Akcesoria silikonowe szturmem podbijają rynek kuchennego wyposażenia. Z lekkiego, elastycznego silikonu produkowane są stolnice, wałki do ciasta, łopatki i szpatułki, a także przeróżne formy do wypieków. To właśnie te ostatnie cieszą się największą popularnością. W czym tkwi ich sekret? Jakie są zalety foremek z silikonu i jak je właściwie użytkować? Odkryjemy przed Tobą wszystkie ich sekrety!

Formy do keksa, babek, muffinek, tarty, magdalenek, a nawet francuskich makaroników… Jest w czym wybierać! Ale czy warto? Co takiego mają w sobie wszystkie te formy silikonowe, które znajdziemy w ofercie marki Mastrad, że często są wybierane zamiast klasycznych blaszek czy form ceramicznych? Poznaj zalety foremek z silikonu, zobacz najciekawsze modele i dowiedz się, jak je użytkować, by służyły przez lata w Twojej domowej cukierni.

Reklama

Formy silikonowe Mastrad – zalety

Choć formy silikonowe swoim wyglądem przypominają gumowe akcesoria, to w przeciwieństwie do nich, wykonane są z elastycznego, miękkiego silikonu. Czym różnią się oba te materiały? Pod wypływem wysokiej temperatury guma zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach, z kolei silikon w ogóle nie reaguje na takie gorąco – nie wydziela zapachów ani szkodliwych związków, a także nie topi się. Zachowuje wszystkie swoje wyjściowe właściwości. Pod wpływem wysokich i niskich temperatur nie wchodzi w reakcje z przygotowywaną w nim żywnością, dlatego jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Wypunktujmy sobie wszystkie te zalety foremek z silikonu marki Mastrad.

Foremki silikonowe Mastrad - zalety

Zalety foremek silikonowych:

  • odporne na wysokie i niskie temperatury od -40°C do +220°C,
  • są bezpieczne dla zdrowia – nie reagują z żywnością i nie wydzielają szkodliwych związków,
  • nadają się do użytkowania w piekarniku, lodówce i zamrażarce,
  • pod wpływem gorąca nie wydzielają żadnego zapachu,
  • lżejsze niż formy stalowe, ceramiczne i szklane,
  • łatwo je złożyć i przechowywać, nawet w szufladzie,
  • elastyczne – ułatwiają wyjmowanie gotowego wypieku,
  • właściwości nieprzywierające – ciasto nie przywiera do formy,
  • dostępne w różnych kształtach i kolorach,
  • szerokie zastosowanie – do ciast, chleba, pasztetów, pieczeni, a nawet mrożonych deserów,
  • możliwość mycia w zmywarce.

Foremki silikonowe Mastrad o różnym przeznaczeniu

Formy silikonowe Mastrad to nie tylko proste formy do klasycznych ciast. Artykuły wykonane z elastycznego materiału mają naprawdę szerokie zastosowanie. Przez to, że dostępne są w różnych wielkościach i kształtach, możemy wykorzystać je do przeróżnych dań, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. W czym możemy wybierać?

Formy do pieczenia ciast i tortów

Myślisz, że wypiekiem piętrowego tortu zajmują się wyłącznie profesjonalne cukiernie? Nic bardziej mylnego – takie cudo możesz przygotować we własnym domu. I wcale nie jest to trudne zadanie. Trzeba tylko zaopatrzyć się w specjalne foremki o różnych średnicach. Minimum trzy. W ten sposób każde piętro tortu wypieczesz w osobnej foremce, przełożysz biszkopty kremem, a na końcu wszystko połączysz i ozdobisz. W zestawie Mastrad Cake dostępne są silikonowe formy o średnicach 20 cm, 15 cm i 9 cm. Wszystkie razem doskonale nadadzą się do przygotowania piętrowego tortu, a zastosowane z osobna – do klasycznych ciast.

Formy silikonowe Mastrad

1. Forma prostokątna Mastrad Bake, 2. Zestaw oremek tortu Mastrad Cake, 3. Forma do tarty Mastrad Tart

Formy wykonane z silikonu możesz zakupić także oddzielne. Dostępne są zarówno formy prostokątne, jak i okrągłe. Co ciekawe, ich uchwyty wzmocnione są metalem zatopionym w silikonie, co ułatwia wyjmowanie gotowych wypieków z piekarnika. W ofercie nie zabrakło również okrągłych, karbowanych foremek do mazurków, tart słodkich i wytrawnych.

Keksówki – nie tylko do keksa!

Kolejna wyjątkowo praktyczna forma do pieczenia – podłużna i prostokątna, czyli keksówka. Kto nie ma jeszcze tego typu formy w swoim domu, to czas to nadrobić. Gwarantuję, że nie będzie leżała w kącie. A to dlatego, że jest wyjątkowo uniwersalna. Upieczesz w niej świątecznego keksa, piernik, ale i inne ciasta babkowe czy biszkoptowe. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu dań wytrawnych – pasztetach, pieczeniach i galartach. Sięgniesz po nią, gdy najdzie Cię ochota na wypiek domowego chleba lub bananowego chlebka. Marzysz o bloku czekoladowym lub deserze lodowym? Bardzo proszę – przełóż masę do keksówki i wstaw ją do lodówki lub zamrażarki.

Keksówka silikonowa Mastrad

Keksówka Mastrad Teid


Reklama

Foremki do muffinek i babeczek

Upieczone muffinki, ozdobione później kremem, owocami czy polewą, to świetna przekąska na każdą domówkę. Ja takie babeczki lubię zabierać ze sobą do pracy – doskonale komponują się z poranną kawą i uprzyjemniają dzień. Również i te przysmaki można przygotować w różnych wariacjach – na słodko, na słono, a nawet w wersji fit. Każdy z tych wariantów wypieczesz w specjalnych foremkach do babeczek Mastrad, które mogą jednak przybierać różne postaci. Może być to:

  • jedna silikonowa forma z kilkoma gładkimi otworami,
  • jedna silikonowa forma z karbowanymi otworami – do mini babek.
  • kilka silikonowych, pojedynczych papilotek,

Foremki do muffinek Mastrad

1. Forma do 6 muffinek Mastrad Bolinho, 2. Forma do 4 babeczek Mastrad, 3. Silikonowe papilotki Mastrad Muffin

Wszystkie te formy łącza podobne właściwości – świetnie znoszą wysokie i niskie temperatury, nadają się nie tylko do piekarnika, ale i do lodówki, zamrażarki oraz zmywarki. Są giętkie, wytrzymałe i bezpieczne w kontakcie z żywnością. Te pojedyncze formy posiadają dodatkowo uchwyty wzmocnione metalem.

Tradycyjna forma do babki

Jeśli mowa była o mini babkach, to nie można nie wspomnieć również o babie tradycyjnej. Taką, którą wypiekamy na Wielkanoc. Mastrad w swojej ofercie ma i taką formę – z wysokimi, karbowanymi ściankami, w kształcie stożka. Ideał. Patrzę na nią i widzę wielkanocną babę oblaną lukrem i przyozdobioną kandyzowaną skórką pomarańczową. Widzę również babkę keksową i wielką galaretkę z owocami, a nawet galaretę mięsną z warzywami. Możliwości jest tutaj wiele, zresztą jak przy każdej formie silikonowej.

Formy i maty do ciasteczek

Nawet taka forma specjalnie dedykowana do magdalenek, małych francuskich ciasteczek o muszelkowatym kształcie, może przecież pełnić różne funkcje. No bo co stoi na przeszkodzie, by w formie wypiec inne ciastka o tym samym kształcie, przygotować czekoladki, galaretki, a nawet smakowe kostki lodu? W foremce możemy piec ciastka, a także mrozić musy i kremy. Z giętkiej foremki dużo łatwiej wyjąć takie małe smakołyki niż ze sztywnej formy stalowej. Również i w tym przypadku wzmocniono uchwyty formy metalem zatopionym w silikonowym tworzywie.

Mastrad - foremki do pieczenia

1. Forma do babki Mastrad Taos, 2. Foremka do magdalenek Mastrad, 3. Mata do makaroników Mastrad Tapis

A na koniec wisienka na torcie – mata do makaroników Mastrad w kształcie serca! Chociaż w ofercie marki Mastrad dostępna jest też klasyczna mata to okrągłych makaroników, to właśnie ta z serduszkami szczególnie mnie urzekła. Lekkie ciasteczka wypieczone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów będą prezentować się naprawdę atrakcyjnie. Zapakowane w ozdobne woreczki mogą stać się także słodkim upominkiem dla bliskiej osoby. Będą również świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty w gronie znajomych.

Jak korzystać z foremek do pieczenia Mastrad?

Wytrzymałe, elastyczne i łatwe w czyszczeniu foremki są wyjątkowo proste w obsłudze. Pamiętaj, że są one odporne na zakres temperatur od -40 do 220C. Może ich zatem używać w zamrażarce, lodówce i w piekarniku do określonej temperatury. Przez to, że są tak wytrzymałe, możesz je również myć w zmywarce, choć mycie ręczne także nie będzie kłopotliwe – wszelkie zabrudzenia z łatwością odejdą od gładkiego materiału i to bez szorowania.

By jak najdłużej cieszyć się najlepszymi właściwościami foremek silikonowych, pamiętaj o kilku zasadach użytkowania:

  1. Przed pierwszym użyciem umyj formę i nasmaruj jej wnętrze masłem lub olejem. Przy kolejnych wypiekach nie musisz już jej natłuszczać – silikon ma właściwości nieprzywierające.
  2. Używaj w piekarnikach do 220°C.
  3. Używaj w lodówkach i zamrażalnikach do -40°C.
  4. Unikaj bezpośredniego kontaktu formy z płomieniem. Jest ona odporna na wysoką temperaturę, ale nie ogień.
  5. Po wyjęciu z piekarniku, odczekaj 2 minuty, by forma lekko przestygła.
  6. Przy wyjmowaniu wypieku czy innego deseru z foremki silikonowej, nie używaj ostrych, metalowych przyborów. Postaw na akcesoria plastikowe, nylonowe lub silikonowe.
  7. Po użyciu umyj i wytrzyj do sucha formę.
  8. Możesz myć formę w zmywarce, ale lepiej unikaj mocnych środków chemicznych. Przy myciu ręcznym nie szoruj jej druciakiem, wystarczy miękka gąbeczka.
  9. Przechowuj w zamkniętym miejscu, szufladzie lub szafce, by na formie nie gromadził się kurz.

Lekkie, elastyczne, wytrzymałe i niezwykle uniwersalne. To foremki silikonowe Mastrad, które pomogą Ci w przygotowaniu pysznych wypieków, ale i mrożonych deserów. Są giętki, dlatego ułatwiają wyjmowanie gotowych ciast czy ciasteczek z formy, a ponadto łatwo je przechowywać i czyścić. Szturmem wchodzą do naszych kuchni i nic w tym dziwnego… Są przecież ciekawą alternatywą dla tradycyjnych blaszek, a odpowiednio użytkowane, posłużą naprawdę długo.

No votes yet.
Please wait...