Ta tarta smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, to także to świetne rozwiązanie na pyszny obiad z rodzinką lub piknik. Sprawdza się także jako posiłek w pracy lub szkole. Poznaj przepis na wytrawną tartę z serem feta i rukolą!

Moja autorska tarta zrobiona jest na spodzie z mąki orkiszowej. Ta mąka jest bogata w białko, a także stanowi bogate źródło witamin z grupy B. Jeżeli użyjecie do masy półtłustej fety oraz niskotłuszczowego jogurtu, to moja wytrawna tarta nie będzie bombą kaloryczną, a wręcz przeciwnie – to zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Spróbujcie koniecznie, smacznego!

Jogurtowa tarta na słono z warzywami i fetą na orkiszowym spodzie – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Europejska

Servings: 1 forma do tarty

Tarta wytrawna

Tarta na słono z rukolą, serem feta i suszonymi pomidorami.

Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 3 jajka
  • ok. 60 g płynnego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • woda
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki CURRY
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • pół opakowania rukoli
  • pół cebuli
  • pomidory suszone, ok. 8 sztuk
  • oliwki
  • pół opakowania sera feta (użyłam sera półtłustego)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli, przyprawy

Sposób przygotowania

    Przygotowanie spodu wytrawnej tarty:
  • Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz - opcjonalnie - ulubione suszone zioła, jak tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, wysypujemy na stolnicę.
  • Dodajemy jajko i olej, po czym zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (ciasto musi się połączyć w jednolitą masę, lecz nie może być za rzadkie!). Gotowe ciasto chowamy do lodówki na 20 min.
  • Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno naszej formy do tarty. Z pozostałej części wylepiamy boki.
  • Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
    Przygotowanie dodatków:
  • W tym czasie myjemy rukolę, rozdrabniamy ją i pozostawiamy do wyschnięcia.
  • Cebulę, pomidorki, i oliwki kroimy na mniejsze kawałki.
    Przygotowanie masy jogurtowej:
  • Jogurt, 2 jajka, curry, sól, pieprz i musztardę łączymy ze sobą w głębokim naczyniu przy pomocy blendera lub energicznych ruchów łyżką (jajko musi się dokładnie rozmieszać!).
  • Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim pomidory, oliwki, cebulę, rozkruszamy na całości ser feta, obsypujemy rukolą i listkami bazylii.
  • Wylewamy jogurtową masę i rozprowadzamy równomiernie po naszej tarcie.
  • Tartę umieszczamy w piekarniku na ok. 30 minut (warstwa jogurtowa musi się ściąć!).
https://www.garneczki.pl/blog/tarta-z-warzywami-i-feta-przepis/

Tarta Tarta Do zrobienia tarty wykorzystałam niezawodną formę do pieczenia tarty.

No votes yet.
Please wait...