Status zamówienia Schowek () Zaloguj się Koszyk
Mój koszyk
Do darmowej dostawy brakuje jeszcze zł
    Odpowiemy w ciągu 24h
    Znaleziono 76 produktów
    Sortuj:
    Marka

    Długość
    Materiał
    kolor
    Specjalne
    Trwa wczytywanie produktów...

    Keksówka – uniwersalna forma do Twojej kuchni

     

    Blacha keksówka, zaraz obok tradycyjnej formy do pieczenia, to niezbędny element wyposażenia kuchni każdego miłośnika wypieków. Dlaczego? Ze względu na wszechstronne zastosowanie keksówki! Prostokątna, podłużna forma keksowa pozwoli wypiekać nie tylko słodkie ciasta, takie jak świąteczny keks, piernik czy babkę. Przyda się także do wypieku domowego chleba, pasztetu, a nawet wieloskładnikowych zapiekanek. Jest tak uniwersalna, że nie powinno jej zabraknąć w żadnym domu. Foremka keksowa dostępna jest w różnych wymiarach, mniejszych i większych. Może być także wykonana z różnych materiałów. Dostępne są klasyczne blaszki, nowoczesne keksówki silikonowe, które zaskakują swoją funkcjonalnością i soczystymi kolorami, eleganckie formy ceramiczne oraz żaroodporne keksówki szklane.

     

    Blacha keksówkaKeksówki do chleba, ciasta i pasztetu

     

    Uniwersalna foremka keksówka przyda się zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych potraw. Jak sama nazwa wskazuje, doskonale nada się do wypieku tradycyjnego keksa, ale nie tylko. Jej zastosowanie jest o wiele szersze! W czym sprawdzi się forma keksowa?

     

    • Do keksa – podłużna foremka keksowa idealnie nadaje się do wypieku tego tradycyjnego ciasta biszkoptowego, koniecznie z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców.

    •  
    • Do innych ciast – blaszka keksówka to także doskonałe naczynie do wypiekania innych rodzajów ciast – biszkoptów, babek, ciasta drożdżowego, piernika, brownie, a nawet popularnych ciast warzywnych.

    •  
    • Do chleba – prostokątna forma keksowa posłuży do wypieku chleba pszennego, razowego, bananowego i jeszcze innego. Jeśli chcemy upiec chleb na zakwasie, najlepiej wykorzystać keksówkę ceramiczną lub szklaną, która nie będzie reagować z kwasami zawartymi w żywności.

    •  
    • Do pasztetu – keksówki wykorzystamy również do pieczenia domowego pasztetu na święta lub na co dzień.

    •  
    • Do galarety – przygotowana w keksówce galareta wieprzowa czy drobiowa nabierze odpowiedniego kształtu i zaprezentuje się bardzo apetycznie.

     

    Jaka forma keksowa będzie najlepsza?

     

    Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi! Wszystko zależy bowiem od tego, jakie smakołyki zamierzamy przygotowywać w keksówce i jak duże mają być potrawy. Forma keksówka może być wykonana z lekkiego metalu, wytrzymałej stali nierdzewnej, pięknej ceramiki, żaroodpornego szkła lub nowoczesnego silikonu. Każdy z użytych do produkcji materiałów cechuje się wysoką jakością i ma dane właściwości użytkowe. Warto przyjrzeć im się bliżej.

     

    Keksówka silikonowa

    Blachy keksówki metalowe – to klasyczna blacha keksówka, którą spotkamy w większości domowego wyposażenia. Może mieć gładką lub fakturowaną powierzchnię. Jest bardzo lekka i uniwersalna. Po długim użytkowaniu może wymagać wymiany na nowy model, ale nie kosztuje wiele. Metalowa blaszka keksówka to tanie i popularne rozwiązanie, oferowane przez wiele marek, m.in. Spinwar, Inmet i SNB.

     

    Keksówki stalowe z powłoką – stalowa foremka keksowa, taka pokryta powłoką nieprzywierającą, cechuje się znacznie większą wytrzymałością na uszkodzenia. Powłoka chroni stal przed rdzewieniem, a dodatkowo ułatwia wyjmowanie wypieków z formy. Forma keksówka z powłoką non-stick nie wymaga smarowania blachy tłuszczem. Należy jednak uważać, by przy wyjmowaniu ciasta nie uszkodzić powłoki podatnej na zarysowania. Tego typu artykuły dostępne są w ofercie marek Florina, Guardini oraz Stellar.

     

    Keksówka silikonowa – to nowoczesne rozwiązanie, które cieszy się niebywałą popularnością. Coraz częściej klasyczna blaszka keksówka ustępuje miejsca tej wykonanej z silikonu. Materiał ten jest niezwykle odporny zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Jest elastyczny, dlatego ułatwia wyjmowanie ciast, chlebów czy pasztetów z formy. Gładki silikon chroni smakołyki przed przywieraniem i jest łatwy do utrzymania w czystości. Giętka silikonowa keksówka może być przechowywana nawet w kuchennej szufladzie! Szukaj w ofercie marek Mastrad, Tescoma i Lurch.

     

    Foremka keksowa ceramiczna – forma keksowa wykonana z ceramiki, a dodatkowo glazurowana, prezentuje się naprawdę pięknie. W takiej formie, aż chce się przygotowywać te wszystkie tradycyjne ciasta i inne dania. Choć jest cięższa i dłużej się nagrzewa, to warto pamiętać, że ceramika jest naturalnym materiałem, nie wydzielającym żadnych szkodliwych związków i pozostającym obojętnym dla żywności. Bezpieczna dla naszego zdrowia keksówka ceramiczna przyda się szczególnie do wypieku chleba na zakwasie, który nie powinien być pieczony w zwykłych blaszkach metalowych.

     

    Keksówki szklane – szkło, podobnie jak ceramika, jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością. Te wykorzystane do produkcji keksówki jest odporne na wysokie i niskie temperatury. Szklana forma keksówka do chleba może być użytkowana w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a nawet lodówce. Posłuży także jako naczynie żaroodporne do pysznych zapiekanek. Podobnie jak forma ceramiczna, doskonale nadaje się do pieczenia chleba na zakwasie. Taką formę znajdziesz w ofercie marki Simax.

     

     

    Keksówka do chleba stalowa

    Foremka keksówka z wyjmowanym dnem

     

    Wiesz już, że foremka keksowa niejedno ma imię. Może być to lekka blacha keksówka metalowa, elastyczna keksówka silikonowa lub cięższa, ale za to elegancka i bezpieczna forma z ceramiki czy szkła. Warto wspomnieć także o foremkach z wyjmowanym dnem. Taki dodatek znacznie ułatwia i usprawnia pracę w kuchni. Wyjmowane dno mają niektóre keksówki stalowe lub metalowe. Niekiedy będzie miała je także keksówka silikonowa, jednak w takim przypadku ścianki keksówki będą wykonane z silikonu, a wyjmowane dno z żaroodpornego szkła.

     

    Foremka keksowa z rozpinanymi bokami działa na podobnej zasadzie jak tortownica, tyle że zamiast okrągłego czy kwadratowego kształtu, przyjmuje kształt węższego prostokąta, z ostrymi lub zaokrąglonymi bokami. Po wyjęciu wypieku z piekarnika (lub galarety czy sernika na zimno z lodówki) wystarczy rozpiąć boki formy i z łatwością wyjąć danie. Unikniemy podważania nożem wypieku, dzięki czemu unikniemy nie tylko uszkodzenia potrawy, ale również zarysowania samej formy.

     

    Oferowane przez nasz sklep różnego rodzaju formy, wykonane z wysokiej jakości materiałów przydadzą się do przygotowania pysznych keksów, makowców, chleba, czy pasztetu. Prostokątne formy o różnych wielkościach, z możliwością regulacji, o karbowanych dnach i bokach, z nieprzywierającymi powłokami, to nowoczesne naczynia, które przydadzą się w każdej kuchni. Materiały użyte do produkcji form świetnie przewodzą ciepło, dzięki czemu nagrzewają się równomiernie i szybko. Każde ciasto wyrośnie piękne i pulchne. Keksówki są łatwe w utrzymaniu czystości, część z nich można myć w zmywarkach. Wykonane ze starannością i dbałością o szczegóły naczynia będą mogły stać się doskonałym prezentem dla najbliższych, którzy kochają wypieki.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce
    +