Słodkie ciasta z warzywami to temat, którym zainteresowałam się będąc na diecie. Chcąc osiągnąć smukłą sylwetkę zwracałam uwagę na ilość spożywanych kalorii, a ukochane ciasta z kremem i desery musiałam odstawić na bok. Zaczęłam wtedy przygotowywać dietetyczne ciasta z warzyw i zakochałam się w nich! Teraz ciasto z warzywami na słodko gości w moim domu regularnie i pokochała je cała rodzina. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami moimi przepisami na ciasto dyniowe, z buraka czerwonego, batatów, fasoli oraz ciasto marchewkowe w wersji fit.

Zdrowe ciasto dyniowe fit – przepis

Składniki:

  • dynia
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo masło oraz startą na tarce dynię (2 szklanki), cały czas mieszając. W osobnej misce mieszamy przesianą przesiewaczem mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz rodzynki. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy szpatułką, Masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Nóż do wycinania dyni plastikowy tescoma

Nóż do dyni pozwala szybko i łatwo wydobyć miąższ z warzywa. Świetnie sprawdza się tez do dekorowania dyni na Halloween!

Przepis na czekoladowe ciasto z buraków czerwonych

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g buraków ugotowanych
  • 200 g oleju
  • 100 g czekolady gorzkiej

Za pomocą praski do ziemniaków robimy puree z buraków. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. W mikserze mieszamy puree z buraków, jajka oraz olej. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę.  Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto można posypać cukrem puder, polać lukrem lub przygotować polewę czekoladową. Z 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki 36% oraz 1 łyżeczki miodu. Kremówkę należy podgrzać w rondlu do zagotowania. Następnie zdjąć z palnika, dodać miód oraz czekoladę i odstawić na dwie minuty. Później wymieszać do uzyskania jednolitego, gęstego sosu czekoladowego.Tortownica prostokątna snb domowe ciasto

Proste ciasto z batatów – przepis

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 ml mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 1 1/3 łyżeczki cynamonu
  • skórka z limonki

Bataty obieramy obieraczką i kroimy w drobną kostkę, następnie umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Kiedy woda zaczyna wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przestudzone ziemniaki miksujemy blenderem. Dodajemy jajka, cynamon, cukier, mleko kokosowe i skórkę z limonki startą za pomocą zestera. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 90 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu ciasto należy zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Miarka kuchenna szklana Alorno

Miarka kuchenna to podstawowy element wyposażenia kuchni każdego cukiernika 🙂

Pyszne ciasto z fasoli czerwonej – przepis

Składniki:

  • puszka fasoli
  • 1 banan
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Fasolę wsypać na sitko i dokładnie wypłukać. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Całość przelewamy do keksówki i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Keksówka forma do pieczenia mealowa spinwar

Zdrowe ciasto marchewkowe z mascarpone – przepis

Składniki:

  • 4 marchewki starte na tarce
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Dodajemy cynamon, marchewkę i orzechy. Całość przelewamy do formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną cukru pudru.

Łopatka szpatułka do ciasta silikonowa

Dzięki silikonowej szpatułce nawet odrobina ciasta nie pozostaje w misce.


Który przepis podoba Wam się najbardziej? Ciasto buraczane, marchewkowe, dyniowe czy może ciasto z czerwoną fasolą? A może chcielibyście spróbować ciasta z batatów? Czekam na Wasze opinie na temat ciasta z warzywami w roli głównej i wypróbowane przez Was przepisy!

Ocena: 4.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...