Menemen, czyli jajecznica po turecku z warzywami, jest bogatszą wersją tradycyjnej jajecznicy. Mnóstwo warzyw sprawia, że danie jest pożywne oraz bogate w witaminy, a także prezentuje się bardzo kolorowo, żywo i apetycznie. Poznaj przepis na tradycyjną turecką jajecznicę z papryką, cebulą i pomidorami!

Wystarczy na nią spojrzeć – cieszy oko żółcią jajek, czerwienią pomidorów i zielenią papryki. Idealnie sprawdza się podczas weekendowego śniadania, nasycając i przygotowując na intensywny dzień pełen wrażeń. Spróbuj koniecznie!

Jajecznica z papryką, pomidorami i cebulą po turecku – przepis

Category: Śniadanie

Cuisine: Turecka

Servings: 2 solidne porcje

Menemen

Turecka jajecznica z warzywami, czyli menemen.

Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier

Składniki

  • 4 jajka
  • Czerwona lub zielona papryka
  • Średnia biała cebula
  • 4 średnie pomidory lub puszka pomidorów (poza sezonem)
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa do smażenia
  • Oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  • Na patelni rozgrzej oliwę, w tym czasie drobno posiekaj cebulę.Cebulę podsmaż do zeszklenia.
  • Do cebuli dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w małą kostkę paprykę.
  • Gdy warzywa się duszą, pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.
  • Do warzyw dorzuć pomidory i dopraw ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.
  • Przykryj patelnię i duś aż pomidory się rozpadną.
  • Następnie wbij jajka. Lekko wymieszaj aż jajka się zetną. Pilnuj dania, ponieważ jajecznica nie może być sucha!
  • Serwuj prosto z patelni posypaną natką pietruszki w towarzystwie świeżego pieczywa.
https://www.garneczki.pl/blog/jajecznica-z-papryka-pomidorami-i-cebula-po-turecku-przepis/

Do wykonania jajecznicy z papryką, pomidorami i cebulą skorzystałam z niezawodnej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dzięki niej niemal bez użycia tłuszczu łatwo i szybko przygotowuję smaczne potrawy.

Ocena: 4.4/5.
Please wait...