkach, a z cukrem pudrem nie będzie żadnych problemów. Dodatkowa szczypta soli sprawi, że wypiek będzie jeszcze lepszy. Natomiast jeżeli zabieram się za tartę na słono, to całą dawkę cukru pudru zastępuję łyżeczką drobnoziarnistej soli. Ale nie zaszkodzi dodać szczypty drobnego cukru. Po prostu cukier i sól to dobry duet, ale w odpowiednich proporcjach, w zależności od wybranego ciasta.

  • Jeśli przygotowujesz tartę na słodko, wybierz cukier puder i szczyptę soli.
  • Jeśli pieczesz tartę na słono, sięgnij po drobnoziarnistą sól i szczyptę cukru.

Wyrabiamy ciasto na tartę…

Mąka, jajka, masło, drobny cukier i sól, ewentualnie mleko lub woda. Tyle potrzeba do przygotowania kruchego ciasta. Jeżeli mam już wszystkie te składniki, to zabieram się za wyrabianie! Warto pamiętać, że dobre ciasto na tartę nie lubi zbyt długiego i intensywnego wyrabiania. Wystarczy, że ręcznie zagniotę składniki do ich połączenia. Zimne masło może być kłopotliwe do wyrobienia, ale z pomocą przychodzi siekaczka do ciasta kruchego, która szybko łączy składniki w jednolitą masę. Wyrobione ciasto formuję w dużą kulę i szczelnie zawijam je w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 30-45 minut, by dobrze się schłodziło. Im zimniej, tym lepiej. Ciasto można trzymać w lodówce nawet całą noc! Dlatego czasami zaczynam przygotowywać ciasto na tarty wieczorem, by rano dokończyć pracę nad tym smakołykiem.

Pieczemy spód do tarty!

Pieczenie to chyba najprzyjemniejszy etap całej tej zabawy. Wypiekana tarta na kruchym spodzie zaczyna wypełniać swoim niezwykłym aromatem całą kuchnię! Zanim jednak zacznę upajać się jej zapachem (a później smakiem), muszę dokończyć pracę z jeszcze surowym ciastem. Schłodzone kruche ciasto na tartę słoną lub z owocami wałkuję na okrągły placek, nieco większy od dna blaszki. Wylepiam surowym ciastem dno formy do tarty, którą wcześniej smaruję cienką warstwą masła. Dokładnie je dociskam do dna i brzegów. Zazwyczaj wybieram okrągłą formę z karbowanymi brzegami, ale możesz zdecydować się też na formy prostokątne, kwadratowe, a nawet w kształcie serca. Każda z nich doskonale nada się do domowego wypieku.

Aby spód na tartę wyrósł równomiernie, nakłuwam go gęsto widelcem, a dodatkowo używam ceramicznych obciążników do ciasta. To takie ciężarki wielokrotnego użytku, które chronią wypiek przed nadmiernym wyrastaniem. Wystarczy wysypać je na wierzch ciasta przykrytego papierem do pieczenia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, można je dodatkowo schłodzić w lodówce, by w czasie pieczenia nie ześlizgnęło się z brzegów formy. Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier z obciążnikami i piekę jeszcze 13 minut bez żadnego obciążenia, aż moje idealne ciasto na tartę zacznie się rumienić. Gotowe!

Forma do pieczenia tarty

Forma do tarty może być wykonana z różnych materiałów i przybierać różne kształty.

Czas na wypełnienie spodu czym tylko chcesz. Wyjmuję z piekarnika upieczone, lekko zarumienione kruche ciasto. Tarta jest już w połowie gotowa. Po ostudzeniu wypieku, wypełniam je słodkim kremem i owocami lub warzywami, mięsem i serem. Wszystko zależy od tego, czy przygotowałam bardziej wytrawne ciasto na tartę z warzywami, czy jednak nieco słodsze, na tartę owocową. Ta możliwość wyboru sprawia, że wypiek może być dobrym pomysłem na deser do popołudniowej kawy, ale i syty obiad dla całej rodziny. Kawałek deserowej tarty z lekkim kremem i truskawkami czy może raczej wersja z dodatkiem kurczaka, szpinaku i sera?


Mam nadzieję, że wskazówki w jaki sposób zrobić dobre ciasto na tartę sprawią, że Twoje domowe wypieki staną się jeszcze lepsze. Zarumienione, odpowiednio wyrośnięte i przyjemnie kruche ciasto sprawi, że tarta z dowolnym nadzieniem uprzyjemni każdą chwilę.

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...