Naleśniki to niezwykle popularne danie śniadaniowe lub obiadowe – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Każdy ma jakiś własny przepis na ciasto naleśnikowe, jednak nie tylko on przesądza o sukcesie naszej potrawy. Ważne jest także to ile oraz na czym należy smażyć naleśniki, żeby się nie przypalały i były wyjątkowe. Będzie też kilka słów o akcesoriach, z pomocą których pyszne i puszyste naleśniki to pestka! Zapraszam 🙂

Sekretne składniki, czyli jak się robi ciasto na naleśniki?

Naleśniki… Podstawowy przepis na ciasto (na ok. 10 placków) zawiera:

  • 2 – 3 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • ok. 190 g mąki pszennej,
  • szczyptę soli.

Dodatkowo, jeśli zależy nam, aby naleśniki pyły puszyste i lekkie, dodajemy wodę gazowaną. Mieszamy  osobno mokre i osobno suche składniki, a następnie je łączymy. Ciasto musimy wymieszać dokładnie, aby nie było w nim grudek. Świetnie nadaje się do tego shaker do naleśników z otworem, dzięki któremu gotowe ciasto możemy porcjować bezpośrednio na patelnię.

Pojemnik - shaker do naleśników Moha CrepeJak smażyć naleśniki? Na patelni czy naleśnikarce?

Robienie naleśników na patelni jest komfortowe, pod warunkiem, że wybierzemy specjalne, płaskie patelnie do naleśników. Można spróbować również smażenia na tradycyjnej patelni, ale takiej z powłoką nieprzywierającą. Smarujemy ją masłem klarowanym – dokładnie i równomiernie, co jednak nie oznacza grubo. Następnie odpowiednio nagrzewamy naczynie.

Na jakim ogniu smażymy naleśniki? Patelni nie wolno nadmiernie przegrzewać, dlatego najbardziej optymalne będzie smażenie naleśników na średnim ogniu. To od nas zależy czy naleśniki będą grube i puszyste, czy cienkie i elastyczne. Natomiast te robione na naleśnikarce zawsze wychodzą perfekcyjnie cienkie i zdecydowanie większe.

Patelnia do naleśników z nieprzywierająca Greenpan Cambridge Czarna

Płaska patelnia pozwala na szybkie przerzucanie naleśników na drugą stronę.

Niezależnie od tego, które narzędzie wybierzemy, naleśniki smażymy do momentu, w którym na wierzchu nie widać już śladów surowego ciasta, a brzegi zaczynają odstawać. Podważamy je łopatką i obracamy sprawnym ruchem na drugą stronę. Obrócony naleśnik potrzebuje już dużo krótszego czasu smażenia. Kiedy jest gotowy, ostrożnie zsuwamy go na talerz i możemy zająć się smażeniem kolejnych – nie ma jednak potrzeby ponownego dodawania tłuszczu.

Z tak przygotowanych naleśników można wyczarować tort naleśnikowy! Zarówno w wersji słodkiej (deserowej), ale i słonej (obiadowej). Smaczne przepisy na różne torty z naleśników znajdziesz tutaj: Jak zrobić tort naleśnikowy na słodko i na słono?

Wiemy już jak zrobić dobre ciasto na naleśniki…. Teraz zostało tylko zastanowić się nad farszem. Z czym najbardziej lubicie? Moje ulubione to z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. A Wasze? Jestem bardzo ciekawa jaki farsz smakuje Wam najbardziej 🙂

Prosty przepis na naleśniki

Proste naleśniki - przepis podstawowy

Category: Śniadania

Cuisine: Polska

Servings: 10 naleśników

Naleśniki - przepis podstawowy

Klasyczne i proste w przygotowaniu naleśniki. Smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, podawane z dowolnymi dodatkami. Na słodko lub na słono.

Składniki

    Składniki mokre
  • 2-3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl wody
  • 3 łyżki oleju
    Składniki suche
  • 1 szkl mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

    Przygotowanie ciasta
  • Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj mleko, wodę i sól.
  • Składniki zmiksuj na gładką masę.
  • Podgrzej olej na patelni i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
    Smażenie
  • Rozgrzej patelnię i zacznij smażyć naleśniki z obu stron.
  • Naleśnika przewróć na drugą stronę dopiero, gdy smażona strona stanie się rumiana.

Notatki

Z tak usmażonych naleśników możesz przygotować efektowny tort naleśnikowy - na słodko i na słono.

https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-dobre-nalesniki/

Ocena: 4.3/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...