Szybkie i łatwe przekąski, czyli finger food, sprawdzą się na różnego typu przyjęciach i spotkaniach – tych formalnych oraz w gronie znajomych. Chwytane palcami i jedzone bez użycia sztućców, powinny starczyć na 1-2 kęsy. Menu z finger food to pyszne przystawki na zimno i na ciepło, a także na słodko i na słono. Efektowne tartinki, rolady z cukinii, mini pizze, kulki serowe, kruche paluszki i inne.

Przekąski typu finger food to przystawki, do których nie potrzeba żadnych sztućców – jemy je palcami. Wielkość potraw również nie pozostaje bez znaczenia, ponieważ smakołyki mają starczać nie więcej niż na 1-2 kęsy. Na bankietach, przyjęciach i spotkaniach coraz częściej pojawiają się miniaturowe pierożki, marynowane oliwki, deski serów i kiełbasek, kawałki owoców, krakersy z dodatkami i mini kanapeczki. Takie przystawki są stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponadto nie tylko dobrze smakują, ale i efektownie się prezentują!

1. Tartinki – idealne przystawki na imprezę, czyli kanapeczki z łososia

Tartinki to inaczej małe, ozdobne kanapeczki przygotowane na jednej warstwie pieczywa z różnymi dodatkami – twarożkiem, serem, szynką, pastą jajeczną lub rybną i plasterkami warzyw. Odpowiednie ułożenie składników sprawia, że kanapeczki efektownie się prezentują i są idealną przystawką na imprezę w gronie znajomych, ale i na bardziej formalne przyjęcie.

Składniki:

  • pumpernikiel
  • wędzony łosoś
  • biały twarożek
  • koperek
  • cytryna

Wykonanie:

Za pomocą metalowych pierścieni do deserów wytnij z chlebka kółeczka. Kromki chleba możesz również pokroić na mniejsze kwadraty. Chlebowe kółka posmaruj białym twarożkiem, a centymetrowe paski wędzonego łososia zwiń w różyczki i ułóż na każdej kromce. Udekoruj kanapki koperkiem, a łososia delikatnie skrop sokiem z wyciśniętej cytryny.

Pierścienie do deserów Zenker

Metalowe pierścienie do deserów pomogą Ci wykroić ciasteczka, ale i okrągłe kanapeczki z chleba.

2. Przystawki z warzyw – roladki z cukinii i suszonych pomidorów

Składniki:

  • cukinia
  • suszone pomidory
  • mozzarella
  • suszone oregano i bazylia

Wykonanie:

Umyj cukinię i pokrój na cienkie plastry. Pomoże Ci w tym zwykła krajalnica do sera. Pociętą cukinię podsmaż na patelni z obu stron (po 1-2 minuty). Dopraw solą i suszonymi ziołami. Na każdym plastrze cukinii ułóż kawałek suszonego pomidora i mozzarelli. Zwiń wszystko w roladkę i zepnij wykałaczką do koreczków, która ładnie utrzyma przekąskę.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż cukiniowe roladki, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz do momentu, aż mozzarella się roztopi. Gotowe roladki rozłóż na talerzyku do przekąsek.

3. Szybkie przystawki na przyjęcie – krakersy z pastą z awokado

Składniki:

  • słone krakersy
  • dojrzałe awokado
  • cytryna
  • pieprz i sól

Wykonanie:

Za pomocą noża do awokado obierz je i usuń pestkę. Pokrój awokado w kosteczkę, skro sokiem z wyciśniętej cytryny i dokładnie rozgnieć widelcem. Awokado powinno być dojrzałe, dzięki temu z łatwością uzyskasz konsystencję pasty. Posól i popierz do smaku. Nałóż pastę od razu na krakersy lub przełóż do małej miseczki do dipów i ustaw w towarzystwie wyłożonych na talerz krakersów.

Obierak do awokado

Specjalny obierak do awokado pozwoli sprawnie je obrać i usunąć pestkę.

4. Smażone kulki mozzarelli – łatwe przekąski na imprezę

Składniki:

  • mozzarella w formie małych kulek
  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kulki mozzarelli obtocz w mące, zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Możesz również przyprawić je wyciśniętym ząbkiem czosnku. Ponownie zanurz w jajku i obtocz w bułce, by zyskać grubszą warstwę panierki. Rozłóż mozzarellę na talerzu i wstaw do lodówki na godzinę.

Schłodzone kulki mozzarelli smaż na głębokim oleju (we frytkownicy lub na głębokiej patelni). Uważaj, by nie przypalić panierki!

Gotowe kulki powinny mieć chrupiącą panierkę i przyjemnie ciągnący się środek. Każdą z kulek włóż do małej, papierowej papilotki do pralinek. Serwuj wraz z domowej roboty dipami – pomidorowym lub tysiąca wysp. Pomysły na smaczne sosy znajdziesz tutaj: Jak zrobić dobry sos?

5. Pizza finger food, czyli łatwe przekąski na ciepło

Składniki:

Wykonanie:

Wyrób ciasto na pizzę, a wyrośnięte rozwałkuj i uformuj małe spody (pamiętaj, że jeszcze urosną w czasie pieczenia). Posmaruj ciasto koncentratem lub sosem pomidorowym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Posyp spody starkowanym żółtym serem i ułóż na każdym połówki pomidorków koktajlowych. Na wierzchu połóż listki świeżego rozmarynu.

Nagrzej piekarnik do 200°C, mini pizze rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłe na desce do pizzy!

Deska do pizzy Prosciutto

Poręczna deska do pizzy przyda się również przy podawaniu innych przekąsek.

6. Finger food – pomysły na przystawki z pomidorów

Składniki:

  • pomidorki cherry (z gałązkami)
  • serek śmietankowy
  • kiełki rzodkiewki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Pomidorki cherry obierz z gałązek, ale przy każdym zostaw jej kawałek. Odetnij górę każdego pomidorka, tak by stworzyć przykrywkę. Wydrąż z nich miąższ i przygotuj farsz do nadziania.

Kiełki rzodkiewki i szczypiorem umyj, posiekaj, wymieszaj z serkiem kanapkowym i dopraw do smaku. Za pomocą rękawa cukierniczego, napełnij pomidorki przygotowanym farszem i przykryj kapeluszami. Przystawki z pomidorów ułóż na półmisku i zaserwuj gościom!

7. Precelki z serem i żurawiną, czyli wyjątkowo proste przekąski na zimno

Składniki:

  • solone precelki
  • ser pleśniowy
  • konfitura z żurawiny

Wykonanie:

Ser pleśniowy pokrój w cienką kostkę, o wielkości zbliżonej do wybranych precelków. Ułóż ser na preclu, nałóż odrobiną żurawinowej konfitury i przykryj drugim preclem. W ten sposób stworzysz wyjątkowo tanie, szybkie i proste finger food dla amatorów słodko-słonych połączeń. Przystawki możesz zaserwować na desce do serów wraz z innymi przystawkami na zimno lub na ciepło.

Deska obrotowa do serwowania serów Odele

Deska obrotowa do serwowania serów to szybki dostęp do ulubionych przekąsek.

8. Przystawki z ciasta francuskiego – ślimaczki z czekoladą

Składniki:

Wykonanie:

Z gorzkiej czekolady przygotuj polewę, którą nałożysz na ciasto. Tabliczkę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (Zobacz instrukcję: Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?). Najlepiej wykorzystać do tego specjalne naczynie do rozpuszczania czekolady.

Rozwiń rolkę ciasta francuskiego i posyp jedną stronę cukrem waniliowym. Za pomocą wałka do ciasta lekko wgnieć drobinki cukru, by mieć pewność, że pozostaną na cieście. Odwróć płat ciasta na drugą stronę i wysmaruj ją czekoladą masą. Zwiń ciasto w rolkę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 15 minut, by się schłodziło.

Pokrój ciasto na grubsze plasterki, cięte pod skosem. Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej czekoladowe ślimaczki. Każdy z nich możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem, by w czasie pieczenia nabrało złocistego koloru. Piecz przez 15 minut, aż ciasto stanie się rumiane, ale nie przypieczone.

9. Crostini z serem feta i truskawkami, czyli przystawki z bagietki lub ciabatty

Składniki:

  • bagietka lub ciabatta pszenna
  • ser feta
  • truskawki
  • świeża mięta
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ser feta rozgnieć widelcem i dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek oraz posiekane listki świeżej mięty. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Bagietkę lub podłużną ciabattę pokrój na cienkie kromki, skrop je oliwą i piecz w piekarniku, aż staną się chrupiące i rumiane. Każdą z kromek posmaruj serem feta, ułóż plasterki truskawek i udekoruj listkiem mięty. Kanapeczki ułóż na paterze piętrowej, na której zmieszczą się również inne przekąski.

Patera piętrowa na przekąski Kitchen Craft

Piętrowa patera to świetny pomysł na zaserwowanie owoców, babeczek, ale również małych przekąsek typu finger food.

10. Przystawki z owoców – koreczki finger food do fondue

Składniki:

  • banan
  • winogrona białe i ciemne
  • kiwi
  • brzoskwinia
  • ananas

Wszystkie owoce umyj i obierz ze skórki (oprócz winogron). W obraniu ananasa z grubej skóry pomoże Ci specjalna obieraczka do ananasa. Owoce pokrój w równą kostkę, a w przypadku winogron możesz pozostawić je w całości lub przekroić na pół. Nadziewaj owoce na wykałaczki do koreczków w różnych konfiguracjach – tak, żeby było kolorowo!

Gotowe koreczki rozłóż na talerzykach i podaj razem z fondue do czekolady. Goście będą mogli zaburzać owocowe koreczki w rozpuszczanej czekoladzie – pycha!

Pozostaje życzyć mi powodzenia i smacznego!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...