Pizzy nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nikogo nie trzeba do niej namawiać. W mojej wersji znajdziecie na niej świeże składniki, jak rukola, gruszka oraz figa, dzięki której przypomina nam trochę o lecie i smakach lata. Spróbujcie koniecznie przepis na domową pizzę z gorgonzolą, mozzarellą i dodatkami!

Do domowych pizz przydają się niezawodne kamienie do pizzy z uchwytami. Pieczona na kamieniu pizza smakuje znacznie, jest bardziej chrupka i aromatyczna. Musicie wypróbować! Przydatny jest także specjalny nóż do pizzy, dzięki któremu nie będziecie się już mocować z ulubionym daniem 🙂

Domowa pizza z sezonowymi dodatkami - przepis na blachę

Czas przygotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina

Category: Obiad

Cuisine: Włoska, europejska

Servings: 1 pizza

Pizza z dodatkami

Domowa pizza z sezonowymi dodatkami - przepis na jedną blachę.

Autorką przepisu jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier.

Składniki

    Składniki (na jedną pizze na grubym cieście lub 2 na cienkim):
  • 8g drożdży suchych
  • 250g mąki (najlepiej typ 00)
  • 150 ml wody przegotowanej i ostudzonej (ale wciąż ciepłej)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
    Składniki na biały sos do pizzy:
  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30%
  • sól, pieprz
  • posiekane oregano
    Dodatki do pizzy:
  • gruszka
  • rukola
  • 50 g sera gorgonzola
  • 50 g sera mozzarella
  • figi (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

    Sposób przyrządzenia ciasta na pizzę:
  • Ciepłą wodę wymieszaj dokładnie z cukrem i drożdżami i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiej, dodaj sól i oliwę.
  • Po 10 minutach dodaj zaczyn do mąki i wymieszaj delikatnie łyżką. Gdy składniki się połączą, przełóż je na obsypany mąką blat i wyrabiaj około 2 minuty.
  • Następnie przełóż ciasto do wysypanej mąką miski i przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 40 - 60 minut.
    Przygotowanie sosy śmietanowego:
  • Do rondelka wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty. Wymieszaj z posiekanym oregano.
    Przygotowanie pizzy:
  • Gruszkę obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Smaż na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony.
  • Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, do zimnego piekarnika włóż kamień do pizzy i rozgrzej go do maksymalnej temperatury (góra dół bez termoobiegu). Zaraz potem wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i delikatnie spłaszcz oraz rozprowadź palcami po całej powierzchni.
  • Gotowy placek posmaruj sosem śmietanowym.
  • Na ciasto wyłóż sery oraz gruszkę i przełóż pizzę ostrożne na rozgrzany kamień do pizzy. Piecz przez 5 - 10 minut.
  • Gotową pizzę udekoruj rukolą i figami.
https://www.garneczki.pl/blog/domowa-pizza-przepis/

Pizza z serem

Ocena: 5.0/5.
Please wait...