Tarta to jedno z nielicznych ciast, które świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Aby przygotować idealne ciasto wystarczy dobra forma do pieczenia tart i odrobina czasu. Dobra forma na tartę, czyli jaka? Czy najlepsze będą silikonowe formy do tarty? A może wygodniejsza w użyciu okaże się blacha metalowa do tarty z wyjmowanym dnem? Jakie wady i zalety mają ceramiczne i szklane naczynie do tarty? Który produkt warto kupić i dlaczego? Wybór jest ogromny i nie należy do najprostszych, dlatego przygotowałam dla Was przegląd dostępnych na rynku foremek do pieczenia tarty.

Formy na tarty niezależnie od materiału, z którego są wykonane, posiadają charakterystyczny, karbowany brzeg. Dzięki niemu wypiek ładnie się prezentuje, a ponadto krem nie wypływa poza boki ciasta. Formy do pieczenia tarty klasyczne posiadają okrągły kształt, ale dostępne są na rynku też formy na tarę prostokątne oraz kwadratowe. Oferowane są w różnych rozmiarach – tradycyjne oraz małe foremki na tartaletki. Ponadto na sklepowych półkach znaleźć możemy formy zróżnicowane pod względem materiału wykonania.

Forma do tarty silikonowa – elastyczna i odporna na uszkodzenia

To zdecydowanie propozycja dla nowoczesnych pań domu. Silikon, z którego wykonane są formy do pieczenia posiada wiele zalet i zdobył już serce wielu domowych kucharzy. Warto zainwestować w tego typu formę, ponieważ jest to inwestycja na długie lata. Formy do pieczenia tarty silikonowe występują także w zestawie z wyjmowanym, szklanym dnem, dzięki czemu upieczone ciasto można bezpośrednio serwować na stole.

zalety wady
  • odporna na zarysowania i uszkodzenia,
  • odporna na wysokie temperatury,
  • zajmuje niewiele miejsca podczas przechowywania,
  • można myć w zmywarce do naczyń,
  • nie wymaga użycia papieru do pieczenia ani tłuszczu,
  • równomiernie rozprowadza ciepło,
  • łatwo wyjmuje się gotowe ciasto.
  • nie można używać ostrych narzędzi, ponieważ mogą przeciąć formę,
  • wysoka cena.
forma do pieczenia tarty silikonowa mastrad

Silikon jest odporny na bardzo wysokie temperatury!

Forma do tarty szklana – elegancka i uniwersalna

Szklana forma do pieczenia to stosunkowo nowa propozycja na rynku. Nie jest jeszcze aż tak popularna, ale ma już wielu zwolenników. Wykonana jest ze szkła żaroodpornego, dzięki czemu możemy w niej piec oraz podgrzewać jedzenie w piekarniku i kuchence mikrofalowej.

zalety wady
  • odporna na zarysowania i uszkodzenia,
  • odporna na wysokie temperatury,
  • można kontrolować proces pieczenia, ponieważ wszystkie boki naczynia są przezroczyste, ,
  • równomiernie rozprowadza ciepło,
  • elegancko się prezentuje, dzięki czemu można w niej także serwować tartę na stół.
  • upadek na podłogę może spowodować zbicie się formy,
  • gotowe ciasto trudniej wyjmuje się z formy,
  • wysoka cena.
forma do pieczenia tarty szklana pyrex

Formy do tarty ceramiczne – piękne i odporne na uszkodzenia

Każda forma do tarty ceramiczna to istna ozdoba kuchni. Poza funkcjonalnością, charakteryzują się pięknym designem i wyjątkowym wykonaniem. Często spotkać można ceramiczne formy do tarty ręcznie malowane. Świetnie nadają się jako stylowy prezent dla mamy, babci lub przyjaciółki.

zalety wady
  • odporna na zarysowania i uszkodzenia,
  • odporna na wysokie temperatury,
  • pięknie się prezentuje, dzięki czemu można w niej także serwować tartę na stół,
  • ceramika wolno się nagrzewa, dzięki czemu trudno przypalić ciasto,
  • równomiernie rozprowadza ciepło.
  • upadek na podłogę może spowodować zbicie się formy,
  • gotowe ciasto trudniej wyjmuje się z formy,
  • ciasto wolniej się piecze,
  • wysoka cena.
forma do pieczenia tarty ceramiczna biała

Metalowa blacha do tarty – najpopularniejsza i najtańsza

Blachy metalowe z powłokami nieprzywierającymi to najtańsza propozycje. Prawie w każdym domu można je spotkać, ponieważ używane są od wielu lat i szczególnie cenione przez tradycyjne kucharki. Wśród blach do pieczenia popularna stała się ostatnio forma do tarty z wyjmowanym dnem, która znacznie ułatwia pieczenie oraz serwowanie wypieków.

zalety wady
  • odporna na wysokie temperatury,
  • równomiernie i szybko rozprowadza ciepło,
  • jest stosunkowo tania
  • lekka.
  • trzeba używać papier do pieczenie, kwaśne owoce mogą spowodować rdzewienie formy.
forma do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem prostokątna

Forma z wyjmowanym dnem umożliwia szybkie i wygodne wyjęcie gotowej tarty.

Aby zrobić dobre ciasto na tartę wato zaopatrzyć się też w inne akcesoria, np. kulki do obciążania tarty lub rozdrabniacz do ciasta kruchego. Polecam Wam artykuł o tym jak zrobić idealne ciasto kruche na tartę. Po jego przeczytaniu z pewnością przygotujecie wyśmienite wypieki. Koniecznie dajcie znać w jakich naczyniach pieczecie. Czy w Waszych domach królują formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem prostokątne, czy może foremki na mini tarty? Jestem też ciekawa jak podoba Wam się forma na tartę ceramiczna lub szklana, w porównaniu z silikonową!

Ocena: 5.0. / 1 głos.
Proszę czekać...