Szparagi są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Warto zatem poznać przepisy na szparagi, które możesz przygotować na lekki, wiosenny obiad. Mogą być to sycące zupy krem, warzywa zapiekane w piekarniku, szparagi grillowane czy podane z makaronem. Pomysłów jest naprawdę wiele. Zobacz, z czym najlepiej podawać szparagi i jak przyrządzać proste, ale bardzo smakowite dania ze szparagami zielonymi i białymi. Do dzieła!

Jak tylko zauważę szparagi na lokalnym rynku, od razu wymyślam przepis na obiad z ich udziałem. Sezon na szparagi trwa dla mnie zbyt krótko, bym mogła się nimi w pełni nacieszyć. Dlatego też, staram się przygotowywać przeróżne potrawy ze szparagów, od momentu pojawienia się ich na targu lub warzywniaku. Pomysł na smaczne szparagi wcale nie musi być skomplikowany. Możesz je zwyczajnie ugotować i podać na obiad wraz mięsem i ziemniakami. Możesz również zdecydować się na inne przepisy. Jak podawać szparagi jako dania obiadowe? W postaci kremowych zup, sycących sałatek i potraw z kurczakiem i makaronem. Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy na szparagi zarówno zielone, jak i białe. Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu. 😉


Przepisy na szparagi zielone i białe:

1. Zupa krem ze szparagów zielonych – przepis

Szparagi to dobra baza, by tworzyć przepisy na obiad, kolację i jako przekąski na imprezę. Jednym z moich popisowych dań szparagowych jest pyszna zupa krem szparagowa. Wbrew pozorom, jest bardzo sycąca, dlatego może być serwowana jako danie obiadowe, ale i jako danie na kolację. Za co ją jeszcze lubię? Jest bardzo prosta w przygotowaniu!

zupa ze szparagów zielonychSkładniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • cebula,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jogurt naturalny.

Wykonanie:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. W przypadku młodych, zielonych szparagów, nie ma potrzeby ich obierania. Jeśli szparagi są grubsze i bardziej łykowate, możesz obrać je ze skórki. Pokrój pędy na kawałki, odkrojone główki odłóż na bok.
  2. Cebulę posiekaj, wrzuć do garnuszka i zeszklij na 2 łyżkach masła.
  3. Do garnka z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone łodyżki szparagów, podsmaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Duś pod przykryciem. Po 5 minutach gotowania dodaj główki zielonych szparagów i duś dalej 5-10 minut, do miękkości wszystkich składników.
  5. Za pomocą blendera kuchennego zmiksuj wszystkie składniki z garnuszka.
  6. Dopraw szczyptą startej na tarce gałki muszkatołowej i garścią posiekanej natki pietruszki.
  7. Jeśli chcesz zagęścić zupę, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
  8. Możesz dodać także łyżkę jogurtu naturalnego.

Sposób podania:

Podawaj z chrupiącymi, małymi grzankami, prażonymi pestkami dyni lub z kawałkami sera pleśniowego.

Młode, zielone szparagi nie wymagają obierania. Odłam jedynie ich zdrewniałe końce i ewentualnie obierz same końcówki. Białe, łykowate szparagi musisz dokładnie obrać ze skórki, by danie nie było gorzkie.

2. Przepis na zielone szparagi z makaronem

Obiad ze szparagami może przyjmować naprawdę różne formy. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu czegoś sycącego, to polecam solidną porcję makaronu z zielonymi szparagami, pieczarkami i aksamitnym sosem śmietanowym. Dla mnie to połączenie idealne. Ponadto, przepis nie jest trudny w wykonaniu, a danie ze szparagów zdecydowanie zachwyca swoim smakiem.

zielone szparagi z makaronem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 200 g makaronu spaghetti lub wstążki,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g śmietany 30%,
  • sól i pieprz. 

Wykonanie:

  1. Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Zielonych nie musisz obierać. Pokrój je na kawałki. Czerwoną cebulę drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej patelnię, wrzuć 2 łyżki masła, podsmaż cebulkę, dodaj szparagi i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 10 minut.
  3. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cukinię pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię ze szparagami. Duś pod pokrywką, a następnie bez – do odparowania wody i zrumienienia składników. Przypraw solą i pieprzem.
  4. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepiej, by był al dente.
  5. Do warzyw na patelni dodaj słodką śmietanę i duś wszystko pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty.
  6. Dodaj makaron i wymieszaj.

Sposób podania:

Podawaj ze startym na tarce parmezanem.

3. Sałatka ze szparagami zielonymi i truskawkami – przepis fit

Co lekkiego i smacznego można zrobić ze szparagów? Wiosenna sałatkę z dodatkiem truskawek i pomidorków koktajlowych. To świetny przepis na upalne dni, kiedy nie masz ochoty na ciężkostrawne posiłki. Połączenie może wydawać się nieco dziwne, ale zapewniam – smak, a nawet wygląd sałatki szparagowej zachwyca!

fit sałatka ze szparagami

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • garść truskawek,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • rukola lub roszponka,
  • 100 g sera typu feta,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz,
  • cukier.

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Szczegółowe instrukcje, jak gotować zielone i białe szparagi znajdziesz w artykule: Gotowanie szparagów w wodzie i na parze.
  2. Truskawki obierz z szypułek. Pomogą Ci w tym szczypce do usuwania szypułek z truskawek. Pokrój w ćwiartki
  3. Pomidorki koktajlowe pozostaw w całości lub przekrój na pół.
  4. Sera typu feta pokrój w drobną kostkę.
  5. Na dno miski wyłóż umytą i osuszoną rukolę lub roszponkę. Do miski wrzuć pokrojone, ugotowane szparagi, truskawki, pomidorki i ser feta.
  6. Całość przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj też odrobinę cukru. Polej octem balsamicznym i wymieszaj.

Sposób podania:

Wiosenną sałatkę ze szparagami możesz podawać w głębszych miskach do sałatek lub serwować na półmisku. Taki fit przepis na zielone szparagi możesz wzbogacić prażonymi orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika.

4. Szparagi zapiekane z boczkiem i podane z jajkiem

Kolejny bardzo prosty przepis na szparagi, które można zaserwować na obiad. Zielone szparagi owinięte w plasterki boczku i zapiekane w piekarniku smakują doskonale. Każdą porcję szparagów warto podać z sadzonym jajkiem, które stanowi idealne dopełnienie potrawy. Tak przygotowane szparagi można serwować do obiadu, ale i jako przekąski na domówce.

szparagi zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 1-2 pęczki zielonych szparagów,
  • plasterki boczku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • jajka.

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Natrzyj je oliwą z oliwek, posyp solą.
  2. Każdy pęd owiń plasterkiem boczku.
  3. Tak przygotowane szparagi rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Dopraw pieprzem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw blaszkę ze szparagami i piecz 20-25 minut, aż szparagi i boczek lekko się przyrumienią.
  5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmaż jajka sadzone.
  6. Upieczone szparagi wyłóż na półmiskiem i ułóż na nich jajka.
Uwaga! Jeśli wybrałeś grube, łykowate szparagi zielone lub chcesz zapiekać szparagi białe, najlepiej podgotuj je przed pieczeniem w osolonej wodzie, by lekko zmiękły.

Sposób podania:

Szparagi możesz posypać startym cheddarem i serwować z własnej roboty sosem musztardowym. Ja zawsze podaję do sałatki chrupiące grzanki z masłem ziołowym.

5. Szparagi z warzywami z piekarnika – przepis

Z czym jeszcze można jeść szparagi? Z innymi warzywami! Możliwości komponowania smakowitych posiłków są naprawdę nieograniczone. Wystarczy, że wrzucić na blaszkę kawałki warzyw korzeniowych, ziemniaków, cukinii i papryki, by stworzyć sycące i zdrowe dania ze szparagami zielonymi. Poniżej bardzo prosty kolejny fit przepis.

zapiekane szparagi z warzywami

Składniki w dowolnej ilości:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • marchewka,
  • buraki,
  • ziemniaki,
  • papryka czerwona,
  • różyczki brokuła,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Warzywa (bez szparagów) umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Ziemniaki i marchew odłóż na bok.
  2. Do jednej miski wrzuć ziemniaki i marchewki, a do drugiej pietruszkę, buraki i czerwoną paprykę. Polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Posyp ziołami prowansalskimi i wymieszaj.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ćwiartki ziemniaków, kawałki marchewki i ząbki czosnku z plasterkach. Przykryj folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz produkty przez 15 minut.
  4. Na blachę wyłóż pozostałe warzywa. Piecz kolejne 25-30 minut pod przykryciem, aż staną się miękkie.
  5. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą i dopraw tak samo jak wcześniejsze warzywa. Piecz w piekarniku 15-20 minut (najlepiej dorzuć je w trakcie pieczenia pozostałych warzyw).

Sposób podania:

Upieczone szparagi z warzywami nie potrzebują w zasadzie niczego więcej. Możesz podać je ewentualnie z sosem jogurtowym.

6. Sałatka ze szparagami białymi z jajkiem – przepis

Tym razem przepis na białe szparagi. Białe pędy są bardziej łykowate niż te zielone, dlatego pamiętaj, by białe szparagi zawsze obierać. Odpowiednio przygotowane smakują wyśmienicie. Bardzo dobrze pasują do sycącej sałatki z jajkiem ugotowanym na twardo. Taka sałatka to świetny pomysł na wiosenno-letni obiad.

Sałatka szparagowa z jajkiem

Składniki:

  • białe szparagi (ok. 5 sztuk),
  • mix sałat,
  • 2 jajka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 150 g kukurydzy,
  • koperek,
  • masło,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Białe szparagi oczyść, obierz ze skórki za pomocą obieraczki do szparagów, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój za pomocą krajalnicy do jajek na plasterki.
  3. Do salaterki wrzuć mix sałat. Dodaj ugotowane szparagi, kukurydzę, pokrojone pomidorki koktajlowe i plasterki jajek.
  4. Koperek umyj, posiekaj i dodaj do sałatki.
  5. Dopraw solą, pieprzem i polej roztopionym masłem.

Sposób podania:

Do sałatki z białymi szparagami możesz dorzucić również małe, chrupiące grzanki z chleba pszennego.

7. Przepis na białe szparagi w sosie holenderskim

Nic tak nie pasuje do gotowanych szparagów jak sos holenderski! To sos przygotowywany na bazie masła, żółtek i octu winnego/białego wina. Czasem zamiast octu dodaje się sok z cytryny. Nie ma tu zatem trudno dostępnych składników, a sam sposób wykonania jest bardzo prosty. Sos holenderski przygotowany we własnym domu będzie na pewno o wiele lepszy niż taki z paczki, zakupiony w sklepie.

szparagi w sosie holenderskim

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Szparagi obierz ze skórki, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w garnku do gotowania szapragów z dodatkiem cukru, by nie były gorzkie.
  2. Do miski wbij same żółtka. W oddzieleniu białek od żółtek pomoże Ci separator do jajek. Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Ubijaj na puszysto. W międzyczasie dodaj roztopione, ciepłe masło.
  3. Sos holenderski powinien mieć gęstą konsystencję, nieco podobną do majonezu.
  4. Ugotowane szparagi wyłóż na talerz i polej sosem holenderskim. Możesz udekorować posiekanym koperkiem.

Sposób podania:

Danie ze szparagami białymi z sosem holenderskim najlepiej smakuje podane z młodymi ziemniaczkami, dodatkowo posypanymi koperkiem. Niebo w gębie!

8. Przepis na obiad: Szparagi z makaronem ryżowym

Pomysły na szparagi mogą być naprawdę przeróżne! Poniższy przepis czerpie trochę inspiracji z kuchni azjatyckiej – podstawą jest makaron ryżowy, a dodatkiem sos sojowy. Choć pozostałe składniki nieco odbiegają od typowej kuchni chińskiej, to i tak wszystko świetnie smakuje.

zielone i białe szparagi z makaronem ryżowym

Składniki:

  • kilka szparagów białych,
  • kilka szparagów zielonych,
  • 150 g makaronu ryżowego (paski),
  • garść mrożonego groszku,
  • marchewka,
  • papryka czerwona,
  • cebula dymka,
  • ocet balsamiczny lub sos sojowy.

Wykonanie:

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, dopraw solą i odstaw na parę minut pod przykryciem.
  2. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Białe obierz, zielonych nie. Ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Rozgrzaną patelnię skrop oliwą i podsmaż posiekaną cebulę dymkę.
  4. Paprykę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Do zeszklonej cebulki dodaj paprykę i smaż chwilę pod przykryciem. Dorzuć garść groszku i startą marchewkę.
  6. Wszystko przypraw solą i pieprzem. Duś składniki pod przykryciem ok. 5 minut. Dodaj ugotowane szparagi i smaż do odparowania wody.
  7. Do salaterki wyłóż makaron ryżowy, dodaj składniki z patelni i polej octem balsamicznym lub sosem sojowym.

Sposób podania:

Makaron ze szparagami białymi i zielonymi możesz posypać sezamem, który dobrze komponuje się z sosem sojowym.

9. Szparagi grillowane w szynce – prosty przepis

Sezon na szparagi to jednocześnie sezon grillowy, dlatego warto połączyć te dwa dobrodziejstwa i przygotować szparagi zielone lub białe z grilla. By uatrakcyjnić takie danie szparagowe, polecam owinąć pędy w ulubioną szynkę lub boczek i wrzucić na ruszt. To doskonały sposób na szparagi do obiadu i na kolację.

Szparagi zielone z grilla w boczku

Składniki:

  • pęczek zielonych lub białych szparagów,
  • szynka parmeńska lub boczek,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie:

  1. Szparagi opłucz w zimnej wodzie, odetnij zdrewniałe końcówki. Białe obierz, zielone tylko na końcach. Polej oliwą z oliwek i natrzyj solą.
  2. Każdy pęd owiń ciasno w kawałek szynki parmeńskiej (lub boczki).
  3. Tak przygotowane szparagi wrzuć na ruszt! Jeśli grillujesz na tradycyjnym grillu węglowym z rusztem, ułóż szparagi na aluminiowej tacce. W przypadku użytkowania grilla elektrycznego z płytą grzejną, ułóż pędy bezpośrednio na niej. Możesz grillować także na patelni grillowej.
  4. Obracaj szparagi od czasu do czasu. Grilluj do miękkości i zrumienienia szynki oraz pędów. Białe będą potrzebowały nieco więcej czasu.

Sposób podania:

Gotowe ugrillowane szparagi w szynce podawaj skropione octem balsamicznym lub serwuj z domowej roboty sosem czosnkowym.

10. Burgery ze szparagami i z kurczakiem – przepis

Co można zrobić ze szparagów białych i zielonych? Polecam szparagowe burgery! Szparagi z kurczakiem i świeżymi warzywami, podane z chrupiącej bułce to świetny pomysł na obiad. Składniki dobierz w zależności od liczby osób, które będą zajadać się tym daniem.

Burgery ze szparagami i kurczakiem

Składniki:

  • kilka szparagów zielonych,
  • duże bułki pszenne,
  • pierś z kurczaka,
  • liście sałaty,
  • pomidor,
  • sos holenderski,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

  1. Szparagi opłucz w zimnej wodzie, odetnij zdrewniałe końcówki i podziel na pół. Skrop sokiem z cytryny i podsmaż na patelni grillowej.
  2. Pierś z kurczaka podziel na mniejsze filety, oprósz solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oleju, aż będą rumiane z obu stron.
  3. Przekrojoną bułkę wstaw na chwilę do piekarnika, by stała się lekko chrupiąca.
  4. Na podpieczonej bułce ułóż liść sałaty, ugrillowaną pierś z kurczaka, plaster pomidora i parę przekrojonych szparagów.
  5. Dodatki polej sosem holenderskim i przykryj drugą połówką bułki.

Sposób podania:

Jak wszystkie burgery, tak i to danie ze szparagami będzie dobrze komponować się z domowymi frytkami.


Sezon na szparagi to świetna okazja, by realizować smaczne i zdrowe przepisy kulinarne. Łącz szparagi z różnymi dodatkami – z jajkiem, szynką, boczkiem, makaronem, pieczarkami, krewetkami, kurczakiem i wieloma innymi składnikami. Zaczerpnij inspiracje, jak podawać szparagi do obiadu i zachwyć swoją rodzinę pysznymi potrawami!

Ocena: 3.8/5.
Please wait...