Sos jest kulinarnym zwieńczeniem praktycznie każdego dania. Nadaje on potrawie soczystości, podkreślając jej smak i aromat, a niekiedy także podnosi jej wartość odżywczą i kaloryczność. Często jednak nie wiemy jak zrobić dobry sos do sałaty, jaki pasuje do kurczaka czy makaronu, a jaki będzie najlepszy do podkreślenia smaku pizzy. Dlatego mam dla Was małą podpowiedź – 5 sprawdzonych przepisów na moje ulubione sosy do popularnych dań.

Trochę historii…

Cytując za encyklopedią „sos to gęsty płyn tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu”. Pierwsze wzmianki o użyciu sosu zapisane są już na kartach historii starożytnych Rzymian i pochodzą z 200 r. n. e., zaś w Polsce pojawiły się dopiero w średniowieczu i były to w przeważającej większości sosy kwaśne bowiem sporządzane na bazie octu. Dopiero w renesansie nastąpiła lekka modyfikacja sosów poprzez dodanie do nich przypraw korzennych.

1. Sos beszamelowy – przepis

Składniki:

  • 40 g mąki,
  • 25 g masła,
  • 0,5 l ciepłego mleka,
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Jak uzyskamy gładką masę, dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Ścieramy gałkę muszkatołową w specjalnym młynku, dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do czego pasuje sos beszamelowy?
Mięso: kurczak, wołowina, jagnięcina, indyk
Ryby: mintaj, dorsz, sola, halibut
Zapiekanki makaronowe i lasagne
Warzywa: brokuły, cykoria, marchewka, kalafior, szparagi
Shaker do sosów i dressingów

Shaker umożliwia dokładne wymieszanie poszczególnych składników sosu

2. Jak zrobić sos czosnkowy – idealny do pizzy

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 małe ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na kilkanaście minut. Sos podaje się w dipówkach.

Do czego pasuje sos czosnkowy?
Pizza, zapiekanka, frytki, kebab
Mięso: kurczak, wołowina
Dania z grilla

3. Sos tatarski – do mięsa i nie tylko

Składniki:

  • 1,5 szklanki majonezu
  • Słoik pieczarek marynowanych
  • 100 g korniszonów
  • 4 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól, pieprz

Żółtka ucieramy z musztardą i majonezem. Następnie dodajemy drobno pokrojone korniszony, białka i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Sos podajemy w sosjerce.

Do czego pasuje sos tatarski?
Wędliny i szynki
Jajka
Zimne mięso: schab, wołowina, cielęcina
Ryby i owoce morza

4. Jak zrobić sos pomidorowy – do makaronu

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • Pół małej cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz, oregano

Podsmażamy na patelni cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, następnie przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładką masę. Sos nakładamy za pomocą nabierki.

Do czego pasuje sos pomidorowy?
Makarony, zapiekanki makaronowe
Gołąbki, pulpety mielone
Kluski

5. Jak zrobić sos winegret z musztardą – prosty przepis

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

Ocet mieszamy z musztardą i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodać olej i wymieszać w shakerze do sosów i dressingów. Sos dodawać do sałatki bezpośrednio przed dodaniem lub podawać na stół osobno w butelce z dozownikiem.

Dozownik do marynaty i sosu

Pipeta umożliwia aplikację sosu lub marynaty wgłąb mięsa

Znacie już moje ulubione rodzaje sosów do mięs, makaronów i sałatek. Mam nadzieję, że i Wam przypadną one do gustu, bo są szybkie i łatwe w wykonaniu. Pochwalcie się koniecznie, jakie sosy Wy najczęściej przygotowujecie dla swoich rodzin. Czekam na Wasze przepisy!

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...