Jajka z patelni są pełne wartości odżywczych. Ponadto to pomysł na szybki i sycący posiłek. Ważna jest technika, ale również wiedza, na czym smażyć jajka sadzone. Czas przygotowania będzie zależał między innymi od rodzaju tłuszczu i wielkości jajek.

Ile smażyć jajka sadzone?

  1. Do smażenia jajek przeznaczone są z nieprzywierającą powłoką np. patelnie Zwieger.
  2. W zależności od preferencji, na początku rozgrzej niewielką ilość wybranego tłuszczu. Może być to oliwa, olej lub masło. Pamiętaj jednak, że rodzaj tłuszczu ma wpływ na smak jajek sadzonych.
  3. Wbij delikatnie jajka tak, aby nie naruszyć żółtka.
  4. Przykryj smażone jajka pokrywą.
  5.  Jeśli lubisz płynny środek, sadź jajko około 4 minut. Większe jajka (L) smaż dłużej – 4,5 minuty lub więcej. 
  6. Patelnia do smażenia jajek sadzonych z odpowiednią powłoką w łatwy sposób pozwoli Ci zdjąć danie. Za pomocą szpatułki przełóż je na talerz.
Ocena: 4.7/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...