Szparagi zawijane i pieczone w boczku to przepis zarówno na smaczny obiad, jak i imprezową przekąskę. Ja zazwyczaj przygotowuję szparagi zielone pieczone z boczkiem, ale równie dobrze możesz zdecydować się na te białe. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu, dlatego aż żal go nie wypróbować! Korzystaj, póki trwa sezon na szparagi.

Szparagi to bardzo smaczne pędy, które dodają wykwintności wielu daniom. Można przygotowywać je naprawdę na wiele sposobów! Jednym z pomysłów są szparagi zielone pieczone w boczku – idealny dodatek do obiadu, na imprezę i do grilla. Przygotowuje się je bardzo prosto, dlatego będzie to też dobry przepis, gdy chcesz na szybko wyczarować wykwitną przekąskę. Warto korzystać z sezonu na szparagi i cieszyć się tymi przysmakami.

Reklama

Warto wybierać młode, jeszcze cienkie szparagi, których nawet nie musisz gotować przed pieczeniem – zmiękną w piekarniku. Ale jeśli trafiły Ci się grube, łykowate pędy lub zabierasz się za szparagi białe, najlepiej je obierz specjalną obieraczką do szparagów i lekko podgotuj w garnku do szparagów. Szparagi owinięte w boczku możesz po prostu wyłożyć na blachę z pergaminem lub ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Szparagi zapiekane z boczkiem z piekarnika – przepis

Category: Obiad, przekąski

Cuisine: Polska

Szparagi zapiekane z boczkiem - przepis



Przepis na szparagi zielone zapiekane z boczkiem - na obiad i jako przekąska na imprezę.


Reklama

Składniki

  • 1-2 pęczki zielonych szparagów
  • plasterki boczku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

    Uwaga!
  • Jeśli wybrałeś młode, cienkie szparagi zielone nie ma potrzeby ich gotowania. Zmiękną w piekarniku. Jeśli natomiast przygotowujesz grube, łykowate szparagi zielone lub szparagi białe, najlepiej podgotuj je w osolonej wodzie, by lekko zmiękły.
    Młode, zielone szparagi:
  • Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Pędy skrop oliwą z oliwek, natrzyj solą.
  • Każdy z pędów owiń plasterkiem boczku i dopraw pieprzem.
  • Szparagi zawinięte w boczku rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Możesz również ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz zielone szparagi z boczkiem 20-25 minut do zrumienienia.

Notatki

Szparagi zapiekane w boczku podawaj z jajkiem sadzonym lub posypane cheddarem. Smacznego!

https://www.garneczki.pl/blog/szparagi-zapiekane-z-boczkiem-przepis/

Szparagi pieczone z boczkiem w piekarniku

Jesteś miłośnikiem szparagów? Zapraszam po pomysły na inne dania ze szparagami w roli głównej: 10 przepisów na dania ze szparagami.

Ocena: 4.0/5.
Please wait...