Sezon na szparagi trwa dość krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Jak przygotować świeże szparagi zielone i białe, by zaserwować je do obiadu? Przygotowanie szparagów nie jest wcale trudną sztuką, ale należy pamiętać o takich etapach jak obieranie, przycinanie końcówek oraz odpowiednie gotowanie. W tym wszystkim pomogą Ci praktyczne akcesoria do szparagów, które umożliwią szybkie i proste przygotowanie białych i zielonych szparagów.

W jaki sposób przygotować białe, a jak zielone szparagi, by zajadać się nimi ze smakiem? Nie obędzie się bez ich obierania (w przypadku szparagów białych), odcinania zdrewniałych końców, związywania w pęczek i właściwego gotowania w odpowiednim garnku. By rozpocząć przygotowanie szparagów zielonych i białych do jedzenia, najlepiej zaopatrz się w:

  • obieraczkę do szparagów
  • silikonowe sznurki do szparagów
  • garnek z sitem do gotowania szparagów
  • pojemnik do przechowywania

Szparagi białe i zielone – jak przygotować obierakiem?

Zarówno szparagi zielone, jak i białe wymagają odpowiedniego przygotowania przed samym gotowaniem. Dlatego zanim przejdę do prezentacji wysokiego garnka, który został specjalnie zaprojektowany do gotowania pędów, przedstawię Ci profesjonalne obieraczki, które nieco różnią się od tych klasycznych. Czy obieranie szparagów to punkt konieczny? Wszystko zależy od tego, jakiego koloru szparagi zakupiłeś i jakiej grubości są to pędy. Najpierw umyj je pod strumieniem zimnej wody, dokładnie wypłukując ewentualny piasek z główek. Później pozbądź się zdrewniałych końcówek. Twarde części szparagów nie będą tak smaczne i miękkie jak młode, sprężyste i niezdrewniałe części łodygi, dlatego odłam je z każdego pędu. Teraz czas na obieranie!

  •  Przygotowanie młodych zielonych szparagów nie wymaga obierania ich ze skórki.  W przypadku tych nieco grubszych, obierz tylko ich końcówkę z zewnętrznej warstwy łyka.

  •  Przygotowanie białych szparagów wymaga obrania ich w całości . Są grubsze, twardsze i bardziej łykowate niż zielone, dlatego wymagają obrania łodygi z pominięciem główki. W innym wypadku, po ugotowaniu będą gorzkie i niesmaczne.

W obieraniu szparagów pomoże Ci specjalna obieraczka do szparagów, dzięki której z łatwością usuniesz cienką warstwę zewnętrznego łyka, bez utraty głębszych warstw pędów. Takie obieraczki są odpowiednio wyprofilowane, by radziły sobie z grubszymi i cieńszymi szparagami. Jaki obierak wybrać? Dostępne są różne rodzaje.

Obieraczki do szparagów – rodzaje:

  • klasyczna obieraczka wykonana z tworzywa sztucznego, z metalowym ostrzem zamontowanym równolegle do uchwytu, przypominająca zwyczajny obierak do ziemniaków i innych warzyw. Zaleta? Niska cena. Niektóre modele mają także designerski uchwyt w kształcie szparaga. Wada? Nie przytrzymuje pędu podczas obierania.

  • dwustronny, stalowy obierak do szparagów, przypominający szczypce. Ostrza mogą być umieszczone po obu stronach obieraka – gwarantują wtedy szybszą pracę przy obieraniu. Ale ostrze może być zamontowane także tylko z jednej strony, dzięki czemu drugie ramię służy przytrzymywaniu pędu w odpowiedniej pozycji. Taki stalowy obierak sprawdzi się również przy obieraniu marchewki i korzenia pietruszki.

  • obieraczka z uchwytem do zamontowania na stole lub na ścianie – podstawa wykonana z tworzywa sztucznego, a ostrza ze stali nierdzewnej. Wygląda na dość skomplikowaną w budowie, ale w użytkowaniu jest bardzo prosta. Po odpowiednim zamontowaniu do blatu, włóż warzywo do obieraka, przesuwając w dół za pomocą popychacza. Taki model gwarantuje, że szparagi zostaną równo obrane i nie stracą swojego kształtu.

Obierak do szparagów Lurch

Obrane w całości (lub na końcach w przypadku zielonych) szparagi są gotowe do dalszego przygotowywania. Chcesz już wrzucać je do garnka? Zaraz, zaraz… Mam jeszcze gadżet, który ułatwi gotowanie szparagów w odpowiedniej pozycji.

Sznurki silikonowe, czyli jak przygotować szparagi do gotowania w pionie?

Umyte i obrane szparagi warto związać w jeden pęczek, by podczas gotowania nie przesuwały się w garnku, ale pozostawały w jednej, pionowej pozycji. W taki sposób uchronisz je od uszkodzeń. Nie wykorzystuj jednak zwykłego sznurka. Proponuję użyć silikonowych sznurków, które nadają się do wielokrotnego użytku. Takimi sznurkami możesz związać nie tylko pęczek szparagów, ale również włoszczyznę do zupy i mięsne roladki do pieczenia. Nawet, gdy minie sezon na szparagi, nie przestaniesz wykorzystywać ich podczas kuchennych czynności. 😉 Związane w pęczek szparagi z łatwością wyjmiesz z garnka po ugotowaniu.

Zestaw 6 sznurków silikonowych Silikomart Kwiaty

Silikonowe sznureczki utrzymają pędy szparagów w pionowej pozycji podczas gotowania.

Silikonowe sznureczki działają na zasadzie zacisków. Występują w różnych kolorach i rozmiarach. Możesz wykorzystać je do związywania produktów spożywczych, ale również plastikowych torebeczek i woreczków do mrożenia. Silikon, z którego zostały wykonane jest odporny zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Dlatego przetrwają w gorącej wodzie, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej, ale także w lodówce i zamrażalniku. Materiał jest elastyczny i mocny, dlatego nie musisz się obawiać, że pęknie już przy pierwszym użytkowaniu.

Za pomocą takich silikonowych sznureczków zawiąż szparagi w pęczek i umieść je w pozycji pionowej w specjalnym garnku. Jaki to garnek? Już wyjaśniam!

Wysoki garnek, czyli sposób na przygotowanie szparagów do jedzenia

Jak najprościej przygotować białe lub zielone szparagi do obiadu? Ugotować je w większej lub mniejszej ilości wody. Ale by zrobić to porządnie, najlepiej zaopatrzyć się w wysoki i wąski garnek do gotowania szparagów. Taki kształt naczynia umożliwia gotowanie szparagów w pozycji stojącej, czyli pionowej. Naczynia są najczęściej wykonane z solidnej stali nierdzewnej, bezpiecznej w kontakcie z żywnością i odpornej na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Zdarzają się również garnki emaliowane, zdobione motywami szparagów, które wpasują się w szczególności do kuchni w stylu retro. Większość takich garnków nadaje się do użytkowania na różnych rodzajach kuchenek, dlatego nie będziesz mieć problemu z doborem odpowiedniego modelu. Ale garnek garnkowi nierówny, dlatego wyróżniamy różne naczynia.

Garnki do szparagów – rodzaje:

  • osobny garnek do szparagów bez sita i bez pokrywki – taki garnek będzie na pewno tańszy niż model wyposażony w wyjmowane sitko i w dopasowaną pokrywkę. Umożliwia ugotowanie szparagów w pozycji stojącej, ale pędy koniecznie trzeba związać w pęczek, by ułatwić sobie ich późniejsze wyjęcie z wody. Oddzielnie musisz dopasować pokrywkę do garnka, ponieważ szparagi zawsze gotuje się pod przykryciem. Być może masz już taką w swoich zbiorach, wtedy nie musisz się tym kłopotać.

Garnek do gotowania szparagów Narez

Wysoki garnek do gotowania szparagów możesz wykorzystać także do gotowania włoszczyzny lub makaronu spaghetti.

  • garnek do szparagów w zestawie z sitem i pokrywką – czyli cały komplet niezbędny do gotowania szparagów. Sito, równie długie i wysokie jak garnek, wyposażone jest w uchwyt, który ułatwia wyjęcie koszyka z gorącej wody i odcedzenie warzyw. W sicie tym ustawia się szparagi, a całość wstawia do garnka napełnionego odpowiednią ilością wody. Dzięki temu nie musisz wyławiać osobno każdego szparaga z wody. Niektóre garnki posiadają miarkę umieszczoną na wewnętrznych ściankach naczynia, co ułatwia dozowanie wody.

  • zestaw do gotowania na parze – to zupełnie coś innego niż wysoki i wąski garnek przeznaczony do gotowania szparagów, ale postanowiłam również wspomnieć i o tym. Szparagi możesz bowiem gotować nie tylko w wodzie, ale i na parze. Pomogą Ci w tym silikonowe naczynia, które należy umieścić na zwykłym garnku z gotującą się wodą. Do zestawu dołączona jest również silikonowa pokrywka, dopasowana swoja średnicą do naczyń, na których układa się produkty do parowania. Szparagi gotowane na parze nie będą jednak umieszczane w w pionie, ale w poziomie. Nie będziesz mieć problemu z ich wyławianiem, ponieważ nie mają styczności z wodą. Miękną pod wpływem unoszącej się ku górze pary wodnej. Co więcej, gotowanie na parze to sposób na zachowanie cennych wartości odżywczych szparagów.

Szczegółowe instrukcje dotyczące gotowania zielonych i białych szparagów, w taki sposób, aby nie były gorzkie, znajdziesz w artykule: Jak gotować szparagi białe i zielone?

Pojemnik do przechowywania świeżych szparagów

Jeśli wiesz już, jak przygotować szparagi białe i zielone do jedzenia, to muszę wspomnieć jeszcze o odpowiednim przechowywaniu świeżych pędów. Może zdarzyć się przecież tak, że nie ugotujesz ich wszystkich tuż po zakupie, a resztę zdecydujesz się przechować do kolejnego obiadu. Ale nie możesz wrzucić ich ot tak do lodówki lub pozostawić na kuchennym blacie. By jak najdłużej utrzymać świeżość pędów, zaopatrz się w pojemnik do przechowywania świeżych szparagów. Taki pojemnik składa się nie tylko z pokrywy, ale i ze zbiorniczka na wodę oraz uchwytu, który utrzymuje pędy w pionie.

Tuż po zakupie świeżych warzyw, nieco przytnij ich końcówki (podobnie jak przycina się kwiaty), nalej zimną wodę do zbiorniczka, wstaw pędy do pojemnika i nakryj pokrywą. Końcówki szparagów powinny być zanurzone w chłodnej wodzie. Pojemnik wraz zawartością wstaw do lodówki i przechowuj nie dłużej niż kilka dni (do 5 dni). Dzięki temu szparagi nie zwiędną, ale zachowają swoją sprężystość i świeżość.

Pojemnik do świeżych szparagów Tescoma

Pojemnik do przechowywania szparagów wyposażony jest w zbiorniczek na wodę i w pokrywę.

Pojemniki do przechowywania świeżych szparagów są zazwyczaj wykonane z tworzywa sztucznego, bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Taki materiał jest lekki, dlatego ułatwia komfortowe przenoszenie pojemnika z miejsca na miejsce. Nie ma tu również ryzyka stłuczenia, tak jak w przypadku pojemników szklanych.

Jesteś ciekawy, jakie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze drzemią w szparagach? Na pewno ich nie brakuje! O zdrowotnych właściwościach białych i zielonych pędów przeczytasz w artykule: Sezon na szparagi – dlaczego warto je jeść?

Wysoki słoik, czyli jak przygotować szparagi marynowane

A jak przygotować szparagi do późniejszego jedzenia? Możesz je zamarynować w słoiku na przetwory na różne sposoby. Marynowane szparagi to świetne przekąski na różnego rodzaju imprezy. Świetnie smakują owinięte w szynkę, zawinięte w plasterek wędzonego łososia, zapieczone w cieście francuskim i podane z domowej roboty sosami.

Do zamarynowania szparagów wystarczy Ci woda, ocet winny, sól i cukier. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier oraz dorzuć listki laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu wody, dolej ocet. Gdy marynata znowu zawrze zalej nią szklane, wysokie słoiczki wypełnione obranymi szparagami. Do słoika możesz dorzucić także ząbki czosnku i ostrą papryczkę dla smaku. Zakręć słoiczki, odwróć do góry dnem i odstaw w ciemne miejsce na parę dni. To oczywiście tylko jeden z wielu sposobów na marynowanie szparagów. Odpowiednio wysoki i wąski słoiczek umożliwia zamarynowanie szparagów niemalże w całości, bez konieczności krojenia pędów na mniejsze kawałki.

Słoik na szparagi szklany Weck

Wysoki słoiczek na przetwory pomieści szparagi w całości.

Jak widzisz, przygotowanie zielonych i białych szparagów do podania na obiad lub jako przekąskę wcale nie jest taką trudną sztuką. Warto zaopatrzyć się w akcesoria do szparagów, które pomogą w obraniu pędów, przechowywaniu świeżych warzyw, ich ugotowaniu bez konieczności krojenia na kawałki i zamarynowaniu. Każdy miłośnik szparagów powinien mieć takie akcesoria w swoim kuchennym wyposażeniu. 😉

Ocena: 4.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...