Jajka to jeden z częściej wybieranych przez nas produktów spożywczych. Chętnie spożywamy je na śniadanie, obiad i kolację, a także podczas tradycyjnych świąt. Ale czy wiecie, jak sprawdzić świeżość jajka kurzego surowego lub po ugotowaniu? Jaki jest sposób na łatwe obieranie jajek ze skorupki? A może jesteście ciekawi czy można ugotować jajka w mikrofali lub jak szybko i precyzyjnie oddzielić żółtko od białka?

1Test na świeżość jajka – jak sprawdzić, czy nadaje się do zjedzenia?

Świeżość jajka surowego można sprawdzić w wodzie. Włoż jajko do garnka z taką ilością osolonej wody, aby było przykryte. Ułóż jajko w pozycji poziomej na dnie naczynie i odczekaj kilkanaście sekund. Jeśli po chwili jajko obróci się pionowo i wypłynie, możesz mieć pewność, że jest stare i nie powinieneś go jeść. Świeże jajko zostanie na dnie garnka – jeśli będzie leżało nieruchomo na dnie, bez wątpienia możesz uznać je za świeże. Dzieje się tak dlatego, że starsze, zepsute jajka są wypełnione powietrzem, w przeciwieństwie do tych świeżych. Dlatego, jeśli jajko unosi się na powichrzeni wody, powinieneś je wyrzucić.

A czy wiecie, jak rozpoznać zepsute jajko już po ugotowaniu? To proste! Żółtko świeżego jajka znajduje się mnie więcej na środku białka. Natomiast przy starym, nieświeżym jajku żółtko znajduje się zaraz pod skorupką. Przekrojenie jajka i obserwacja pozycji żółtka może uchronić nas przed zjedzeniem zepsutego jajka!

2Jak oddzielić żółtko od białka?

Pierwszym sprawdzonym sposobem na oddzielenie żółtka od białka jest użycie separatora do jajek. Dzięki takiemu gadżetowi zrobisz to w kilka sekund. Wystarczy rozbić jajko i wlać jego środek do separatora. Białko spłynie do miski lub innego naczynia, a żółtko pozostanie w koszyczku rozdzielacza. Innym sposobem, nie wymagających posiadania specjalistycznych akcesoriów, jest plastikowa butelka. W tym przypadku przygotowujemy dwie miski i pustą, plastikową butelkę. Do pierwszego naczynia wbijamy wszystkie jajka – zarówno żółtka, jak i białka. Następnie bierzemy butelkę, przykładamy jej otwór do żółtka i zasysamy, lekko przygniatając górę butelki. Przenosimy żółtko do drugiej miski. Robimy tak z każdym po kolei.

separator do jajek plastikowy tescoma delicia

Separator do jajek docenią z pewnością amatorzy domowych wypieków!

3Łatwe obieranie ugotowanych jajek w słoiku lub szklance – szybko i precyzyjnie

Aby szybko i precyzyjnie obrać jajko ze skorupki, musisz wykonać kilka czynności. Po pierwsze, do wody, w której gotujesz jajka dodaj sól lub sodę oczyszczoną. Po ugotowaniu jajka ostukaj je o rant garnka, tak aby skorupka popękała. Jajko włóż z powrotem do wody na kilka minut. Po tym czasie skorupka w kilka sekund odejdzie od białka.

Innym znanym sposobem na szybkie pozbycie się skorupki jest obieranie jajek w słoiku lub szklance. Jajko ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, a następnie przełóż do słoika lub szklanki i zalej zimną wodą.  Zakręć lub zakryj otwór naczynia dłonią, aby jajko nie wypadło. Energicznie potrząsaj szklanką lub słoikiem przez kilkanaście sekund. W taki oto sposób cała skorupka powinna odejść od jajka.

4Idealne jajka sadzone

Marzą Ci się precyzyjne i kształtne jajka sadzone? Koniec z rozlanymi jajami na całej patelni! Dzięki specjalnym foremkom przygotujesz smaczne i kształtne jajka smażone na patelni. Wystarczy rozgrzać patelnie i wbić jajko w metalową lub silikonową formę. Po kilku minutach zdejmujemy formę i mamy pyszne i ciekawie wyglądające śniadanie. Aby jajka sadzone były lśniące i miały zwartą konsystencję, należy posolić je dopiero po usmażeniu.

Foremka silikonowa do jajek sadzonych Sowa

Jajko usmażone w takim kształcie zachęci każdego do pysznego śniadania.

5Przechowywanie jajek

Jajka powinny być przechowywane w lodówce, w specjalnych pojemnikach plastikowych na jajka lub wytłaczankach – tak aby ochronić je przed uszkodzeniem. Dlaczego to takie ważne, aby ograniczyć ich kontakt z innymi produktami spożywczymi? Ponieważ jajka pochłaniają zapachy z lodówki, a ponadto są brudne. Jajka surowe możemy przechowywać do 28 dni od daty zniesienia przez kurę. Ugotowane i obrane natomiast ok. 2 dni, a nieobrane do 4 dni.

Pamiętaj! Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki. Usuniemy w ten sposób ich naturalną osłonkę chroniącą przed dopływem tlenu i przed bakteriami. Jajka przechowujemy brudne i myjemy dopiero bezpośrednio przed użyciem.

6Gotowanie jajek w mikrofali

Gotowanie jajek w kuchence mikrofalowej to idealne rozwiązanie dla osób mających mało czasu na przyrządzanie potraw. Wystarczy, że zaopatrzysz się w specjalny pojemnik do gotowania jajek w mikrofali i w kilkadziesiąt sekund otrzymasz pyszne, pożywne danie. Wystarczy wbić surowe jajo do pojemnika, zamknąć i włożyć do mikrofali na kilka minut. Długość gotowania uzależniona jest od stopnia, w jakim chcemy ściąć białko i żółtko jajka. Możemy do niego dodać pomidory, cebulę, szynkę i szczypiorek i przygotować smaczną jajecznicę dla całej rodziny. Taki pojemnik to także dobre rozwiązanie na szybki posiłek w pracy.pojemnik do gotowania jajej w mikrofali snips


Wiesz już, jak sprawdzić świeżość jajka w wodzie i  poznałeś sposoby na szybkie obieranie jajek. Doskonale znasz też rady, jak oddzielić żółtko od jajka przy pomocy separatora oraz plastikowej butelki. Mam nadzieje, że te i inne ciekawostki okażą się przydatne na co dzień i ułatwią przygotowywanie posiłków. A może znasz jeszcze inne triki dotyczące jajek? Jestem bardzo ciekawy!

Ocena: 3.7/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...