Jak w prosty sposób zrobić baranka wielkanocnego z masła? Pomocna okaże się drewniana forma na baranka, która pozwoli nadać kostce masła odpowiedni kształt. W kilku prostych krokach stworzysz maślanego baranka na świąteczny stół i do wielkanocnej święconki. To ważny symbol Wielkanocy, dlatego nie może go zabraknąć! Poznaj przepis na baranka z foremki.

Baranek to bardzo ważny symbol Świąt Wielkanocnych, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Symbolizuje triumf życia nad śmiercią, a ten z czerwoną chorągiewką jest symbolem Zmartwychwstałego Jezusa. Baranka nie może zabraknąć też w koszyczku ze święconką – wykonany z masła, cukru lub marcepanu stanowi jeden z podstawowych składników, które należy poświęcić w Wielką Sobotę. Polecam samodzielne przygotowanie takiego baranka z masła, który zostanie spożyty podczas niedzielnego śniadania. Baranek wielkanocny ręcznie robiony z pewnością zrobi większe wrażenie na gościach niż ten gotowy, kupiony w sklepie. Jak zrobić pięknego baranka z masła z foremki? Wcale nie tak trudno, jak mogłoby się wydawać! Mam dla Ciebie prosty i szybki przepis.

Co symbolizuje baranek wielkanocny?

Baranek to ważny symbol dla Chrześcijan. Oznacza triumf życia nad śmiercią i odkupienie grzeszników. Ten z czerwoną chorągiewką jest symbolem Zmartwychwstałego Jezusa.

Z czego można zrobić baranka wielkanocnego?

Jak już wcześniej wspomniałam, baranek to bardzo ważny symbol Wielkanocy, dlatego bez wątpienia musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Pytanie tylko – pod jaką postacią? Bo wielkanocnego baranka możesz wykonać z różnych składników. Może być to baranek typowo ozdobny, ale i taki przeznaczony do zjedzenia. Świąteczne baranki przygotujesz nie tylko z masła, ale i z cukru, marcepanu, czekolady i ciasta. Widziałam również baranki z jajka i z makaronu. Jak widzisz, możliwość jest tu sporo. Jeśli interesuje Cię słodki baranek z ciasta, musisz zaopatrzyć się w specjalną formę do baranka wielkanocnego, która umożliwia wypiek w odpowiednim kształcie. Ja dzisiaj pokażę Ci jak zrobić maślanego baranka, którego możesz ustawić na stole do niedzielnego śniadania.

Baranek wielkanocny z masła

By baranek nie wyglądał jak ten po prawej, zerknij na poniższy przepis 😉

Baranek wielkanocny z masła – przepis

Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła? Możesz na dwa sposoby – każdy z nich jest prosty i szybki. Potrzebujesz następujących składników:

  • forma drewniana do baranka
  • masło
  • ziarenka pieprzu
  • listki bukszpanu
  • rzeżucha

Drewniana forma na baranka wielkanocnego to podstawowe narzędzie, które pomoże w uformowaniu odpowiedniego kształtu z masła. Nie musi być zbyt duża. Załóżmy, że powinna pomieścić mniej więcej połowę kostki masła. Taką formę możesz kupić na wielkanocnym jarmarku, ale i w niektórych sklepach z akcesoriami kuchennymi. To sprawdzony sposób na wykonanie maślanego baranka – korzystały z niej nasze babcie i prababcie.

Pamiętaj, że zanim zabierzesz się za formowanie kształtów, musisz wyjąć masło odpowiednio wcześnie z lodówki – ma być nieco chłodne, ale plastyczne. Możesz wykorzystać masło sklepowe lub pokusić się o przygotowanie domowego masła ze śmietany. Jak to zrobić? Prosty przepis na masło znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowe masło ze śmietany? Przepis.

I sposób na baranka z masła

Baranek z masła - przepis podstawowy

Category: Przepisy kulinarne, Przepisy na Wielkanoc, Święta i obrzędy

Baranek z masła - przepis podstawowy

Składniki

  • forma drewniana do baranka
  • masło
  • ziarenka pieprzu
  • listki bukszpanu
  • rzeżucha

Sposób przygotowania

  • 1. Odpowiednio wcześnie wyjmij masło z lodówki – może pozostać chłodne, ale powinno być plastyczne, by można było wyłożyć nim foremkę.
  • 2. Forma na baranka z masła wymaga uprzedniego sparzenia we wrzątku. Włóż foremkę do gorącej wody na kilka minut, po czym namocz ją w zimnej wodzie, nawet przez kilka godzin.
  • 3. Wyjmij foremkę z wody i nie czekając aż całkowicie się osuszy, posyp wewnętrzne ścianki solą. Wetrzyj sól w foremkę, dzięki czemu masło nie będzie przywierać do ścianek, a maślany baranek będzie słony i smaczniejszy.
  • 4. Za pomocą noża wsmaruj masło w obie połówki foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia. Masła nałóż z nadmiarem.
  • 5. Złóż obie połówki foremki, dociśnij i usuń nadmiar masła, który wyjdzie dołem.
  • 6. Formę napełnioną masłem włóż do lodówki i zaczekaj, aż będzie odpowiednio twarde. Możesz włożyć ją także do zamrażalnika na około 20 minut.
  • 7. Otwórz formę, podważając jej jedną część nożem. Delikatnie wyjmij baranka z foremki i ustaw na dekoracyjnym talerzu z rzeżuchą.
  • 8. Z ziarenek pieprzu zrób oczy baranka, a z listków bukszpanu jego uszy. Baranka możesz przyozdobić czerwoną chorągiewką wielkanocną.
https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-baranka-z-masla/

II sposób na barana z masła

  1. Odpowiednio wcześnie wyjmij masło z lodówki – ma być lekko chłodne i plastyczne.
  2. W tym przypadku, drewniana forma do baranka z masła nie musi być wcześniej namaczana. Suche części foremki wyłóż folią spożywczą.
  3. Za pomocą noża wsmaruj plastyczne masło w obie połówki foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia. Pamiętaj, by masła nałożyć z nadmiarem.
  4. Złóż obie połówki foremki, dokładnie dociśnij i usuń nadmiar masła.
  5. Formę napełnioną masłem włóż na 20 minut do zamrażalnika.
  6. Otwórz formę, podważając jej jedną część nożem. Ostrożnie wyjmij maślanego baranka z formy i ustaw na talerzyku z rzeżuchą.
  7. Podobnie jak przy poprzednim sposobie – oczy baranka wykonaj z ziarenek pieprzu, a uszy z pojedynczych listków bukszpanu.

Zobacz krótki filmik instruktażowy, jak wykonać baranka z masła II sposobem:

Zarówno moczenie formy w wodzie i nacieranie solą, jak i wyłożenie jej folią spożywczą mają sprawić, że maślany baranek łatwiej odejdzie z formy, nie tracąc przy tym swojego kształtu. Pamiętaj jednak, by maślanego baranka wyjmować z formy z niezwykłą ostrożnością, delikatnie podważając go nożem. Warto ustawić go na dekoracyjnym talerzyku z rzeżuchą lub młodym owsem. Dodatkowo, możesz udekorować baranka wielkanocną chorągiewką, a wokół niego rozłożyć kolorowe pisanki.


Formy nie tylko do baranka wielkanocnego

Drewniane formy do masła mogą nadać kostce kształt baranka, ale również kurczaczka! Dostępne są także foremki, które pozwolą uzyskać masło z ozdobnym, kwiatowym wzorem. Takie masełko stanie się ciekawą ozdobą świątecznego stołu, a jednocześnie będzie się nadawało do spożycia podczas śniadania. Formy wykonane z trwałego drewna na długo posłużą w Twojej kuchni, co roku pomagając Ci w wielkanocnych przygotowaniach. Jeśli masz już taką pozwalającą uzyskać kształt baranka, być może skusisz się na inne wzory?


Baranek wielkanocny dobrze zaprezentuje się na świątecznym stole. Jak go zrobić? Z pewnością przyda się drewniana foremka i jeden ze sposobów zaprezentowanych w tym artykule. Do dzieła!

Ocena: 4.7/5.
Please wait...