Status zamówienia Schowek () Zaloguj się Koszyk
Mój koszyk
Do darmowej dostawy brakuje jeszcze zł
    Odpowiemy w poniedziałek
    Znaleziono 6 produktów
    Sortuj:
    Marka

    Pojemność
    Średnica
    Typ kuchenki
    Specjalne

    Garnki do gotowania szparagów – wiosenny niezbędnik!

     

    Garnek do szparagów NerezSezon na szparagi zaczyna się już pod koniec kwietnia i trwa zazwyczaj do końca czerwca. To właśnie wtedy na lokalnych bazarkach i w warzywniakach pojawiają się świeże szparagi z polskich plantacji. Warto zatem w pełni wykorzystać ten czas i cieszyć się wieloma potrawami z udziałem szparagów. Te zielone i białe pędy są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a w tym witaminę K, C, E, kwas foliowy, potas, magnez i fosfor. Nie brak w nich również błonnika. Nie dziwi więc fakt, że mają tylu zagorzałych wielbicieli! Jak je przygotować? Wysoki garnek do szparagów to jedna z najprostszych metod. Ugotowane pędy wystarczy ułożyć na półmisku, polać sosem holenderskim, zasmażką, roztopionym masłem lub oliwą z oliwek. Najlepiej gotować je w całości, bo wtedy prezentują się najbardziej apetycznie. Garnki do szparagów sprawią, że przyrządzanie szparagowych posiłków stanie się niezwykle proste i szybkie. Ponadto będziemy mogli wykorzystać je do przyrządzania także innych potraw!

     

    Dobry garnek do szparagów, czyli jaki?

     

    Nie ulega wątpliwości, że każdy wielbiciel zielonych lub białych szparagów powinien zaopatrzyć się w garnek do gotowania szparag. Naczynie to umożliwia sprawne i szybkie przygotowanie warzywnego posiłku. Czym wyróżnia się na tle innych, tych klasycznych garnków używanych w kuchni? Garnek do gotowania szparagów jest smukły i na tyle wysoki, że pozwoli przygotować pędy w całości, bez konieczności dzielenia na mniejsze części. Dzięki temu podane na talerzu warzywa prezentują się bardzo apetycznie. Garnki do szparagów to naczynia o pojemności od 3 do ponad 4 litrów. Z kolei ich wysokość kształtuje się w granicach 20-24 cm. Takie wymiary garnka pozwalają umieścić w nim szparagi w pozycji pionowej, stojącej, główkami do góry.

     

    Garnki do szparagów to najczęściej naczynia wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej, choć spotkać możemy również szklane naczynia żaroodporne czy artykuły emaliowane. Jednak to właśnie stalowe garnki do gotowania szparagów cieszą się największa popularnością. Dlaczego? Stal nierdzewna to materiał odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, odkształcenia, wgniecenia, rdzewienie i działanie wysokich temperatur. Takie właściwości sprawiają, że na długo posłużą w naszej kuchni. Ponadto naczynia są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Stalowe garnki do gotowania szparag w większości można myć w zmywarce, ale mycie ręczne także nie będzie sprawiało żadnych trudności.

     

    Garnek do szparagów z sitkiemGarnki do szparagów z sitkiem i pokrywką

     

    Wysoki garnek do gotowania szparagów może być dodatkowo wyposażony w sitko, które przyjmuje formę koszyczka z uchwytem, a także w szklaną pokrywkę z okuwanym rantem. Takie dodatkowe wyposażenie nie jest regułą, nie wszystkie garnki do gotowania szparagów będą wyposażone w sitko, jednak z pewnością ułatwia to gotowanie! Stalowy koszyczek jest również smukły i wysoki. To właśnie w nim należy ustawić jeszcze surowe szparagi w pozycji pionowej. Wcześniej można je dodatkowo spiąć metalową spinką lub związać silikonowym sznurkiem. Sitko umożliwia gotowanie pędów jedynie w małej ilości wody, na parze, dzięki czemu pozostaną sprężyste, pełne witamin i koloru. Gotowanie na parze, w przeciwieństwie do klasycznego przyrządzania posiłków w wodzie, sprawia, że składniki zachowują większość swoich cennych składników odżywczych. Sitko ułatwia również wyjmowanie ugotowanych warzyw i odcedzanie ich z wody. Wszystko jest sprawne, proste i bezpieczne. Teraz wystarczy wyłożyć je na półmisek, polać roztopionym masłem lub skropić oliwą i zajadać ze smakiem!

     

    Garnek do szparagów na indukcję i inne kuchenki

     

    Dobry garnek do gotowania szparag to również taki, który dostosowany jest do użytkowania na różnych typach kuchenek. Dostępne w naszej ofercie garnki do szparagów w znakomitej większości można używać na wszystkich źródłach ciepła, zarówno na klasycznych kuchenkach gazowych i elektrycznych, jak i płytach ceramicznych oraz indukcyjnych. O ile w przypadku doboru naczyń na gaz zazwyczaj nie napotykamy żadnych problemów, o tyle zakup naczyń na indukcję nie zawsze jest taki prosty. Garnek do szparagów na indukcję musi być bowiem wykonany z materiału ferromagnetycznego, dzięki czemu zostanie wykryty przez pole indukcyjne kuchenki. Naczynie dostosowane do działania na indukcji sprawdzi się także na wszystkich innych kuchenkach. Dlatego nawet jeśli obecnie posiadamy kuchnię gazową, ale rozważamy jej wymianę w przyszłości na płytę indukcyjną, to warto od razu zakupić garnek do gotowania szparagów na indukcję. Takie naczynie sprawdzi się przy wszystkich wariantach.

     

    Jak gotować szparagi w garnku?

     

    Garnek do gotowania szparagówGarnek do gotowania szparagów jest niezwykle prosty w użytkowaniu! Smukły i wysoki, a dodatkowo wyposażony w sitko, pozwoli na gotowanie pędów w pozycji stojącej. Ale od czego zacząć? Najlepiej od samego przygotowania pędów, dopiero później wkroczą do akcji garnki do gotowania szparagów. Szparagi z pewnością myjemy, ale czy obieramy? Świeżych, cienkich zielonych szparagów nie musimy obierać. Ale białe, twardsze i bardziej włókniste od zielonych, już warto obrać przy wykorzystaniu specjalnej obieraczki do szparagów. Nie obieramy jednak ich główek. Następnie odcinamy zdrewniałe części i związujemy szparagi w pęczek silikonowym sznurkiem lub metalową spinką. Dzięki temu pędy nie będą przesuwać się podczas gotowania. Garnki do szparagów należy napełnić zimą wodą i ustawić na kuchence do jej zagotowania. Gdy jest to garnek do szparagów wyposażony w sitko, wystarczy wlać 2-3 cm zimnej wody, by przygotować warzywa na parze. Takie naczynie możemy wykorzystać jak klasyczny garnek do gotowania na parze. Wodę solimy i dodajemy trochę cukru, który zniweluje gorzki posmak. Sól warto dodać tylko do zielonych szparagów, do tych białych nie ma potrzeby. Do wody można dolać także parę kropel soku z cytryny lub pomarańczy, dzięki czemu szparagi zachowają swój kolor.

     

    Po zagotowaniu wody, związane szparagi umieszczamy w garnku w pozycji pionowej, główkami do góry. Ich główki powinny wystawać ponad poziom wody, ponieważ gotują się znacznie szybciej niż same pędy. Garnki do gotowania szparagów należy przykryć pokrywką i gotować pędy na średnim ogniu. Ile czasu gotować szparagi? Licząc od ponownego zagotowania się wody:

    •  
    • Zielone szparagi gotujemy 4-6 minut

    • Białe szparagi gotujemy 10-12 minut

     

    Czas gotowania zawsze zależny jest od grubości szparagów. Warto kontrolować miękkość pędów, mając na uwadze to, że szparagi nie mogą być rozgotowane, muszą pozostać sprężyste! Po upływie wskazanego czasu odcedzamy szparagi z wody, układamy na półmisku, skrapiamy oliwą z oliwek, polewamy roztopionym masłem, zasmażką lub sosem holenderskim. Gotowe! Są tak smaczne, że nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy wykorzystać specjalny garnek do szparagów, by w kilka chwil cieszyć się zdrową i smaczną przekąską.

     

    Do czego jeszcze wykorzystać garnek do gotowania szparagów?

     

    Stalowy, wysoki garnek to nie tylko garnek do szparagów! Naczynie możemy wykorzystać również do gotowania innych składników. Garnki do gotowania szparagów doskonale sprawdzą się także do makaronu spaghetti. Czy może być coś lepszego do przyrządzenia tych włoskich, długich nitek? Kształt i wysokość artykułu świetnie się do tego nadaje. Jeszcze lepiej, gdy garnek do gotowania szparag jest wyposażony w sitko – taki dodatek bez wątpienia ułatwi odcedzanie makaronu z wody. Poza tym naczynie przyda się do gotowania innych długich warzyw w całości, takich jak marchewki i pietruszki. Związana w pęczek włoszczyzna, umieszczona w stalowym sitku garnka, to podstawa do przyrządzenia pożywnych bulionów i aromatycznych zup. Garnki do szparagów przydadzą się również miłośnikom domowych szynek, którzy przygotowują takie mięsne wyroby we własnym domu. Bowiem takie naczynie można wykorzystać jako garnek do szynkowaru. Garnek do gotowania szparagów jest na tylko wysoki i pojemny, że z pewnością zmieści smukły szynkowar, który wymaga podgrzania w wodzie na kuchence.

     

    Jak widzisz, garnek do gotowania szparagów wykorzystasz nie tylko w maju i czerwcu, ale również poza sezonem na szparagi! To świetne naczynie do gotowania makaronu spaghetti, innych warzyw, zup i bulionów. Sprawdzi się także jako garnek do szynkowaru. Garnki do szparagów można wykorzystać na wiele sposobów, dlatego posłużą w naszej kuchni przez cały rok.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce
    +