Rogaliki czy ślimaczki z ciasta francuskiego to idealne przekąski na szybko… Ale czy wiesz, w jaki sposób zrobić domowe ciasto francuskie krok po kroku? Choć cały proces może wydać się dość skomplikowany, to w rzeczywistości nie jest taki trudny. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość! Zobacz porady, jak zawijać ciasto francuskie i jak długo piec, by wyszło idealnie. Poznaj przepis na domowe ciasto francuskie, które możesz zrobić samemu!

Przepis na domowe ciasto francuskie - krok po kroku

Category: Desery

Cuisine: Francuska

Ilość: 500 g ciasta

Domowe ciasto francuskie przepis

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody

Sposób przygotowania

    Przygotowanie ciasta
  • W rondelku rozpuść 50 g masła. Sól wymieszaj z wodą aż do jej rozpuszczenia.
  • Do miski wsyp mąkę, dolej wodę z solą i rozpuszczone 50 g masła. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na stole rozłóż stolnicę, podsyp mąką i wyłóż na nią przygotowaną masę. Wyrób ciasto.
  • Lekko spłaszcz ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
    Przygotowanie masła
  • Pozostałe 200 g masła utrzyj drewnianą kulą (najlepiej w makutrze) na gładką masę.
  • Taką maślaną masę włóż pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia (wyłóż masło na jeden większy kawałek pergaminu i nakryj drugim).
  • Rozwałkuj masło ukryte pomiędzy papierem na prostokąt o grubości 2-3 cm i włóż do lodówki, by stężało (na 1-2 godziny).
    Ciasto + masło
  • Po upływie 2 godzin wyjmij ciasto owinięte w folię spożywczą z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej moką na kwadrat o maksymalnej grubości 2 cm. Wałkuj tak, by środek ciasta był grubszy niż boki.
  • Wyjmij z lodówki schłodzone, owinięte w pergamin masło i ułóż je na środku ciasta (bez pergaminu).
  • Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą, tak by uformować kopertę, w środku której będzie znajdowało się masło.
  • Rozwałkuj kopertę z ciasta i masła na dłuższy prostokąt. (Ciasto ma być 3 razy dłuższe niż szersze).
  • Złóż przygotowane ciasto na 3 części. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
    Wałkowanie i chłodzenie ciasta
  • Wyjmij ciasto z lodówki, obróć o 90° i rozwałkuj na długi prostokąt, na stolnicy posypanej mąką. Płat ciasta złóż ponownie na 3 części i włóż do lodówki na godzinę. Powtórz czynność jeszcze 6 razy, za każdym razem przekładając ciasto do lodówki na 2 godziny.
    Ciasto gotowe do pieczenia
  • Ufff! Ciasto jest już gotowe, by rumienić się w piekarniku. Przed pieczeniem rozwałkuj je na grubość około 4 mm.

Notatki

Przekąski z ciasta francuskiego najlepiej piec ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190°C.

https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-ciasto-francuskie/

Domowe ciasto francuskie – składniki

  • 200 g masła + 50 g masła do rozpuszczenia w rondelku,
  • 100 ml wody.
  • pół łyżeczki soli,
  • 200 g mąki pszennej.
Miarki kuchenne do pieczenia

Miarki to podstawa w kuchni. Dzięki nim precyzyjnie odmierzysz wszystkie składniki!

Ciasto francuskie krok po kroku – przepis podstawowy

Ciasta typu francuskiego wyróżniają się charakterystyczną, warstwową strukturą oraz głęboko maślanym smakiem. Oto wielokrotnie sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto francuskie.

Krok 1Wodę z solą mieszamy w szklance do rozpuszczenia. 50 g masła roztapiamy w rondelku. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy do niej wodę z solą oraz rozpuszczone masło. Zagniatamy za pomocą siekacza do ciasta lub ręcznie, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Siekacz do ciasta

Siekacz przyda Ci się też do ciasta kruchego oraz półkruchego.

Krok 2Pozostałe masło ucieramy drewnianą kulą na gładką masę. Wkładamy pomiędzy folię spożywczą lub papier do pieczenia (Układamy na jednej warstwie i przykrywamy drugą warstwą folii lub pergaminu). Następnie wałkujemy na grubość 2 cm i odkładamy do lodówki.

Krok 3Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Środek ciasta zostawiamy trochę grubszy niż jego boki. Następnie wkładamy na środek schłodzone w lodówce masło, tak aby po bokach wystawało ciasto. Wystające boki zawijamy i łączymy ze sobą nad masłem, tworząc kopertę.

Krok 4Ciasto z masłem w środku wałkujemy w jedną stronę, aż uzyskamy prostokąt, którego długość będzie 3 x większa niż szerokość.

Rada
Praktycznym trickiem, który ułatwi wałkowanie ciasta francuskiego, jest użycie wałka termicznego wypełnionego zimną wodą i delikatnie schłodzonego w lodówce.
Wałek do ciasta termiczny

Wałek możesz napełnić ciepłą lub zimną wodą, w zależności od tego jakie ciasto wałkujesz!

Krok 5Prostokąt z ciasta składamy na 3 części i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 6Ciasto wyjmujemy z lodówki, obracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy na duży prostokąt. Składamy na 3 równe części i ponownie wkładamy do lodówki na godzinę. Czynność powtarzamy 6 razy, za każdym razem chłodząc ciasto przed 2 godziny.

Ciasto francuskie – pieczenie

Ciasto francuskie najlepiej piec nie dłużej niż 15 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 190-200 stopni Celsjusza. Czas i temperatura może być różna, w zależności od tego, jakie składniki wykorzystamy do przygotowania przekąsek z ciasta francuskiego.Papier do pieczenia

5 sposobów na ciasto francuskie na słodko i słono

Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Ser feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • Szpinak mrożony
  • Starty żółty ser

Sposób przygotowania: 

Szpinak z czosnkiem i serem fetą podsmażamy na patelni, aż odparuje cała woda. Następnie dodajemy śmietanę i starty ser. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na cieście francuskim i zawijamy w roladę, którą następnie kroimy na plasterki o szerokości 1,5 cm. Ciasto francuskie ze szpinakiem pieczemy i gotowe!

Ciasto francuskie z jabłkami

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • łyżeczka cukru
  • cynamon
  • żółtko

Sposób przygotowania: 

Za pomocą obieraczki do jabłek obieramy owoce i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich cukier i cynamon. Całość dusimy na patelni przez kilka minut. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty o wymiarze 15 x 10 cm. Na połowie każdego kawałka umieszczamy jabłka, drugą częścią przykrywamy. Górną część ciastek nacinamy kilkoma ruchami i smarujemy żółtkiem. Wystarczy upiec i gotowe.

Ciasto francuskie z parówką

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • 6 parówek
  • żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy w prostokąty o długości zbliżonej do parówki. Kiełbaski zawijamy w plasterki żółtego sera, następnie w pokrojone ciasto francuskie. Dokładnie sklejamy boki, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Górę nacinamy kilkoma ruchami, smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika i gotowe.

Ciasto francuskie z czekoladą

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • tabliczka czekolady
  • orzechy do posypania
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Boki ciasta nacinamy w paski, zostawiając na środku nienacięty fragment szerokości tabliczki czekolady. Na środku ciasta układamy połamaną tabliczkę czekolady mlecznej. Ponacinane boki pleciemy w warkocz nad czekoladą. Całość smarujemy żółtkiem i posypujemy orzechami. Wystarczy upiec i pyszny deser gotowy.

Ciasto francuskie z serem

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • 2 kostki białego sera
  • cukier
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy w trójkąty. Ser z cukrem i śmietaną mieszamy w miseczce. Przygotowane nadzienie nakładamy łyżeczką na środku każdego trójkąta. Ciasto zawijamy sklejając boki, tak aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Gotowe rogaliki smarujemy żółtkiem i pieczemy.

Drewniana kula do ucierania ciasta

Niezastąpiona także przy ucieraniu sera na sernik 🙂

Wiecie już wszystko, aby przygotować ciasto francuskie. Ciekawa jestem z czym je przygotujecie i jaki jest Wasz pomysł na ciasto francuskie. Podzielcie się ze mną swoimi przepisami!

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...