Domowe słodkości, jak bezy kawowe, są pyszne i proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają się jako dekoracja ciast lub osobna przekąska. Ich przygotowanie niewiele różni się od tradycyjnej receptury. Sprawdź, jak zrobić bezy kawowe!

Bezy kawowe krok po kroku:

  1. Na początku oddziel białka od żółtek i ubij je na puszystą pianę.
  2. Dodaj szczyptę soli.
  3. Kolejnym ważnym składnikiem kawowych bez jest cukier. Jeśli chcesz, żeby szybko się rozpuścił, wybierz formę cukru pudru.
  4. Do masy z białek wsyp świeżo mieloną kawę. Pamiętaj, aby była dobrej jakości, jak propozycje od marki Bialetti.
  5. Następnie masę na bezy kawowe delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Kolejno na blasze uformuj małe beziki i posyp kawą.
  7. Na koniec wstaw bezy kawowe do piekarnika – wystarczy im pół godziny w 150 °C.

Po wystudzeniu możesz od razu skosztować kawowe bezy i zaserwować je gościom. Wspaniale komponują się z espresso zaparzonym przy pomocy kawiarki Bialetti.

Reklama


Przeczytaj także:

No votes yet.
Please wait...